Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, για την αντιμετώπιση υβριδικών επιθέσεων και την εργαλειοποίηση των μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου. Χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να μένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα της χώρας με την Πολωνία, δημιουργώντας έτσι μια νέα προσφυγική κρίση.

Σημειώνεται πως ο Alexander Lukashenko προ ολίγων ημερών προειδοποίησε πως θα διακόψει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, σε περίπτωση κυρώσεων. «Ζεσταίνουμε την Ευρώπη και εξακολουθούν να μας απειλούν ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Και αν κλείσουμε τη ροή του φυσικού αερίου; Γι’ αυτό, θα συνιστούσα η πολωνική ηγεσία, οι Λιθουανοί και άλλοι ανεγκέφαλοι άνθρωποι να σκέφτονται προτού μιλήσουν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι η απόφαση των 27 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αντικατοπτρίζει «την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντισταθεί στην εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς».

Το καθεστώς κυρώσεων τροποποιήθηκε μέσω απόφασης του Συμβουλίου και κανονισμού του Συμβουλίου, οι οποίοι διευρύνουν τα κριτήρια. Η ΕΕ θα μπορεί πλέον να στοχεύει άτομα και οντότητες που οργανώνουν ή συμβάλλουν σε δραστηριότητες του καθεστώτος Λουκασένκο που διευκολύνουν την παράνομη διέλευση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Η σημερινή απόφαση αντανακλά την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αντισταθεί στην εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς. Απωθούμε αυτήν την απάνθρωπη και παράνομη πρακτική. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να υπογραμμίζουμε την απαράδεκτη συνεχιζόμενη καταστολή από το καθεστώς εναντίον του δικού τους πληθυσμού στη χώρα και θα ανταποκριθούμε ανάλογα”», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell.

https://www.intronews.gr/8426-2-nea-zilandia-fyli-ton-maori-zitise-apo-tous-antiemvoliastes

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι στις 10 Νοεμβρίου, ο Ύπατος Εκπρόσωπος εξέδωσε δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ, καταδικάζοντας σθεναρά το καθεστώς Lukashenko, επειδή έθεσε σκόπιμα τις ζωές και την ευημερία των ανθρώπων σε κίνδυνο, και την υποκίνηση της κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την κατάσταση στην Λευκορωσία, όπου η βάναυση καταστολή και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται και μάλιστα επιδεινώνονται.

Ursula von der Leyen: Θα πλήξουμε με κυρώσεις αεροπορικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει με περαιτέρω κυρώσεις, μεταξύ άλλων κατά αεροπορικών εταιρειών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον “΄ύπουλο” τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τους μετανάστες ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko, ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ συνεδριάζουν αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες και αναμένεται να αποφασίσουν διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, αλλά και αεροπορικών εταιρειών που πραγματοποιούν πτήσεις από τη Μέση Ανατολή στο Μινσκ, προκειμένου να μεταφέρουν μετανάστες που στη συνέχεια καταλήγουν στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

«Προσπαθούμε επίσης να βοηθήσουμε τις χώρες προέλευσης”, ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη από το Μόναχο. “Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ασκεί επιρροή στον Lukashenko και χρειάζεται να την χρησιμοποιήσει”, είπε. “Οι ερχόμενες ημέρες θα είναι αποφασιστικές».