Ο Yoav Peled λέει ότι έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν ο κόσμος έχει τρελαθεί. Καθισμένος έξω από το Kirya, το αντίστοιχο του Πενταγώνου του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ, ο Peled έκοβε κομμάτια κίτρινης κορδέλας από έναν μεγάλο τροχό την περασμένη Πέμπτη, και τα μοίραζε σε αγνώστους που περνούσαν.

Τα κομμάτια συμβολίζουν την αλληλεγγύη με τους περίπου 240 ομήρους που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Αυτή η αλληλεγγύη -και συγκεκριμένα το κατά πόσο εξακολουθεί να εκτείνεται πέρα ​​από τα σύνορα του Ισραήλ- αμφισβητούσε ο Peled.

«Συνήθιζα να θεωρώ τον εαυτό μου μέρος των ακραίων φιλελεύθερων, όπως κι αν αποκαλούν τον εαυτό τους. Αλλά όταν βλέπω διαδηλώσεις με κραυγές υποστήριξης της Χαμάς και άλλα τέτοια, αμφιβάλλω ότι ο κόσμος κατανοεί την πολυπλοκότητα… και όταν δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα, το βλέπουν ως μονόπλευρο πράγμα και η αίσθηση της δικαιοσύνης τους είναι πολύ απλή . Αλλά δεν είναι απλό», είπε στο CNN.

«Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις το καταλαβαίνουν αυτό, αλλά οι άνθρωποι… δεν ξέρω». Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ σχετικά με τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών αμάχων από τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα και τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται για φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Ουάσιγκτον, το Βερολίνο, το Παρίσι, το Αμμάν και το Κάιρο – σχεδόν όλα για την υποστήριξη των αμάχων στη Γάζα, αντί της Χαμάς – πολλοί Ισραηλινοί απογοητεύονται με αυτό που θεωρούν ως άνιση μεταχείριση. Είναι ένα συναίσθημα που κόβει τις βαθιές διαφορές στην ισραηλινή κοινωνία: ο κόσμος δεν μας καταλαβαίνει.

«Ο κόσμος μας αγαπά ως θύματα. Λυπάμαι που το λέω αυτό, αλλά ναι, αγαπούν το Ισραήλ, συμπονούν τους Εβραίους όταν είμαστε θύματα, όταν μας σκοτώνουν. Αλλά όταν κάνουμε πράγματα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας; Όχι», είπε ο Sigal Itzahak στο CNN. Δάσκαλος σε ένα θρησκευτικό σχολείο για κορίτσια, ο Itzahak έφερε μερικούς από τους μαθητές της στη μικρή πλατεία έξω από το Kirya όπου ο Peled μοίραζε τις κορδέλες.

Το σημείο έχει γίνει τόπος συγκέντρωσης για τις οικογένειες των θυμάτων, τους υποστηρικτές τους και τους καλοθελητές μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Αφίσες για αγνοούμενους και φωτογραφίες των θυμάτων εκτίθενται στον τοίχο του κυβερνητικού συγκροτήματος, μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά από χαμογελαστά πρόσωπα ανδρών, γυναικών, παιδιών, μωρών, στρατιωτών και, μερικές φορές, ολόκληρων οικογενειών. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι δολοφονήθηκαν στις επιθέσεις. Περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν και πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς και άλλους στη Γάζα.

Τέσσερις γυναίκες –δύο Αμερικανίδες και δύο Ισραηλινές– απελευθερώθηκαν, ενώ ένας στρατιώτης διασώθηκε από τον Ισραηλινό Στρατό. «Νομίζω ότι οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο θα βρισκόταν στην κατάστασή μας θα έκανε πιθανώς πολλά, πολύ περισσότερα και κανείς δεν θα έλεγε τίποτα. Είναι μόνο οι Εβραίοι. Γιατί οι Εβραίοι δεν δικαιούνται να ζουν σε μια χώρα ειρηνικά. Αυτό θέλουμε. Και λυπάμαι, αλλά κανείς δεν το καταλαβαίνει», είπε ο Itzahak.

Ισραήλ Γάζα πόλεμος

Θυμός κατά Νετανιάχου

Υπάρχει πολλή αγάπη έξω από το Kirya. Μερικοί άνθρωποι έρχονται εδώ για να προσευχηθούν, να αγκαλιάσουν ο ένας τον άλλον και να περάσουν χρόνο μαζί. Η ομάδα των μαθητών που έφερε ο Itzahak ήρθε με δεκάδες φρεσκοψημένα καρβέλια ψωμί, μια ισχυρή και βαθιά νόημα χειρονομία στον Ιουδαϊσμό.

Αλλά υπάρχει επίσης πολύς θυμός και απογοήτευση. Το μεγαλύτερο μέρος του απευθύνεται καθαρά στον επίμαχο πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο Benny Zweig, συνταξιούχος καθηγητής κοινωνιολογίας και πολιτικών επιστημών, είπε στο CNN ότι έρχεται στην πλατεία για να διαμαρτυρηθεί κατά του Νετανιάχου από την πρώτη μέρα του πολέμου.

«Δύο βάρδιες την ημέρα. Από τις 10 π.μ. έως τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.», είπε, κρατώντας μια πινακίδα που απεικονίζει τον Νετανιάχου και άλλα μέλη της κυβέρνησής του στη φυλακή. Όπως πολλοί στο Ισραήλ, ο Zweig κατηγορεί για τη βάναυση επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στη Χαμάς τον Νετανιάχου. «Θα έπρεπε να είχαμε καταρρίψει τη Χαμάς εδώ και πολύ καιρό, αλλά αντ’ αυτού ο Νετανιάχου άρχισε να επιτρέπει την είσοδο χρημάτων από το Κατάρ», είπε αναφερόμενος στην απόφαση του Νετανιάχου να επιτρέψει στο Κατάρ να μεταφέρει εκατομμύρια δολάρια στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς το 2018.

«Δεν πρόκειται να αλλάξετε την ατζέντα μιας τρομοκρατικής οργάνωσης με χρήματα. Τώρα, το τίμημα της κατάργησής τους θα είναι πολύ υψηλότερο», είπε ο Zweig.

Έχει περάσει ένας μήνας από την επίθεση και ο Ruby Chen δεν έχει ακόμα νέα για τον γιο του, Itay. Ο δεύτερος από τους τρεις γιους, πρώην προσκόπων και άγριος μπασκετμπολίστας, ο Itay απήχθη στις 7 Οκτωβρίου. Όπως πολλές από τις οικογένειες με αγαπημένα πρόσωπα που κρατούνται στη Γάζα, ο Chen πιέζει την ισραηλινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί για να φέρει τους ομήρους στο σπίτι. «Δεν πρέπει να είναι ο δεύτερος συν-στόχος του πολέμου.

Πρέπει να είναι ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος στόχος να φέρουμε πίσω τους ομήρους», είπε στο CNN. Το βράδυ του Σαββάτου, ο Chen και εκατοντάδες άλλα μέλη της οικογένειας των ομήρων συγκεντρώθηκαν έξω από το Kirya για να απαιτήσουν «μεγαλύτερες ενέργειες από την κυβέρνηση». Έστησαν σκηνές στην πλατεία, υποσχόμενοι να μείνουν μέχρι να απελευθερωθούν τα παιδιά, τα αδέρφια, οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους και άλλα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης είπαν ότι δεν ήταν «μια αντικυβερνητική διαμαρτυρία», αλλά η απογοήτευσή τους ήταν ξεκάθαρη. Τις πρώτες μέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, πολλές από τις οικογένειες των ομήρων ήταν απρόθυμες να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση του Νετανιάχου. Αυτό έχει πλέον αλλάξει.

Ισραήλ

Μια έντονα διατυπωμένη δήλωση που εξέδωσε το Φόρουμ Ομήρων και Αγνοουμένων την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για την «τεράστια οργή» που η κυβέρνηση δεν τους μιλούσε για την επιχείρηση στη Γάζα. Μια τεταμένη συνάντηση μεταξύ του Νετανιάχου και ορισμένων από τις οικογένειες, οδήγησε σε περαιτέρω έντονες ανταλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να εξετάσει η κυβέρνηση μια συμφωνία «όλοι για κάθε έναν» που επικαλέστηκε η Χαμάς σε δήλωση που εξέδωσε η τρομοκρατική ομάδα την περασμένη εβδομάδα.

Μια τέτοια συμφωνία θα περιλαμβάνει την ανταλλαγή των ομήρων με Παλαιστίνιους που κρατούνται αυτή τη στιγμή στις ισραηλινές φυλακές – περίπου 6.630 άτομα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εταιρείας Παλαιστινίων Κρατουμένων. Θα ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο, επειδή πολλοί από τους κρατούμενους είτε έχουν καταδικαστεί είτε κρατούνται με κατηγορίες ή υποψίες που σχετίζονται με τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Ισραηλινός Στρατός απέρριψε την προσφορά της Χαμάς ως εργαλείο «ψυχολογικού τρόμου με στόχο τη χειραγώγηση των Ισραηλινών αμάχων».

Τον Οκτώβριο του 2011, το Ισραήλ συμφώνησε να ανταλλάξει τον Gilad Shalit, έναν στρατιώτη του IDF που απήχθη από τη Χαμάς το 2006, με περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, συμπεριλαμβανομένων καταδικασμένων τρομοκρατών που συνέχισαν να πραγματοποιούν περαιτέρω επιθέσεις. Ο Yahya Sinwar, ο οποίος ηγείται της Χαμάς στη Γάζα και προσδιορίστηκε από τους IDF ως ένας από τους εγκέφαλους πίσω από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, ήταν ένας από αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι στη συμφωνία.

Ο Chen είπε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων. «Δεν είμαι σε θέση να καταλάβω τη δυναμική. Στο τέλος της ημέρας, εξετάζουμε τα τελικά αποτελέσματα… Δεν ξέρω ακόμα αν το παιδί μου είναι νεκρό ή ζωντανό. Αυτή είναι η ουσία», πρόσθεσε. Οι οικογένειες είπαν ότι δεν πρέπει να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι.

Και η χώρα είναι πίσω τους. Η οργή για την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση εντείνεται ακόμη και μεταξύ ορισμένων από τους ανθρώπους που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του.

«Ψήφισα κάποιον άλλον, αλλά νομίζω ότι έχει κάνει υπέροχα πράγματα για το Ισραήλ, ήταν στρατιώτης, ήταν θαρραλέος στρατιώτης, αλλά ήταν πρωθυπουργός για 15 χρόνια, οπότε φταίει. Και πρέπει να φύγει. Νομίζω ότι όλοι το ξέρουν αυτό και εκείνος το ξέρει επίσης», είπε ο Itzahak. Η υποστήριξη προς τον Νετανιάχου και την κυβέρνησή του έχει καταρρεύσει, με την τελευταία δημοσκόπηση που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ για τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης να δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ισραηλινών θέλουν να παραιτηθεί ο Νετανιάχου.

Όμως, ενώ τα ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης είναι απογοητευτικά, η απόφαση να ξεκινήσει ένας πόλεμος κατά της Χαμάς έχει σταθερή υποστήριξη από τους περισσότερους Εβραίους Ισραηλινούς – παρά την έντονη διεθνή κριτική. Και ενώ οι περισσότεροι Άραβες και Παλαιστίνιοι πολίτες του Ισραήλ, και μια μικρή μειοψηφία Εβραίων, δεν εγκρίνουν τον πόλεμο, μια ευρεία καταστολή της ελευθερίας του λόγου σημαίνει ότι οποιαδήποτε μορφή διαφωνίας κατά του πολέμου είναι επικίνδυνη.

Δεκάδες Παλαιστίνιοι κάτοικοι και πολίτες του Ισραήλ συνελήφθησαν στο Ισραήλ επειδή εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γάζα και τον άμαχο πληθυσμό της. Η αστυνομία του Ισραήλ είπε ότι από τις 25 Οκτωβρίου, είχε συλλάβει 110 άτομα από την έναρξη του πολέμου για φερόμενη υποκίνηση βίας και τρομοκρατίας, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Από αυτές τις συλλήψεις, οι 17 κατέληξαν σε κατηγορίες.

Ισραήλ

Οι δημόσιες εκδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Γάζα ή η κριτική για τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ είναι ελάχιστες. Οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου έχουν απαγορευτεί και περισσότερα από 100 άτομα έχουν συλληφθεί επειδή δημοσίευσαν μηνύματα αλληλεγγύης στη Γάζα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πολύ λεπτή γραμμή» στην κριτική του Ισραήλ

«Είμαι 22 ετών και έχω πάει σε τέσσερις κηδείες τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες και σε άλλες δύο κηδείες τον περασμένο χρόνο, όταν δύο φίλοι μου σκοτώθηκαν σε τρομοκρατικές επιθέσεις», είπε ο Yonatan Rapaport στο CNN στην πλατεία Zion στο κέντρο της Ιερουσαλήμ την Πέμπτη.

Ένας μουσικός που πρόσφατα τελείωσε την υποχρεωτική στρατιωτική του θητεία στο ισραηλινό ναυτικό – συμπεριλαμβανομένων περιπολιών γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας – ο Rapaport είπε ότι και αυτός απογοητευόταν με την αντίδραση του κόσμου στα γεγονότα στη Γάζα.

«Όταν οι άνθρωποι ρωτούν, «γιατί κατακτάτε τη Γάζα;» αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι – δεν έχουμε το δικαίωμα να προστατεύσουμε τους πολίτες και τους στρατιώτες μας; Τι είναι μια ανάλογη απάντηση; Προσπαθούμε να μην σκοτώνουμε αμάχους», είπε. «Αυτή η σύγκρουση (μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων) δεν είναι ασπρόμαυρη, αλλά αυτός ο πόλεμος (με τη Χαμάς) είναι», πρόσθεσε. «Υπάρχει πολύ έγκυρη κριτική για την ισραηλινή κυβέρνηση και το Ισραήλ, αλλά υπάρχει μια πολύ λεπτή γραμμή που έχει ξεπεραστεί σε πολλές από αυτές τις συνομιλίες μεταξύ της κριτικής του Ισραήλ και του μίσους των Εβραίων.

Μπορείτε να επικρίνετε το Ισραήλ που κατέχει τη Δυτική Όχθη ή τη Γάζα, αλλά δεν μπορείτε να πείτε ωχ, γι’ αυτό είναι εντάξει να σκοτώσετε 1.400 αμάχους». Ο Rapaport είπε ότι είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση του Νετανιάχου πριν από τον πόλεμο, εναντιούμενος στα σχέδιά του για μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος – ένα σημαντικό ρήγμα που έχει διχάσει τη χώρα.

«Μετά τον πόλεμο, νομίζω ότι όλη η κυβέρνηση πρέπει να φύγει. Αλλά τώρα… είμαστε σε πόλεμο. Δεν εμπιστεύομαι τον Νετανιάχου ως άτομο, αλλά πρέπει να τον εμπιστευτώ ως ηγέτη», είπε. Αργότερα το ίδιο βράδυ, ο Rapaport ενώθηκε με έναν μεγάλο κύκλο μουσικών και κυρίως νέων που κάθονταν στην Πλατεία Σιών. Έπαιζαν κιθάρες και τραγουδούσαν κλασικές ισραηλινές επιτυχίες. Τα τραγούδια κυμαίνονταν από θλιβερά έως ελπιδοφόρα. Ανάμεσά τους, το «Lu Yehi», ένα τραγούδι εμπνευσμένο από το τραγούδι των Beatles «Let It Be». Η μπαλάντα γράφτηκε από τη Naomi Shemer το 1973, κατά τις πρώτες μέρες του Πολέμου του Yom Kippur, και έκτοτε έγινε συνώνυμη με αυτόν τον πόλεμο και την ελπίδα για τη νίκη του Ισραήλ.

Το βράδυ της Πέμπτης, τα λόγια του τραγουδιού αντήχησαν στην πλατεία Σιών, σχεδόν 50 χρόνια από το ντεμπούτο του και με το Ισραήλ για άλλη μια φορά σε πόλεμο.

Πηγή: CNN

*Photo Credits: Getty Images