Ο Vladimir Putin θα μπορούσε να μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, εξαιτίας της πιθανής απόγνωσης από όσα έχουν προκύψει από τον πόλεμο. Αυτό δήλωσε ο William Burns, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και πρόσθεσε πως η πιθανή πυροδότηση τέτοιου όπλου, ακόμη και ως προειδοποίηση, είναι μια πιθανότητα για την οποία η Ουάσινγκτον παραμένει «πολύ ανήσυχη».

«Δεδομένου ότι είναι πιθανό ο πρόεδρος Putin και οι ρώσοι ηγέτες να βυθιστούν στην απελπισία, λαμβανομένων υπόψη των ηττών που υπέστησαν ως τώρα από στρατιωτική σκοπιά, κανένας μας δεν μπορεί να παίρνει ελαφρά την απειλή της ενδεχόμενης καταφυγής σε τακτικά πυρηνικά όπλα, ή (πυρηνικά όπλα) μικρής ισχύος», πρόσθεσε κατά την ομιλία του στην Ατλάντα.

O Burns χαρακτήρισε τη βοήθεια που δίνουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών στις ουκρανικές δυνάμεις ζωτικής σημασίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ επανέλαβε τις αμερικανικές κατηγορίες για «φρικιαστικά εγκλήματα» πολέμου ρώσων στρατιωτικών στην Μπούτσα, που η Μόσχα απορρίπτει κάνοντας λόγο για «τερατώδη παραχάραξη» των γεγονότων.

Η σύγκρουση άλλωστε της Ρωσίας με τη Δύση οξύνεται, μετά την εκτόξευση απειλών, με αναφορές και στα πυρηνικά όπλα, από το Κρεμλίνο για την πρόθεση ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Ουάσιγκτον επιμένει στη διεύρυνση του Συμφώνου, θεωρώντας ότι ενισχύσει την ασφάλεια των ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ρωσία διαθέτει πολλά –γύρω στα 2.000, υπολογίζουν οι Αμερικανοί– λεγόμενα τακτικά πυρηνικά όπλα, ισχύος μικρότερης από τη βόμβα που ερρίφθη στη Χιροσίμα, και το στρατιωτικό δόγμα της θεωρητικά δεν αποκλείει τη χρήση πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος για την ανάκτηση του πλεονεκτήματος σε περίπτωση συμβατικού πολέμου με τη Δύση.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρωσία: Ανοιχτές απειλές με πυρηνικά σε Σουηδία και Φινλανδία αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Βαρύ πλήγμα η βύθιση του Moskva – Τι σηματοδοτεί για τις επιχειρησιακές κινήσεις της Ρωσίας