Ο πλουσιότερος επιχειρηματίας της Ρωσίας, προειδοποίησε το Κρεμλίνο, εν μέσω των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων από Ρώσους κροίσους, από δυτικές εταιρείες, πως οι κινήσεις του Putin, οδηγούν τη χώρα 100 χρόνια πίσω. Ο Vladimir Potanin, ο πρόεδρος του κολοσσού μετάλλων Norilsk Nickel (NILSY) και μεγαλύτερος μέτοχος της, είπε πως η Ρωσία, ρισκάρει την επιστροφή της, στους ταραχώδεις καιρούς του 1917, αν κλείσει τις πόρτες στις δυτικές εταιρείες και τους επενδυτές τους. Τόνισε επίσης πως η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να προβεί με μεγάλη προσοχή στην κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.

«Πρώτον, θα μας πήγαινε πίσω εκατό χρόνια, στο 1917, ενώ οι επιπτώσεις ενός τέτοιου βήματος, θα γίνουν αντιληπτές για αρκετές δεκαετίες», δημοσίευσε ο ίδιος στον λογαριασμό της Norilsk Nickel, την Πέμπτη.

Ο Potanin είναι ο πιο πλούσιος δισεκατομμυριούχος της Ρωσίας, έχοντας στην κατοχή του 22.5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την Bloomberg, παρά το γεγονός ότι έχασε το ένα τέταρτο της περιουσίας του αυτόν τον χρόνο, αφού οι μετοχές της Norilsk Nickel, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση. Τα μερίδια της εταιρείας του, έχασαν περισσότερο από το 90% των μετοχών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η εταιρεία  Norilsk Nickel, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός παλλάδιου και νικέλιου, πλατίνας και χαλκού. Η εταιρεία και τα βασικά της προιόντα, έχουν ξεφύγει από τις σκληρές κυρώσεις των δυτικών χωρών, που πλήττουν την ρωσική οικονομία.

Δεκάδες αμερικανικές, ευρωπαικές και ιαπωνικές εταιρείες, εγκατέλειψαν συνεργαζόμενα εργοστάσια, καταστήματα, γραφεία και άλλα περιουσιακά στοιχεία τις τελευταίες δυο εβδομάδες, ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις. Η Goldman Sachs και η JPMorgan, οι δυο τραπεζικοί κολοσσοί πρόκειται να ανακοινώσουν ότι θα κόψουν κάθε σύνδεση με την Ρωσία, έπειτα από την κρίση του Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, είπε την Πέμπτη πως θέτει σε ισχύ πλάνο εξωτερικής διευθέτησης ξένων εταιρειών που κόβουν δεσμούς με Ρωσία.

«Κατανοώ πως υπό το φως των οικονομικών περιορισμών ενάντια στη Ρωσία, ενδεχομένως να υπάρχει η επιθυμία να δράσουν αναλόγως. Όμως στην περίπτωση των δυτικών χωρών, είδαμε πως οι οικονομίες αυτών των χωρών υποφέρουν από τις ίδιες τις κυρώσεις εναντίον στη Ρωσία. Πρέπει να σταθούμε πιο σοφοί και να αποφύγουμε το σενάριο του να εφαρμόσουμε κυρώσεις εμείς οι ίδιοι στη χώρα μας»

Τέλος, κάλεσε την Ρωσία να κάνει άρση των περιορισμών στην διεθνή οικονομία. Ειδάλλως, υπάρχει ρίσκο να οδηγηθεί η χώρα σε καθολικό χρέος.

πηγή: CNN

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Απειλεί με προσθαλάσσωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού αν δεν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για την ρωσική εισβολή – Οδοφράγματα σε όλη την πρωτεύουσα

Ρωσία: Το μπλοκάρισμα του Facebook έφερε την ανάπτυξη ιδιωτικών social media