Η καθολική εισβολή του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, έχει κάνει περισσότερα για να ενωποιήσει την ανατολική Ευρώπη, από κάθε άλλο πόλεμο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έθνη που κάποτε τηρούσαν ουδέτερη στάση, παρέχουν τώρα βοήθεια στην Ουκρανία. Κυβερνήσεις που για χρόνια είχαν παραγκωνίσει την νατοϊκή άμυνα τους, έκαναν εντυπωσιακή αναστροφή, ενώ χώρες που είχαν στενούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, τους διέκοψαν προς έκπληξη όλων, με το που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι πρωτοφανείς κυρώσεις της Δύσης, η πολιτική και στρατιωτική δράση της, άφησε πολλούς Ευρωπαίους αισιόδοξους – παρά την τραγωδία του πολέμου του Putin – πως η ήπειρος θα βγει από όλη αυτή την ιστορία, καλύτερα εξοπλισμένη, ώστε να αντιμετωπίσει στο μέλλον τυχόν απειλές της ασφάλειας της.
Πουθενά αλλού δεν είναι πιο πραγματικό αυτό, από τα σκανδιναβικά κράτη: Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία.
Η μοίρα αυτών των τριών χωρών, ήρθε στο επίκεντρο της προσοχής, εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία και της ιδιαίτερης σχέσης που έχουν μεταξύ τους, με την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και με την Ρωσία.
H νέα στάση των σκανδιναβικών κρατών ενάντια στη Ρωσία
Η Νορβηγία και η Φινλανδία, μοιράζονται και οι δύο εδαφικά σύνορα με την Ρωσία, παρότι η Νορβηγία είναι αρκετά μικρότερη – κατά 124 μίλια – σε σχέση με τα 800 μιλίων σύνορα της Φινλανδίας. Η Νορβηγία, η πιο δυτικόφρονη από τις τρεις, είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά χωρίς να είναι μέλος της Ε.Ε, ενώ η Φινλανδία και η Σουηδία είναι στην Ε.Ε αλλά δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Και οι τρεις, έχουν υιοθετήσει μια μη επιθετική προσέγγιση την Ρωσία στο παρελθόν, από την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης. Επιπλέον, και οι τρεις είναι μέλη της Σένγκεν, κάτι που σημαίνει πως η διέλευση από τη μια χώρα στην άλλη γίνεται ελεύθερα.
Ουκρανία: Ο «μυστικός στρατός» που δεν μπορεί να κερδίσει η Ρωσία
Συνομιλίες που κάποτε θεωρούνταν από την Σουηδία και την Φινλανδία ως μια τολμηρή κίνηση προκλητικότητας ενάντια στην Ρωσία, πλέον λαμβάνουν χώρα και στα δύο κράτη, με σκοπό να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Και μαζί με τον γείτονα τους, την Νορβηγία, πετούν έξω από το παράθυρο την μη επιθετική στάση που κάποτε τηρούσαν.
«Αν ξαφνικά η Νορβηγία, η Σουηδία, η Δανία και η Ισλανδία, αποθηκεύουν όπλα και μονάδες σε άλλες χώρες και συντονίζουν τη δράση τους, τότε βρισκόμαστε στο πλαίσιο μιας σκληρής αποστολής ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ, γεγονός που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή της Ρωσίας», εξηγεί ο Salonius-Pasternak, ερευνητής στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Κυβερνητικό μέλος της Ευρωπαικής Άμυνας, είπε στο CNN πως «αν ο Putin πετύχει την αποστολή του στην Ουκρανία, τότε η ερώτηση που πρέπει να κάνουμε είναι – ποιος είναι ο επόμενος;»
Ο Alexander Stubb, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας, πιστεύει πως το να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ, είναι πολύ πιθανό πλέον, αφού ο Putin, έχει καταστρέψει την εύθραυστη ισορροπία που η Φινλανδία προσπαθούσε να διαφυλάξει για χρόνια.
Παρ’όλα αυτά, πιστεύει πως οι πράξεις του Putin, έχουν καταστήσει αυτές τις ισορροπίες αδύνατες: «Η Φινλανδία, οδηγείται από αυτό που αποκαλώ λογικό φόβο. Μπορούμε να δούμε την επιθετική στάση της Ρωσίας και δεν θέλουν να μείνουμε μόνοι, όπως είχε γίνει στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Παρότι το να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα αποτελούσε μια σημαντική δήλωση, υπάρχει η πεποίθηση πως θα έκανε πολύ μικρή διαφορά σε παγκόσμια εμβέλεια, τη στιγμή που οι πράξεις του Ρώσου προέδρου έχουν τόσο τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο.
Θα πρέπει να είναι πολύ δύσκολο για τον Putin και τους συμμάχους του να το κατανοήσουν, όμως ο βάρβαρος πόλεμος που εξαπέλυσαν στην Ουκρανία, αποξένωσε μέρη της Ευρώπης που κάποτε έκαναν ένα βήμα πίσω για να δικαιολογήσουν τη Ρωσία σε προηγούμενες πράξεις της.
Όποτε και αν τελειώσεις αυτή η τραγωδία, ο ίδιος, μπορεί να ξυπνήσει σε μια διαφορετική Ευρώπη, η οποία με δυσκολία θα θυμίζει εκείνη που κάποτε γέμιζε με αέριο και ρητορική. Και μερικοί από τους πιο έντονους αντιπάλους του, ίσως να στέκονται πλέον μπροστά στην πόρτα του.
πηγή: CNN
Διαβάστε ακόμα:
Αντί για Instagram, Rossgram: Η Ρωσία έφτιαξε το δικό της κοινωνικό δίκτυο
Ποιο είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα του Κιέβου που επιβραδύνει τα ρωσικά στρατεύματα;
Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν πολυκατοικίες στο Κίεβο – Υπό πολιορκία η Οδησσός