Λίγο μετά την ανακοίνωση για τα 50.216 κρούσματα, ο κ. Θάνος Πλεύρης υποδέχτηκε στο πλευρό του την υπουργό Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, για να κάνει τις ανακοινώσεις σχετικά με το νέο πρωτόκολλο που θα ισχύει από τη Δευτέρα 10/1 στα σχολεία, τα οποία θα ανοίξουν κανονικά.

Η κ. Κεραμέως ανέλυσε στους δημοσιογράφους πως τα στοιχεία που έχει στα χέρια της από το προηγούμενο διάστημα έξαρσης, αυτό του Σεπτεμβρίου, όταν ξεκινούσε η σχολική χρονιά, δείχνει πως τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα στο πλαίσιο του σχολείου και με περισσότερους ελέγχους ανίχνευσης, σε αντίθεση με το να μην πηγαίνουν σχολείο. Ανέφερε πως το 80% των κρουσμάτων σε τμήματα, δεν οδήγησαν σε δεύτερο κρούσματα στο ίδιο τμήμα.

Αναλυτικά όσα είπε η κ. Κεραμέως για την επανέναρξη της σχολικής χρονιάς

«Έχουμε όλοι, πολλές φορές, τονίσει τη μεγάλη σημασία της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων: Πρώτα από όλα για το αυτονόητο, για το ίδιο το εκπαιδευτικό έργο, τίποτε δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία, έπειτα, για την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών μας, για τα οποία είναι καίριας σημασίας να λειτουργούν στο φυσικό τους χώρο, με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους.

Ταυτόχρονα, όμως, η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων σε καιρό πανδημίας διασφαλίζει και τη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών μας, καθώς στα σχολεία προβλέπεται ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας, με τη διενέργεια συστηματικών τεστ κάθε εβδομάδα για την προσέλευση στο σχολείο, με την απαρέγκλιτη χρήση της μάσκας, με τους εκτεταμένους καθημερινούς ελέγχους σε περίπτωση κρούσματος στο τμήμα, μεταξύ και των άλλων μέτρων που ήδη ισχύουν.

Πρωταρχικό μας ενδιαφέρον είναι τα σχολεία να εφαρμόζουν κανόνες που συνθέτουν ένα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας. Ακριβώς γι’ αυτό, αποδεχτήκαμε τις εισηγήσεις της Επιτροπής το Σεπτέμβριο και θεσπίσαμε ένα πρωτόκολλο με αυξημένους ελέγχους, που, όπως αποδείχτηκε, λειτούργησε πολύ καλά. Τα παιδιά μας ήταν περισσότερο ασφαλή στο σχολείο, απ’ ότι εκτός αυτού. Αποτέλεσμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων που εντοπίστηκε ένα κρούσμα σε τμήμα, δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα.

Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Omicron. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας».

Κεραμέως

Κεραμέως

Τι θα ισχύσει για μαθητές και εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και μη

Πώς θα λειτουργούν πλέον τα σχολεία σε επίπεδο ανίχνευσης θετικών κρουσμάτων; Κάθε μαθητής δικαιούται 3 self tests, τα οποία θα αυξάνονται στα 5 εφόσον εντοπιστεί κρούσμα στο τμήμα του. Μάλιστα, πλέον δε θα εξετάζονται μόνο οι συμμαθητές που κάθονται σε απόσταση 2 μέτρων προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως γινόταν, αλλά όλο το τμήμα, τόνισε η κ. Κεραμέως.

«Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών σελφ τεστ την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι συμμαθητές θα κάνουν σύνολο 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα».

Για τους εκπαιδευτικούς που είναι ανεμβολίαστοι, τα τεστ που δικαιούνται είναι 5 δωρεάν, δηλαδή 4 ράπιντ και 1 σελφ τεστ.Για τους εμβολιασμένους τα τεστ θα είναι 3, δήλωσε η κ. Κεραμέως.

«Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.

Κεραμέως

Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.

Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.

Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες. Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, συμβάλλατε καθοριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να σας ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του. Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης».

Ο Πλεύρης επιβεβαίωσε την ΚΥΑ για αλλαγή στην απόκτηση πιστοποιητικού νόσησης

Ο γενικός κανόνας για απόκτηση πιστοποιητικού νόσησης που ίσχυε από 2 Δεκεμβρίου, αλλάζει και διαφοροποιείται για τους εμβολιασμένους. Με την ΚΥΑ που θα έρθει σύντομα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργος Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, θα είναι αρκετό το θετικό rapid test και δε θα απαιτείται PCR για να αποκτηθεί το πιστοποιητικό από έναν εμβολιασμένο. Όπως δε θα χρειάζεται πια να κατατεθεί PCR στην Εργάνη για να δικαιολογηθεί η απουσία ενός εργαζομένου από τη δουλειά του. Τέλος, το πρόβλημα που υπάρχει με τον ΕΦΚΑ, μέσα από τον οποίο μπορεί να πληρωθεί η πενθήμερη απουσία ενός ασυμπτωματικού που είναι σε καραντίνα, θα διορθωθεί με τη νέα ΚΥΑ και θα αποδέχεται και rapid test εκτός από μοριακό.

Καθώς με το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να υπάρξει μια ανοδική τάση σε κρούσματα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι το υπουργείο έχει ήδη εξασφαλίσει ένα 10-15% των κλινών σε ιδιωτικά νοσοκομεία να παρέχεται για τις ανάγκες του δημόσιου τομέα.