Το BBC δημοσίευσε για πρώτη φορά πλάνα από το σημείο των ερευνών του πολύνεκρου ναυαγίου με πρόσφυγες στην Πύλο.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν, διακρίνεται φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ένα Super Puma που πετάει πάνω από το σημείο αναζητώντας επιζώντες.

Τα πλάνα λήφθηκαν από έναν επιβάτη στο κρουαζιερόπλοιο «Celebrity Beyond», την προηγούμενη Τετάρτη, αποτυπώνοντας παραπλέοντα σκάφη και το ελικόπτερο που επιχειρούσαν στη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στήθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή την ώρα οι σοροί που έχουν ανασυρθεί είναι 79 και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Άκαρπες ήταν δυστυχώς οι έρευνες που έγιναν όλη τη νύχτα για να βρεθούν επιζώντες από το ναυάγιο στην Πύλο και εκατοντάδες μετανάστες να εξακολουθούν να αγνοούνται, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά το ενδεχόμενο κάποιοι να εντοπιστούν ζωντανοί.

Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, εννέα σκάφη και μια φρεγάτα έψαχναν να βρουν μετανάστες, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και είναι πολύ πιθανό το σενάριο το σκάφος να τράβηξε μαζί του στον βυθό μεγάλο αριθμό των επιβαινόντων.

Με δεδομένες μαρτυρίες μεταναστών υπολογίζεται ότι οι αγνοούμενοι είναι περίπου 570, αν και επικεφαλής της Frontex τόνιζε χθες ότι συνολικά στο αλιευτικό υπολογίζεται ότι επέβαιναν 600 άτομα.

Μέχρι στιγμής και μετά την αρχική έρευνα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εννιά συλλήψεις Αιγυπτίων, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου. Άμεσα αναμένεται η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Γκουτέρες: «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό»

Να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο επιχείρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς.

Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα».