Ως ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι 105 κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια τη νύχτα της 7ης Αυγούστου, που είχαν ως συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο για την έκδοση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης έπαιξε και η βαρύτητα των αδικημάτων, τα οποία οι δικαστικές αρχές αποδίδουν στους κατηγορούμενους.

Οι τρεις ανακριτές και οι δύο εισαγγελείς που υπέγραψαν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και των υπολοίπων κατηγορουμένων έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι, βάσει του κατηγορητηρίου, οι συλληφθέντες επέδειξαν «πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, αντικοινωνικότητα και σταθερή ροπή προς τη διάπραξη νέων αδικημάτων».

Χαρακτηριστικά, στο σκεπτικό τους, οι δικαστικοί λειτουργοί για έναν εκ των Κροατών κατηγορουμένων αναφέρουν:

«Από όλο το ανακριτικό υλικό, το οποίο έχει μέχρι τώρα συλλεγεί από την προανάκριση και από την κυρία ανάκριση που διενεργείται, δηλαδή από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα, σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορουμένου, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του για τα προαναφερθέντα αδικήματα, που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο, εκ των οποίων η εγκληματική οργάνωση, η έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών υλών τιμωρούνται με κάθειρξη.

Επίσης, με βάση το ανακριτικό υλικό, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται και δη τον από κοινού σχεδιασμό, τον οργανωμένο και βίαιο τρόπο δράσης, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, την είσοδο στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την τέλεση αδικημάτων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, ενώ είχε απαγορευτεί η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών από την αρμόδια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή (ΟΥΕΦΑ), τις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εν συνεχεία πρόκληση εκρήξεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και φθορών ξένης περιουσίας σε κατοικημένη περιοχή, επιδεικνύοντας πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, κρίνεται ότι, εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει κι άλλα εγκλήματα, λαμβανομένου πλέον υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αλλοδαπός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Κροατίας και στερείται οποιασδήποτε γνωστής διαμονής στη χώρα, ήτοι στοιχεία από την συνδρομή του οποίου προκύπτει σκοπός φυγής του».

Νέα Φιλαδέλφεια

Εγκληματική οργάνωση

Οι ανακριτικές αρχές, έχοντας λάβει υπ’ όψιν τα στοιχεία της δικογραφίας, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, την οποία οι 105 συλληφθέντες και άλλα άγνωστα άτομα φέρονται να συγκρότησαν «στην Αττική, σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου 2023 έως τις 8 Αυγούστου 2023 από κοινού, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερα από τρία άτομα (εγκληματική οργάνωση) και εντάχθηκαν σε αυτήν ως μέλη της, επιδιώκοντας την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων».

Οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης υπήρχαν «διακριτοί και κατανεμημένοι ρόλοι», ενώ υπογραμμίζουν ότι οι κατηγορούμενοι, βάσει οργανωμένου σχεδίου, «επιδιώκουν, με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, την συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις». Επιπλέον, στο σκεπτικό των δικαστικών λειτουργών αναλύεται και η συνήθης μεθοδολογία την οποία ακολούθησε η ομάδα των χούλιγκαν.

Όπως αναφέρουν, «κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης συγκεντρώνονταν ομαδικά σε “ασφαλή” για τους ίδιους σημεία, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων. Κατόπιν, επιβιβάζονταν στα οχήματά τους με τα οποία, κινούμενοι σε στοίχιση (“κονβόι”), προσέγγιζαν χώρους συνάθροισης συνδέσμων φιλάθλων αντίπαλων σωματείων, σταθμεύοντας αυτά σε παρακείμενες οδούς, παραμένοντας αθέατα. Με την αποβίβασή τους εφοδιάζονταν με μέσα ικανά και πρόσφορα να προκαλέσουν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα τρίτων, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κ.λπ. και εφορμούσαν πεζή στα γήπεδα-στόχους τους, προκαλώντας συμπλοκές και σωματικές βλάβες, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών».

Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, ανακριτές και εισαγγελείς εξέδωσαν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης και για τους 105 συλληφθέντες, τονίζοντας ότι από τη βαρύτητα των πράξεων, τη βιαιότητα κατά την τέλεσή τους, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα, τα αίτια που ώθησαν τους δράστες σε αυτές τις πράξεις και τη σοβαρή διασάλευση της δημόσιας τάξης, προκύπτει η αντικοινωνικότητα των κατηγορουμένων και σταθερή ροπή προς διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον.

χούλιγκαν

Tα 60 ευρήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Mega, στα εγκληματολογικά εργαστήρια υπάρχουν 60 αντικείμενα, οπλισμός και πολεμοφόδια, που κατασχέθηκαν από το σημείο της συμπλοκής.

Από αυτά ξεχωρίζουν δύο πτυσσόμενα μαχαίρια που βρέθηκαν πάνω σε έναν Αλβανό και σε έναν 23χρονο Κροάτη. Στόχος του ειδικευμένου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαπιστώσει αν σε αυτά τα μαχαίρια υπάρχει δείγμα DNA του Μιχάλη Κατσουρή.

Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα του προσδιορισμού του δράστη που μαχαίρωσε τον Μιχάλη Κατσουρή. Τα αποτελέσματα DNA θα είναι έτοιμα αύριο και η εκτίμηση είναι ότι θα αντληθούν έστω κάποια χρήσιμα στοιχεία, όπως το ποιος χτύπησε με καδρόνι τον Μιχάλη Κατσουρή, αφού είχε ήδη χτυπηθεί με μαχαίρι.

Έξι από τους προφυλακισμένους χούλιγκαν είχαν συλληφθεί ξανά στην Αθήνα για επεισόδια το 2015

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου των εφημερίδων «Τα ΝΕΑ» και «Το ΒΗΜΑ», Βασίλη Λαμπρόπουλου, από την περαιτέρω έρευνα τα τελευταία 24ωρα έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 5 – 6 από τους προφυλακισμέους χούλιγκαν, έχουν συλληφθεί και καταγραφεί από την ΕΛ.ΑΣ σε επεισόδια που είχαν γίνει τον Νοέμβριο του 2015 στην Αθήνα, σε αγώνα του Champions League.

Τότε, είχαν έρθει Κροάτες και Σέρβοι οπαδοί προς υποστήριξη ελληνικών ομάδων, με τις γνωστές διαμάχες που υπήρχαν. Από την ΕΛ.ΑΣ είχαν εντοπιστεί 35 άτομα Κροάτες φίλαθλοι, στον σύνδεσμο των οπαδών μιας αθηναϊκής ομάδας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Ορισμένοι από τους Κροάτες που είχαν εντοπιστεί, είχαν συμμετάσχει σε επεισόδιο στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με Σέρβους οπαδούς.
Τότε, είχαν συλληφθεί αρκετά άτομα, με τους 5 – 6 από αυτούς να είναι ίδιοι με τους τωρινούς συλληφθέντες.