Δύο 24ωρα μετά τον τρόμο που έσπειραν οι όψιμοι και οι κανονικοί δολοφόνοι από το Ζάγκρεμπ, την Αθήνα και τις άλλες γωνιές της Αθήνας, ο θόρυβος γύρω από την τύχη της Ντινάμο Ζάγκρεμπ ως προς τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Μπορεί η UEFA να κωφεύει και να ακολουθεί ένα στείρο πρωτόκολλο, όμως πανευρωπαϊκά υπάρχει αναβρασμός και ξεκάθαρη θέση υπέρ του αποκλεισμού των Κροατών.

Κι είναι θράσος από την πλευρά τους να υποστηρίζουν πως η ΑΕΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την κατάσταση και στο όνομα ενός νεκρού ζητάει να προκριθεί άνευ αγώνα. Όχι μόνο η ΑΕΚ, όλος ο υγιώς σκεπτόμενος κόσμος, θέλει την παραδειγματική τιμωρία μιας ομάδας που επωάζει, που σκεπάζει τέτοιους εγκληματίας στις κερκίδες της. Υπάρχει ο πρακτικός λόγος, αλλά και ο ηθικός.

Στο πρακτικό κομμάτι, πρέπει να είναι αιθεροβάμονες ή με μηδέν αντίληψη στην UEFA αν πιστεύουν ότι μετά απ’ όλο αυτό θα πάει η ΑΕΚ στην Κροατία και θα πάρει το ρίσκο να μπουν οι παίκτες και τα στελέχη της σε ένα γήπεδο όπου θα υπάρχουν κάμποσες χιλιάδες από τους Bad Blue Boys, των οποίων τα «αδέρφια» κρατούνται σε ελληνικές φυλακές και θα κυλήσουν όλα ομαλά.

Πλανάται πλάνην οικτρά αν πιστεύει ότι τα πρωτόκολλα ασφαλείας της και οι έλεγχοι που κάνει, θα είναι αρκετά για την επιστροφή των Κροατών στην Ελλάδα για το ματς στην Opap Arena, ένα υπέροχο μεν γήπεδο, αλλά με μεγάλη ευκολία για κάποιον να κάνει ζημιά. Δεν υπάρχει περίπτωση οι φανατικοί της ΑΕΚ να μην βρουν τρόπο να περάσουν πολεμοφόδια και να τα ρίξουν στους παίκτες της Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Κι εκεί θα έχει αμαυρωθεί το όνομα της UEFA, όχι των δύο ομάδων, γιατί όλοι έχουν εφιστήσει την προσοχή, όλοι το περιμένουν.

«Αν αποκλειστεί η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, πρέπει να αποκλειστούν όλες οι ελληνικές διά παντός»

Πέραν όμως του πρακτικού λόγου, που εδώ μπορεί όντως να υπάρξει αντίλογος, να πει η UEFA ότι θα γίνουν τα ματς κεκλεισμένων και σε ουδέτερες έδρες (κάτι που θα ήταν τρομερά άδικο για την ΑΕΚ), υπάρχει και το ηθικό κομμάτι.

Ακόμα κι αν η Ντινάμο Ζάγκρεμπ έκανε όλες αυτές τις ενέργειες που αναφέρει και ενημέρωσε την ΑΕΚ και τις ελληνικές αρχές, ακόμα κι αν αποδειχτεί ότι Έλληνας σκότωσε τον Μιχάλη, αυτό δεν αλλάζει πως πρόκειται για ένα κλαμπ που μια τεράστια βάση κοινού του είναι σφόδρα εγκληματική και έχει προκαλέσει κι άλλες φορές στο παρελθόν προβλήματα. Δεν της αφαιρεί την ευθύνη για το ότι το γήπεδό της είναι άντρο φασιστών και εγκληματιών.

Θα πει κανείς, «ναι, ενώ στις ελληνικές κερκίδες βρίσκονται μόνο παιδιά της εκκλησίας». Προφανώς και όχι. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει εκδρομή από αυτό το εγκληματικό τμήμα των οπαδών μιας ελληνικής ομάδας σε άλλη χώρα, με μόνο σκοπό να βλάψουν, να μαχαιρώσουν, να σκοτώσουν. Όταν συμβεί αυτό, εδώ είμαστε να επαναλάβουμε την ίδια θέση για αποκλεισμό τουλάχιστον μιας τριετίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ούτε καν ένας αποκλεισμός από τη φετινή χρονιά δεν είναι αρκετός για να αισθανθεί η ίδια η Ντινάμο Ζάγκρεμπ την ευθύνη που είχε σε αυτό που έγινε, αλλά και όσα έχουν γίνει παλιότερα, τα οποία από τύχη δεν προκάλεσαν θάνατο. Κι αν οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν το σθένος να τα βάλουν με τους ανεξέλεγκτους χούλιγκαν τους, τότε στην πορεία να τιμωρηθούν κι αυτές παραδειγματικά. Ένα παράδειγμα πάντως πρέπει να υπάρξει. Κι ας λένε πως δεν τους νοιάζει τους χούλιγκαν η ομάδα και είναι πρόσχημα ή ότι θα βρουν να κάνουν αλλού τα επεισόδια. Μια χαρά θα τους τσούξει, μια χαρά θα βάλουν στοπ για ένα διάστημα.

Μπορεί να μην τους νοιάζουν οι ομάδες και το άθλημα με υγιή τρόπο, αλλά εξακολουθεί να τους νοιάζει η ομάδα και το άθλημα με άρρωστο τρόπο. Δίνουν αξία στη ζωή τους μέσα από τη συμπαρουσία στο γήπεδο. Μια τιμωρία 3 ετών για τη Ντινάμο Ζάγκρεμπ θα τους κόψει τα πόδια.

Όσο κι αν δε μπορεί προφανώς η Ντινάμο Ζάγκρεμπ να απαγορεύσει από μεμονωμένα οχήματα να βγουν από τα σύνορα της Κροατίας, όσο κι αν επικοινώνησε τους φόβους της στα αρμόδια όργανα και στις ελληνικές Αρχές, όσο κι αν η ΕΛ.ΑΣ. απεδείχθη ανίκανη μέχρι αηδίας, αυτό δεν αφαιρεί το μεγάλο μερίδιο ευθύνης της κροατικής ομάδας.

Η UEFA οφείλει άμεσα να αναθεωρήσει τις απόψεις της, βασισμένη και στην πραγματικότητα που λέει ότι η Ντινάμο Ζάγκρεμπ γνωρίζει πολύ καλά για αυτό το ναζιστικό, σκληροπυρηνικό της κομμάτι και το υποδέχεται στις κερκίδες της, και να αποκλείσει τους Κροάτες. Μόνο έτσι θα μάθουν και οι άλλοι, ιδίως οι Έλληνες. Αν δεν επέλθει αποκλεισμός, τότε η δράση προκαλεί αντίδραση και Κύριος οίδε τι θα ακολουθήσει.