Οι Ταλιμπάν σαρώνουν το Αφγανιστάν και έχουν αρχίσει να εισέρχονται από όλες τις πλευρές στην πρωτεύουσα Καμπούλ, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας. Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου πανικού, ενώ πλήθος κόσμου έχει σχηματίσει ουρές έξω από τράπεζες. Πανζουρλισμός επικρατεί και στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, αλλά και στο μοναδικό πρακτορείο, με τους πολίτες να προσπαθούν να εκδώσουν διαβατήριο, ώστε να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν.

Το κέντρο της Καμπούλ, μια πόλη περίπου 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, έχει κατακλυστεί από κόσμο που προσπαθεί να εκτελέσει υποχρεώσεις της τελευταίας στιγμής πριν φύγει από τη χώρα. Οι Ταλιμπάν την ίδια ώρα, μπαίνουν στην πρωτεύουσα μετά από μια καταστροφική στρατιωτική επίθεση κατά τη διάρκεια της οποίας κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ. «Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

«Έπεσε» και η στρατηγικής σημασίας πόλη, Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη. Οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν. «Δεν βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες αυτή τη στιγμή στη Τζαλαλάμπαντ, διότι ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε Αφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Η παράδοση «ήταν ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ζωές αμάχων», πρόσθεσε.

Ένας δυτικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πτώση της πόλης. «Ξυπνήσαμε το πρωί με τα λάβαρα των Ταλιμπάν παντού στην πόλη. Έχουν μπει στην πόλη. Μπήκαν χωρίς μάχη», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Ουάλι, κάτοικος της Τζαλαλάμπαντ. Ένας κάτοικος σημείωσε ότι οι ισλαμιστές μαχητές μπήκαν στην πόλη στις 06:00 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας).

«Πριν από μερικές στιγμές, οι μουτζαχεντίν μπήκαν στην Τζαλαλάμπαντ (…). Όλες οι ζώνες (της) είναι πλέον υπό τον έλεγχό τους», ανέφερε ο Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, εκπρόσωπος των ανταρτών. Πλέον, μόνο λιγοστές μικρές πόλεις παραμένουν ακόμη υπό κυβερνητικό έλεγχο, οι οποίες είναι διεσπαρμένες και απομονωμένες, χωρίς στρατηγική αξία. Εχθές, ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη.

Εισβολή στη χλιδάτη βίλα στρατηγού

Στη δημοσιότητα ήρθε ένα βίντεο με τους Ταλιμπάν να εισβάλλουν στη χλιδάτη βίλα του στρατηγού Ρασίντ Ντόστομ. Πρόκειται για τον πρώην αντιπρόεδρο και σύμμαχο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν. Το σπίτι του βρίσκεται στο Mazar-e-Sharif, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, η οποία με τη σειρά της έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν το Σάββατο, ενώ οι μάχες συνεχίζονται.

Πότε ξεκίνησαν οι επιθέσεις

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα. Η αποχώρηση αναμένεται να έχει αποπερατωθεί την 31η Αυγούστου.

Αρχικά κατέλαβαν εκτάσεις στις επαρχίες, οι οποίες βρίσκοντας υπό ελλιπή υπεράσπιση, ενώ στην συνέχεια στράφηκαν εναντίον μεγάλων αστικών κέντρων, περικυκλώνοντας επαρχιακές πρωτεύουσες. Η προέλασή τους επιταχύνθηκε τις τελευταίες μέρες, με τις πόλεις να πέφτουν σαν ντόμινο στα χέρια τους.

Ενίσχυση των δυνάμεων

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τηn αποστολή 1.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν σε δήλωσή του το Σάββατο. Ο Μπάιντεν είπε ότι εξουσιοδότησε την παράταξη «για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να έχουμε μια ομαλή και ασφαλή απομάκρυνση του προσωπικού των ΗΠΑ και του άλλου συμμαχικού προσωπικού και μια τακτική και ασφαλή εκκένωση Αφγανών που βοήθησαν τα στρατεύματά μας κατά τη διάρκεια της αποστολής μας και εκείνων που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από την προέλαση των Ταλιμπάν».

Η αποστολή 5.000 στρατιωτών στη δήλωση του Σαββάτου περιελάμβανε 1.000 που βρίσκονται ήδη στη χώρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της άμυνας. Ένα τάγμα 1.000 στρατιωτών από την 82η αερομεταφερόμενη μεραρχία ανακατευθύνθηκε στην Καμπούλ, αντί για την αρχική τους θέση αναμονής στο Κουβέιτ. Το Πεντάγωνο είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι 3.000 επιπλέον στρατιώτες ήταν στο δρόμο, όπως ανέφερε ο αξιωματούχος της άμυνας.