Ένταση δημιουργήθηκε στο Μικτό Ορκωτο Δικαστηριο της Αθήνας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, με τον συνήγορο υπεράσπισης να παραιτείται μετά από επεισόδιο με την έδρα, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα του για διακοπή της δίκης για την ανθρωποκτονία της 9χρονης Τζωρτζίνας έως την Πέμπτη.

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Πρόεδρος: Απορρίπτεται ομόφωνα το αίτημα όπως υποστηρίχθηκε από το συνήγορο, καθόσον δεν συντρέχει κανένας λόγος ανωτέρας βίας σύμφωνα με την πολιτική δικονομία. Κάνουμε διαλλειμα για να συζητήσετε με την εντολέα σας.

Κούγιας: Αποχωρώ. Θα έρθω την Πέμπτη.

Πρόεδρος: Σας μιλάει ο πρόεδρος του δικαστηρίου. Λίγο σεβασμό… παραιτήστε από την υπεράσπιση;

Κούγιας: Όχι.

Πρόεδρος: Σας δίνουμε δυο ώρες για να συνεννοηθείτε.

Κούγιας: Θα σας πω τη Πέμπτη.

Πρόεδρος: Η δικονομία είναι συγκεκριμένη. Το δικαστήριο έχει διακόψει για την Τετάρτη. Το αίτημα σας απορρίφθηκε.

Κούγιας: Συνεχίστε όποτε θέλετε.

Πρόεδρος: Εμείς προχωράμε λοιπόν.

Κούγιας: Παραιτούμαστε από την υπεράσπιση κι οι 3 δικηγόροι σε ένδειξη διαμαρτυρίας και επιφυλασσόμεθα την Πέμπτη να επανέλθουμε για το αν θα συνεχίσουμε. Λοιπόν καλό απόγευμα και πάμε.

Πισπιρίγκου: Αποδέχομαι παραίτηση και θέλω να διοριστεί συνήγορος.

Πρόεδρος: Διακοπή για να διορίσουμε συνήγορο.

Η απόρριψη των αιτημάτων του Αλέξη Κούγια έχει ως αποτέλεσμα το να προχωρήσει η διαδικασία στην απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου.

«Μετά τις ομόφωνες απορρίψεις όλων των δικαίων αιτημάτων, θέλω να αποχωρήσω από την υπεράσπιση. Είναι μια εμβληματική δίκη και τέτοια προσβολή στα δικαιώματα κατηγορούμενης δεν έχω συναντήσει ποτέ, ειδικά κατά την εξέταση των μαρτύρων, ο τρόπος που εξετάστηκαν… στερείται η κατηγορούμενη το δικαίωμα να εξετάσει επιστήμονες που θα βοηθούσαν για να έχουν οι ένορκοι μια ορθή κρίση. Η κυρία κατηγορούμενη έχει τυλιχτεί σε μια κόλλα χαρτί από ανθρώπους που απομακρύνθηκαν στον από τη θέση τους, από παλιάνθρωπους ιατροδικαστές και καθηγητές», δηλωσε ο Αλέξης Κουγιας και είπε πως θα ενημερώσει τον πρόεδρο του ΔΣΑ για τους λόγους που θα πάρει αυτή την απόφαση κι παράλληλα θέλει να βοηθήσει την κατηγορούμενη στο να βρει έναν δικηγόρο.

Πρόεδρος: Δηλαδή έχετε λάβει την απόφαση να παραιτηθείτε και θέλετε να της βρείτε άλλο δικηγόρο;

Κούγιας: Δεν μπορώ να την αφήσω και συγχρόνως δεν μπορώ να συνεχίσω. Εις βάρος της κυρίας κατηγορούμενης έχουν γίνει όργια. Δεν μπορώ να επιστρέψω στον εαυτό μου να νομιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία.

Εισαγγελέας: Σήμερα το πρωί ο κ. Συνήγορος ρώτησε πόσες συνεδριάσεις έχουν κάνει και εξέλαβα ότι πίστεψε πως ο αριθμός είναι μεγάλος. 70 συνεδριάσεις σε 7,5 μήνες χωρίς τις διακοπές. Έχουν εξεταστεί 60 μάρτυρες, ιατρικό προσωπικό, ιατροδικαστές και τοξικολόγοι. Όταν λοιπόν έρχεται σήμερα και μιλά για συνοπτική διαδικασία, κάπου πέφτει σε αντιφάσεις. Εγώ το σέβομαι και αν το κάνει θα το δεχτώ. Δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Αλλά το δικαστήριο να διακόψει μια εβδομάδα για να μας πει ο συνήγορος αν θα συνεχίσει και πως θα συνεχίσει, και ποιος θα συνεχίσει δεν γίνεται .. νομίζω μπορείτε να αποφασίσετε αν θα συνεχίσετε και θα πρέπει να κατατεθεί τύποις παραδεκτά. Η κατηγορούμενη δεν μπορεί να μείνει μετέωρη μέχρι να αποφασίσετε… ούτε για μια ώρα δεν το δέχομαι. Αν εσείς συνειδησιακά μπορείτε να το κάνετε αυτό… Αν δεν μπορείτε να συνεχίσετε πρέπει να το πείτε. Το δικαστήριο όπως τέθηκε το αίτημα στο ακροατήριο, δεν μπορεί παρά να το απορρίψει.

Ανατέθηκε σε 3 δικηγόρους η υπεράσπιση Πισπιρίγκου

Στον διορισμό τριών γυναικών δικηγόρων από τον κατάλογο του Πρωτοδικείου προχώρησε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά την παραίτηση του Αλέξη Κούγια, μόλις το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα που υπέβαλλε νωρίτερα.

Η δίκη αναμένεται να συνεχιστεί την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου προκειμένου οι συνήγοροι Διονυσία Καλδή, Μαρία Καλλιγέρου και Αμαρυλλίς Κάνιστρα να δηλώσουν αν είναι έτοιμες για να ξεκινήσει η απολογία της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Όπως είπε η πρόεδρος του δικαστηρίου την Τετάρτη «αν η κατηγορουμένη είναι έτοιμη και θέλει να απολογηθεί και είναι έτοιμες και οι νέες συνήγοροί της θα συνεχίσουμε με την απολογία».

Βέβαια, λίγες ώρες μετά ο κ. Κούγιας προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση με την οποία εξηγούσε πως παραιτήθηκε τυπικά για να κερδίσει χρόνο να σκεφτεί αν θα συνεχίσει στην υπεράσπιση ζητώντας εξαίρεση των τακτικών Δικαστών, που κρίνει ως προκατειλημμένους, ή αν θα αποχωρήσει οριστικά από την υπόθεση.

Τι αναφέρει μεταξύ άλλων ο Κούγας στην ανακοίνωσή του

«Σήμερα, το Δικαστήριο με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία νομική και ουσιαστική αιτιολογία, απέρριψε το αυτονόητο αίτημά μου, μετά την κατηγορηματική κατάθεση του Μπουζιάνη, να κληθούν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες και να καταθέσουν.

Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει στο Δικαστήριο ακόμη και νοσοκόμες από διάφορα νοσοκομεία, όπου νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα, μόνο και μόνο για να ερωτώνται εάν η κα κατηγορουμένη έκλαιγε ή δεν έκλαιγε ή αν ήταν στενοχωρημένη όταν αντιμετώπιζε επί 7 μήνες το δράμα του παιδιού της μόνη της χωρίς καμία στήριξη και έτσι να κριθεί αν είναι αθώα ή ένοχη και όχι από τις επιστημονικές διαπιστώσεις.

Κατόπιν αυτού και επειδή κατόπιν αυτής της προκατειλημμένης – μεροληπτικής αποφάσεως εις βάρος της κας κατηγορούμενης, η οποία της αποστερεί τη δυνατότητα να αποδείξει με καταθέσεις επιστημόνων την αθωότητα της, η μοναδική διέξοδος, την οποίαν είχα, ήταν να υποβάλλω αίτηση εξαιρέσεως των τακτικών Δικαστών που οδηγούσαν τους ενόρκους σε αυτές τις αποφάσεις που εκδόθηκαν.

Επειδή μέχρι σήμερα ουδέποτε έχω υποβάλει αίτημα εξαιρέσεως Δικαστών στο ακροατήριο, ζήτησα από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου, αντί να διακόψουμε για την Τετάρτη 25/10/2023 που ήταν προγραμματισμένο, να διακόψουμε για τις 26/10/2023, ώστε να συνεννοηθώ με τον Πρόεδρο του ΔΣΑ κο Δημήτριο Βερβεσό για το αν θα πρέπει να συνεχίσω να νομιμοποιώ με την παρουσία μου αυτή την εντελώς προκατειλημμένη διαδικασία, αλλά το αίτημα μου απορρίφθηκε και η Πρόεδρος του Δικαστηρίου ζήτησε από την κα κατηγορουμένη να απολογηθεί, εντελώς απροετοίμαστη και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με εμένα που είναι πάγια τακτική στα Δικαστήρια.

Για τους παραπάνω λόγους η μόνη δικονομική διέξοδος που είχα, ήταν η “τυπική” παραίτησή μου, ώστε να ματαιωθεί η απολογία της κας κατηγορουμένης και έτσι να μου δοθεί ο χρόνος, ώστε μέχρι την Πέμπτη να αποφασίσω αν θα παραμείνω στην υπεράσπιση της κας κατηγορούμενης ή και να υποβάλω για πρώτη φορά στην καριέρα μου αίτημα εξαιρέσεως των προκατειλημμένων τακτικών Δικαστών.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και ας μην βιάζονται κάποιοι να βγάζουν συμπεράσματα. Ουδέποτε στην καριέρα μου μέχρι σήμερα σε χιλιάδες υποθέσεις εγκατέλειψα τον οποιονδήποτε κατηγορούμενο ανυπεράσπιστο.

Το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου θα πληροφορήσω τον ελληνικό λαό τι ακριβώς έχει συμβεί μέχρι σήμερα με την αθώα κα Πισπιρίγκου και το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους.

Αθήνα, 20/10/2023
Με εκτίμηση και σεβασμό,
Αλέξιος Κούγιας».