Η Άννα Κατσά είναι μια Ελληνοαμερικανίδα που εγκατέλειψε τη ζωή της στο Χόλιγουντ και εγκαταστάθηκε στην Ικαρία, μία από τις πέντε περιοχές παγκοσμίως με τον μεγαλύτερο όρο ζωής στον κόσμο, όπου ζει η 90χρονη γιαγιά της. Ποια είναι αυτά που της έκαναν εντύπωση.

Τα βίντεο που ανέβασε η Ελληνοαμερικανίδα

Μέσω του λογαριασμού της στο Tik Tok η Άννα μας δείχνει στιγμές της καθημερινότητάς της στο νησί, «Η μεγαλύτερη αλλαγή που παρατήρησα αφού έζησα στη γαλάζια ζώνη της Ικαρίας, μακράν, είναι το πόσο κοινωνικοί, ευγενικοί και στοργικοί είναι οι άνθρωποι εκεί», προσθέτοντας: «Και θα σας δώσω μερικά παραδείγματα γι’ αυτό».

@annakatsas

Replying to @Elise Knebusch The biggest change I noticed after living in the Blue Zone, Ikaria, was experiencing how social, kind, and caring the people are. Friends and family check in on each other in person almost daily. Strangers you walk past often become your friend just because you say, “Hello, how are you?” The Ikarians have looked out for each other for many years and I believe Ikaria’s history is a part of the reason why. I’ll be sharing more about Ikaria’s history in the next video, stay tuned! 🙂 #bluezone #ikaria #ikariaisland #lifestylechange #longevity #centenarian

♬ original sound – Anna Katsas

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω λέγοντας πως η Ικαρία είναι ένα πολύ ασφαλές μέρος. Και συχνά κάνω βόλτες στο χωριό και νιώθω αρκετά ασφαλής για να χαιρετώ όσους περνούν δίπλα μου. Και όλοι μου έλεγαν ‘γεια’. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές ξεκινάμε και συζήτηση: Με ρωτούν: ‘Ποια είσαι;’, ‘Πόσο καιρό θα μείνεις’, ‘Μοιάζεις με τον μπαμπά σου!’, ‘Είσαι από αυτή την οικογένεια;’ ή ‘Είμαστε ξαδέρφια!’. Αυτό συμβαίνει συνέχεια. Και καταλήγουμε να γίνουμε όλοι φίλοι μεταξύ μας. Μια φορά, είπα ένα γεια σε μια γυναίκα. Και κατέληξε να είναι ξαδέρφη μου. Με κάλεσε στο σπίτι της για καφέ και μπισκότα που μόλις είχε φτιάξει. Και ήταν τόσο νόστιμα. Και κάναμε μια βαθιά συζήτηση για τη ζωή -για το πώς πρέπει να ακολουθείς τα όνειρά σου και να κυνηγάς αυτό που σε κάνει ευτυχισμένο. Κι όλα αυτά επειδή είπα ένα απλό ‘γεια’».

@annakatsas

My grandmother turned 90 today! Χρόνια πολλά Γιαγιά! ❤️ #bluezone #ikaria #centenarian #longevity #bluezoneslife #ikariagreece

♬ Real Love Baby – Father John Misty

Επίσης η Ελληνοαμερικανίδα αναφέρει το συνεχές ενδιαφέρον της κοινότητας του νησιού σχετικά με το αν είναι καλά η γιαγιά της.

«Όταν ζούσα με την yia yia- τη γιαγιά μου, στο σπίτι της, πολλές φορές την ημέρα, περνούσε κόσμος για να την τσεκάρει. Μερικές φορές έφερναν μαζί τους και λαχανικά και φρούτα από τον κήπο τους» εξήγησε η Άννα προσθέτοντας: «Κάποιοι άνθρωποι έρχονταν για 10 λεπτά, επειδή ήταν καθ’ οδόν και έπρεπε να πάνε κάπου. Και κάποιοι άλλοι έμεναν για ώρες, γιατί την ήξεραν όλη τους τη ζωή. Και αυτό ήταν απλά ένα φυσικό γεγονός. Ήταν τόσο αναζωογονητικό να βλέπεις πόσο πολύ νοιάζονται πραγματικά οι άνθρωποι για τους συντοπίτες τους στην Ικαρία».

Σε άλλο βίντεο η Ελληνοαμερικανίδα εξηγεί πράγματα για την ιστορία του νησιού