Η ΕΛΑΣ ανακοίνωσε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τις 23/05/2023 έως και τις 08/08/2023 που ισχύουν σε δρόμους της Αθήνας λόγω εργασιών που αφορούν στην κατασκευή του Σταθμού «Αλεξάνδρας» της Γραμμής 4 του Μετρό.

Υπενθυμίζεται ότι Γραμμή 4 του Μετρό συνιστά το μεγαλύτερο έργο συγκοινωνιακής υποδομής στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,5 δισ. ευρώ. Tο Α’ τμήμα (Άλσος Βεΐκου -Γουδή) θα έχει μήκος γραμμής 12,8 χλμ. και θα περιλαμβάνει 15 σταθμούς που θα αλλάξουν τον συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας.

Οι σταθμοί είναι οι εξής: Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημίας, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή.

Πρόκειται, ωστόσο, για ένα έργο που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα, μιας και θα παραδοθεί στο επιβατικό κοινό προς το τέλος του 2029.

Αλλαγές στην κόκκινη Γραμμή 2

Υπάρχει, δε, ωστόσο, ένα έργο που επηρεάζει τη Γραμμή 2 και θα είναι έτοιμο νωρίτερα, βγάζοντας από τη συγκοινωνιακή απομόνωση τη Δυτική Αττική. Πρόκειται για την επέκταση της Γραμμής 2 (κόκκινης) προς Δυτική Αττική με τρεις νέους σταθμούς και μήκος γραμμής 4 χλμ. Για το έργο κατέθεσαν συμμετοχή οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ, AKTΩΡ, ΑΒΑΞ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ, ενώ με το που πέσουν οι υπογραφές θα χρειαστούν 57 μήνες για την ολοκλήρωσή του, δηλαδή 4 χρόνια και 9 μήνες.

Θα δημιουργούν οι σταθμοί «Παλατιανή», «Ίλιον» και «Άγιος Νικόλαος» που θα χωροθετούνται στα εξής σημεία:

– Ο Σταθμός «Παλατιανή» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ανδρέα Παπανδρέου και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της Οδού Θηβών.
– Ο Σταθμός «Ίλιον» χωροθετείται στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Ελαιών και διαθέτει 2 εισόδους εκατέρωθεν της οδού Θηβών και πρόβλεψη σύνδεσης/μετεπιβίβασης επιβατών με τον ομώνυμο Σταθμό της μελλοντικής επέκτασης της Γραμμής 4 προς Πετρούπολη.
– Ο Σταθμός «Άγιος Νικόλαος» χωροθετείται κάτω από το τμήμα της ομώνυμης οδού και τμήμα του διαμορφωμένου χώρου πρασίνου που βρίσκεται μεταξύ των οδών Παραμυθιάς, Ολύνθου, Ζίτσης και Αγ. Νικολάου.