Ο καύσωνας και οι συνθήκες ξηρασίας πλήττουν τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, σε μια εποχή που η οικονομική πρόοδος επιβραδύνεται απότομα. Στην επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, όλα τα εργοστάσια έλαβαν εντολή να κλείσουν για έξι ημέρες ώστε να διατηρηθεί η ενέργεια. Πλοία που μεταφέρουν άνθρακα αγωνίζονται να κάνουν τα συνηθισμένα ταξίδια τους στον ποταμό Ρήνο της Γερμανίας, καθώς στερεύει από τη ζέστη.

Πολίτες που κατοικούν στη δυτική ακτή της Αμερικής έχουν κληθεί να χρησιμοποιούν λιγότερο την ηλεκτρική ενέργεια, την ώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη.

Αυτή τη στιγμή, η Κίνα βιώνει το πιο ακραίο κύμα ζέστης, τα τελευταία έξι χρόνια. Οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς σε δεκάδες πόλεις. Από την άλλη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Καλιφόρνια, ενδέχεται εκεί να δουν υπερβολικές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα. Νωρίτερα το καλοκαίρι, στο Ηνωμένο Βασίλειο η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 40 βαθμούς για πρώτη φορά. Όλα πάνε πολύ λάθος.

Καύσωνας: Υπό πίεση το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα

Κι αν το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ήταν ήδη υπό πίεση, τώρα τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη προμηνύεται να φτάσει στα ύψη, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Κίνα εκτός των άλλων, παλεύει και με τα σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού. «Προς το παρόν, βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο επίπεδο οικονομικής σταθεροποίησης», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός της κινεζικής γλώσσας Li Keqiang.

Ωστόσο, το εξίσου ανησυχητικό είναι και ο πληθωρισμός. Η επαρχία Σιτσουάν της Κίνας, το μέρος όπου τα εργοστάσια έκλεισαν την παραγωγή αυτή την εβδομάδα, είναι ένας κόμβος για τους κατασκευαστές ημιαγωγών και φωτοβολταϊκών. Η κατανομή των εγκαταστάσεων θα πλήξει εργοστάσια που ανήκουν σε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών στον κόσμο. Μάλιστα, ενδέχεται να επηρεάσει και τις τιμές στις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η γειτονική μητρόπολη Chongqing, η οποία βρίσκεται στη συμβολή των ποταμών Yangtze και Jialing, έχει διατάξει τα εργοστάσια να σταματήσουν τις εργασίες τους μέχρι την επόμενη Τετάρτη για να διατηρήσουν την ηλεκτρική ενέργεια. Κάπως έτσι, οι προβλέψεις για το οικονομικό σύστημα της Κίνας υποβαθμίζονται ήδη.

Στο μεταξύ, τα νερά του ποταμού Ρήνου της Γερμανίας έχουν κατέβει, εμποδίζοντας τη μετακίνηση των πλοίων. Ο ποταμός είναι ένας σημαντικός αγωγός για χημικές ενώσεις και σιτηρά εκτός από τα εμπορεύματα. Η ανακάλυψη διαφορετικών τύπων διαμετακόμισης είναι δύσκολη, δεδομένης της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Το εύρος των χαμηλών υδάτων παράλληλα με τον Ρήνο μείωσε περίπου 0,3 αναλογικούς παράγοντες από τη χρηματοοικονομική απόδοση της Γερμανίας το 2018, με βάση τον Carsten Brzeski, παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικών στην ING. Ωστόσο, σε εκείνη την περίπτωση, η χαμηλή στάθμη νερού δεν ήταν πρόβλημα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά, μπορεί να μειώσει το ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 0,5 αναλογικούς παράγοντες εντός του δεύτερου εξαμήνου αυτού του έτους, εκτίμησε.

Στην αμερικανική Δύση, μια σπάνια ξηρασία στραγγίζει τις μεγαλύτερες δεξαμενές της χώρας, αναγκάζοντας τις ομοσπονδιακές αρχές να εφαρμόσουν νέες απαραίτητες διακοπές νερού. Αναγκάζει επίσης τους αγρότες να καταστρέψουν τις καλλιέργειες. Σχεδόν τα τρία τέταρτα των αγροτών των ΗΠΑ λένε ότι η φετινή ξηρασία βλάπτει τη σοδειά τους. Στην Καλιφόρνια – μια πολιτεία με υπερβολικές καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και ξηρών καρπών, το 50% των αγροτών δήλωσε ότι έπρεπε να αφαιρέσει θάμνους και πολυετείς καλλιέργειες λόγω της ξηρασίας, η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις στο μελλοντικό εισόδημα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Την έχουν πατήσει πολλοί: Γιατί δεν παίρνουν μπρος πολλά αυτοκίνητα τις τελευταίες εβδομάδες;

Βαρκελώνη: Η παμπάλαια στρατηγική που ακολούθησε για να προστατευτεί από τις πυρκαγιές

Μίλτος Τεντόγλου, ένα παγκόσμιο φαινόμενο έτοιμο να διαλύσει τα κοντέρ