Ο Πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται να εισέρχεται σε μία νέα φάση του, μετά από 4 μήνες από την ρωσική εισβολή. Σύμφωνα με το βρετανικό μέσο The Guardian, οι ουκρανικές δυνάμεις θα προχωρήσουν στις μέχρι τώρα ανοχύρωτη περιοχή κοντά στα σύνορα της Λευκορωσίας, εγκαθιστώντας μία νέα γραμμή άμυνας. Η κίνηση αυτή οφείλεται στην έντονη φημολογία ότι οι ρωσικές δυνάμεις οργανώνονται για νέα μεγάλη επίθεση στην περιοχή.

Από το συγκεκριμένο σημείο εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία πίσω στον Φεβρουάριο, όταν οι Ρώσοι προσπάθησαν να καταλάβουν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.

Η Λευκορωσία μπαίνει και εκείνη στο «παιχνίδι» του πολέμου

Η Λευκορωσία, η οποία αν και φιλικά προσκείμενη προς την Ρωσία, δεν είχε λάβει κάποιον ενεργό ρόλο στον Πόλεμο στην Ουκρανία. Στις 10 Μαΐου, όμως, ο αρχηγός του στρατού της χώρας, Βίκτορ Γκούλεβιτς, ανακοίνωσε την ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων και εξοπλισμού της Λευκορωσίας ως απάντηση σε αυτό που περιέγραψε ως μα «νότια απειλή» από την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ. Αυτήν την στιγμή, η Λευκορωσία διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορά της με την Ουκρανία, οι οποίες ξεκίνησαν κατά τις αρχές Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προέτρεψε την περασμένη Τρίτη την στρατιωτική συμμαχία υπό ρωσική ηγεσία με την ονομασία  Οργανισμός του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας να παραμείνει ενωμένη έναντι της Ουκρανίας. Στην συνεδρίαση, η οποία έλαβε χώρα στην Μόσχα, κατηγόρησε επίσης την Δύση ότι εκείνη ευθύνεται για την συνέχεια του πολέμου, καθώς παρατείνει τη σύγκρουση.

Η ουκρανική άμυνα που οχυρώνεται στα σύνορα με την Λευκορωσία

Στο δημοσίευμά του Guardian αποκαλύπτεται ακόμη πως στα δάση που βρίσκονται κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας με την Λευκορωσία δημιουργούνται αυτήν την στιγμή χαρακώματα. Η ουκρανική μονάδα εδαφικής άμυνας έχει εγκατασταθεί επανδρωμένη με άντρες ηλικίας μεταξύ 19 και 60 ετών, έτοιμους να υπερασπιστούν την πλευρά τους.

Στην ανάλυσή του για την απειλή από τη Λευκορωσία, το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η παρουσία των δυνάμεων της Λευκορωσίας στα σύνορα θα εμπόδιζε πιθανότατα την Ουκρανία να αναπτύξει επιχειρήσεις υποστήριξης στο μέτωπο του Ντονμπάς.

Οπλισμένοι με πυροβόλα ΑΚ-47 Καλάσνικοφ και με μερικές δεκάδες άνδρες ανά θέση, οι Ουκρανοί ελπίζουν ότι τα σύνορα της Λευκορωσίας δεν θα χρησιμοποιηθούν ξανά από τις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας.

Υπενθυμίζεται ότι δύο ημέρες μετά την εισβολή, η Ουκρανία έκλεισε όλα τα συνοριακά της περάσματα με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρωσία: Απαγόρευσαν στον Biden και σε άλλους 962 Αμερικάνους την είσοδο στη χώρα

Νότια Κορέα – ΗΠΑ: Συμφωνία για αντιμετώπιση «οποιασδήποτε απειλής από τη Βόρεια Κορέα»

Erdogan: Πού αποσκοπεί με την αντίθεση του στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ;