Ποσά που ζαλίζουν, αυτοκίνητα που εξιτάρουν και παρτενέρ που θαμπώνουν. Αυτό ήταν το τρίπτυχο της… παταγώδους αποτυχίας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης που έπειτα από επίπονες προσπάθειες της Οικονομικής Αστυνομίας, αποκαλύφθηκε η ασύδοτη δράση τους. Η μεγάλη ζωή αποτελούσε το μέλι στο βάζο το οποίο παραήταν γλυκό για να μπορέσουν ν’ απαγκιστρωθούν από αυτό και να κρατήσουν χαμηλό προφίλ.

Και πώς να το κάνουν άλλωστε, αφού κυκλοφορούσαν αποκλειστικά με οχήματα αξίας άνω των 50.000 ευρώ, ενώ κινούνταν ως… players στη show biz επιδιώκοντας (και ουκ ολίγες φορές καταφέρνοντας) να έχουν στο πλάι τους μοντέλα, εστεμμένες καλλονές, γνωστές τραγουδίστριες!

Όπως άλλωστε προκύπτουν από τα στοιχεία που συνέλεξε η Οικονομική Αστυνομία «έβγαλαν» πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ, ενώ προκάλεσαν ζημίες 70 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό και όχι μόνο Δημόσιο. Η μεγάλη ζωή άλλωστε αποτυπώνεται και από το γεγονός πως είχαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, τα οποία και δεσμεύτηκαν από τις Αρχές.

Από το… VIP διαβιβαστικό προκύπτουν τουλάχιστον δύο προσωπικότητες που έχουν απασχολήσει το κοινό με τα ερωτικά τερτίπια τους. Ο λόγος για τον Λ.Θ. και τον Ψ.Κ., οι οποίοι είχαν εντυπωσιακά ταίρια με τα οποία βέβαια, δεν τα πήγαιναν και πάντα πάρα πολύ καλά, με αποτέλεσμα να προκύπτουν συχνά πυκνά «σκάνδαλα» και αψιμαχίες.

Σημαντικό μέλος πάντως της εγκληματικής οργάνωσης ήταν και μία γυναίκα, γνωστή και ως «αντικέρ», η οποία αποτυπώνει άλλωστε και την ιδιότητά της. Η Π.Μ. έπαιζε ρόλο στις ενέργειες της οργάνωσης και όπως και τα υπόλοιπα εννιά μέλη της οργάνωσης είχε οικονομικές γνώσεις για να κινούνται όλοι τραπεζικά και να καλύπτουν τα ίχνη τους.

Οι κατηγορίες για την εγκληματική οργάνωση που έκανε μεγάλη ζωή

Σε βάρος των 11 συλληφθέντων (εκ των οποίων οι 10 μέλη της ΕΟ) σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, και για παράβαση των νόμων περί όπλων, επιβλαβών φαρμάκων και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ενώ, παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα 23 άτομα.

Πως δρούσε η οργάνωση

Για την επίτευξη του παράνομου σκοπού τους, τα μέλη της οργάνωσης:

  • *χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς δηλώσεις για τη σύσταση των εταιριών, ενώ υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις μισθωτηρίων στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων,
  • *δήλωναν ως έδρα των εταιριών χώρους στους οποίους ουδέποτε εγκαθίσταντο και δεν ανέπτυσσαν εμπορική δραστηριότητα,
  • *χρησιμοποιούσαν «αχυράνθρωπους» ή στοιχεία φυσικών προσώπων που δεν σχετίζονταν με νομικές οντότητες, ως διαχειριστές/εκπροσώπους των εταιριών,
  • *μέσω των στοιχείων αυτών, απέδιδαν ΑΦΜ και αποκτούσαν κωδικούς taxisnet,
  • *καταχωρούσαν τα στοιχεία στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο,
  • *δήλωναν σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες δήθεν μισθώσεις επαγγελματικών χώρων-εδρών των εταιριών, υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις και αιτούνταν τις σχετικές αιτήσεις χορήγησης ενισχύσεων για επιτρεπτέα προκαταβολή και
  • *προχωρούσαν σε άνοιγμα εταιρικών τραπεζικών λογαριασμών και συνδεόμενων με αυτούς τραπεζικών καρτών και εξέδιδαν κωδικούς ηλεκτρονικής τραπεζικής.