Την ώρα που πυροσβέστες, εθελοντές και απλοί κάτοικοι δίνουν τιτάνια μάχη, για να περιορίσουν τη φωτιά σε περιοχές, όπως Πάρνηθα, Έβρο, Βοιωτία και Αχαΐα, ο καιρός, τουλάχιστον για τις επόμενες ημέρες, φαίνεται πως δεν θα είναι σύμμαχος στις προσπάθειές τους, καθώς ισχυρές ριπές ανέμων θα επικρατούν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή, Γιάννη Καλλιάνο, ο άνεμος δεν θα βοηθήσει, σχεδόν, καθόλου στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Όπως είπε ο μετεωρολόγος, αναμένεται τόσο σήμερα όσο και αύριο στην Αττική ενισχυμένο βόρειο, βορειοανατολικό ρεύμα με ένταση έως και 5, 6 έως και 7 μποφόρ.

Μάλιστα, η Παρασκευή μπορεί να χαρακτηριστεί, βάσει των πρώτων προγνωστικών μοντέλων, ως η πιο δύσκολη ημέρα από άποψη κατάσβεσης των μετώπων, καθώς οι ριπές ανέμων θα αγγίξουν και τα 8 μποφόρ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι ισχυρές ριπές ανέμων θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή κυρίως κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρουσάκης, από την Παρασκευή θα προστεθεί ένας επιπλέον κίνδυνος, καθώς αναμένεται να σημειωθούν τοπικές μπόρες ή και καταιγίδες κατά τις απογευματινές ώρες.

Ο μετεωρολόγος σημείωσε ότι το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς οι σταγόνες της βροχής μπορεί να εξατμίζονται πριν καλά καλά φτάσουν στην επιφάνεια του εδάφους, όμως οι κεραυνοί που θα τις συνοδεύουν μπορεί να προκαλέσουν νέα μέτωπα φωτιάς.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha, Γιώργο Τσατραφύλλια, οι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους και τις επόμενες ημέρες, αφού όπως υποστηρίζει «μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα μετεωρολογικά δεδομένα δίνουν εμμονικούς βορειανατολικούς ανέμους στην Αττική (πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας) και την Αλεξανδρούπολη αλλά και ισχυρές ριπές ανέμων».

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, στην Αττική θα πνέουν Β/Α άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ. Στη συνέχεια εξασθενούν, ωστόσο δεν θα πέσουν κάτω από 5 μποφόρ μέχρι και το Σαββατοκύριακο.

Στην Αλεξανδρούπολη εξασθενούν οι Β/Α άνεμοι το επόμενο διήμερο στα 4 μποφόρ, ωστόσο το ΣΚ ενισχύονται στα 6.

Τις επόμενες ώρες και σήμερα όλη τη νύχτα θα πνέουν με αμείωτη ένταση στα 5 μποφόρ και στα δυο μέτωπα. Επίσης στο πεδίο της φωτιάς οι άνεμοι πνέουν από ανεξέλεγκτες διευθύνσεις ριπές που φτάνουν τα 8 μποφόρ.