Δεν θα συμμετάσχει στην μεγάλη σύνοδο κορυφής για την κλιματική αλλαγή COP, τον επόμενο μήνα ο Βασιλιάς Κάρολος. Γιατί ακύρωσε τα σχέδιά του; Επειδή η νέα πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Liz Truss του είπε να απέχει, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Ο νέος βασιλιάς, βετεράνος περιβαλλοντικός ακτιβιστής, φέρεται να ακύρωσε τα σχέδιά του να μιλήσει στη συνάντηση COP27 στην Αίγυπτο μετά τις αντιρρήσεις της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, πηγές του παλατιού του Μπάκιγχαμ επιβεβαίωσαν ότι ο Κάρολος δεν θα παραβρεθεί στην εκδήλωση, όπου είχε προγραμματίσει να δώσει το «παρών» όταν ήταν πρίγκιπας της Ουαλίας.

Οι ίδιες πηγές του παλατιού που επικαλείται η Daily Mail, επέμεναν, ωστόσο, ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν είχε λάβει εντολή από την πρωθυπουργό να απέχει και τόνισαν αντίθετα ότι είχε ζητήσει τη συμβουλή της. Είπαν ότι η απόφαση να μην παραστεί ο βασιλιάς στη Σύνοδο, ήταν ομόφωνη.

Υποστήριξαν επίσης ότι αυτό ήταν το πρώτο σημάδι ότι ο Κάρολος αγκάλιασε το νέο του ρόλο ως βασιλιάς, αφού ανέφερε ότι θα αποσυρθεί από μεγάλο μέρος της προηγούμενης δράσης του τώρα που ανέλαβε βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας.

Μια πηγή δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε καβγάς. Το αν θα παρευρεθούν ή όχι μέλη της βασιλικής οικογένειας εξαρτάται από το Υπουργείο Εξωτερικών». Το βράδυ του Σαββάτου, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές συναντήσεις μεταξύ της Α.Μ. του βασιλιά και της πρωθυπουργού».

Πηγές απέρριψαν τη φημολογία ότι η Liz Truss ήταν αυτή που είχε πει στον βασιλιά να μην παραστεί στην Σύνοδο, λέγοντας ότι το Παλάτι και η κυβέρνηση «συμφώνησαν από κοινού ότι μπορεί να υπάρχουν πιο κατάλληλες επιλογές» για την πρώτη κρατική επίσκεψη του Καρόλου, προσθέτοντας: «Η ιδέα ότι η πρωθυπουργός μπορεί να διατάξει τον βασιλιά τι να κάνει είναι γελοία».

Ωστόσο, οι Sunday Times ανέφεραν ότι η Liz Truss είχε αντιταχθεί στη συμμετοχή του βασιλιάς Καρόλου στη Σύνοδο στο Σαρμ-ελ-Σέικ κατά τη διάρκεια προσωπικής ακρόασης τον περασμένο μήνα.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι «δεν υπήρξε καβγάς», αλλά επικαλέστηκε μια ανώτερη βασιλική πηγή που υποστήριξε ότι η απόφαση ελήφθη κατόπιν συμβουλής της κυβέρνησης και ότι «ήταν απολύτως στο πνεύμα του να είναι πάντα προσεκτικός ως βασιλιάς ότι ενεργεί σύμφωνα με τις συμβουλές της κυβέρνησης».

Η πηγή δήλωσε: «Έπρεπε να σκεφτεί πολύ προσεκτικά τι βήματα θα κάνει για την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό και δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο COP».

Ο Κάρολος φέρεται να ήταν αποφασισμένος να κάνει αισθητή την παρουσία του, αλλά και την επιρροή του, του στην εν λόγω σύνοδο κορυφής. Ένας ανώτερος βασιλικός γνώστης δήλωσε: «Ακριβώς επειδή δεν θα παρευρεθεί φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η Αυτού Μεγαλειότητα δεν θα βρει άλλους τρόπους να την υποστηρίξει».

Μια άλλη πηγή δήλωσε: «Η βασίλισσα έδωσε μια εντελώς μη πολιτική ομιλία στην COP πέρυσι… ακούγεται σαν να μην του δίνεται η δυνατότητα επιλογής. Αυτό είναι ένα σφάλμα κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης».

Ασαφές παραμένει αν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα παραβρεθεί στη Σύνοδο για το Κλίμα αντί του πατέρα του.