Την πρόθεση των ανθρώπων του Λιμενικού να βοηθήσουν τους μετανάστες οδηγώντας τους με ασφάλεια στην ακτή επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Ιωάννη Σαρμά.

Σύμφωνα με τον Ηλία Σιακαντάρη «Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν, έλεγαν “No help… Go Italy” και συνέχισαν την πορεία τους».

«Να θυμίσω ότι το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο. Μετά την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξή του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του. Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 2 παρά 20 και στις 2 βυθίστηκε. Επομένως, δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά».

«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό» υπογράμμισε. «Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά. Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το Λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση. Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά. Έπειτα το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους».

«No help… Go Italy»

«Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης. Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια. Την αρνήθηκαν, έλεγαν “No help… Go Italy” και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε.

«Υπήρχε μια ένταση πάνω στο πλοίο από ό,τι αναφέρουν, αλλά αυτά προκύπτουν σιγά-σιγά και από τις καταθέσεις» πρόσθεσε. «Το σκάφος του Λιμενικού έφτασε στις 22:40 στην περιοχή και η βύθιση έγινε στη 1:02, δύο ώρες αργότερα» ξεκαθάρισε.

«Οι λιμενικές αρχές προχώρησαν γρήγορα στο στάδιο της προανάκρισης. Εντόπισαν εννέα ανθρώπους εκ των διασωθέντων ναυαγών ως υπόπτους διακινητές, και ως εκ τούτου διαχωρίζεται η μοίρα τους από εδώ και στο εξής από τους υπόλοιπους ναυαγούς. Κρατούνται στην Καλαμάτα και ο ένας στο νοσοκομείο» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες»

«Έχουν απαγγελθεί βαρύτατες κατηγορίες, επομένως δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο, λόγω της γρήγορης κίνησης των ανακριτικών αρχών, να είναι μαζί με τους υπόλοιπους, να μεταφερθούν στις δομές όπου θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι ναυαγοί και εν συνεχεία να έχουμε τον κίνδυνο να κυκλοφορούν ελεύθεροι» πρόσθεσε.

«Αυτό είναι το θετικό. Η γρήγορη αντίδραση των ανακριτικών αρχών, σε συνθήκες που δεν είναι και πολύ εύκολες, να προχωρήσουν σε αυτό το αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Μετά τη μεταφορά των διασωθέντων στη δομή της Μαλακάσας ο κ. Σιακαντάρης ενημέρωσε πως «θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου που εκτιμούμε ότι θα υποβάλουν οι ναυαγοί και θα γίνουν τα προβλεπόμενα από αυτή τη διαδικασία».

«Κάτι έγινε σε αυτό το πλοίο. Πολλά στοιχεία θα προκύψουν από τις ανακρίσεις των εννέα, αλλά και τις συνεντεύξεις και τις συζητήσεις με τους υπόλοιπους ναυαγούς», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεύτερο ναυάγιο την ίδια μέρα»

Ο Ηλίας Σιακαντάρης τόνισε χαρακτηριστικά πως «γνωρίζουμε ότι το ίδιο βράδυ, την ίδια μέρα, το βράδυ της 13ης Ιουνίου, είχαμε δύο ναυάγια στην Ελλάδα. Το ένα είναι αυτό για το οποίο συζητάμε και είχε αυτή την τραγική κατάληξη.

Υπήρχε και ένα άλλο σκάφος νότια της Κρήτης με πολύ χειρότερες καιρικές συνθήκες απ’ ό,τι αυτές που αντιμετώπιζε το αλιευτικό στο Ιόνιο, το οποίο προσέγγισαν οι λιμενικές αρχές, ζήτησαν βοήθεια και διεσώθησαν όλοι οι επιβαίνοντες. Μέχρι το μεσημέρι είχαν πάει με λεωφορείο σε νοσοκομείο του Ηρακλείου. Δύο ναυάγια λοιπόν».

Απαντώντας στο κατά πόσον, σε όλη τη διαδικασία, από την αρχή όταν ελήφθη το πρώτο σήμα από τους Ιταλούς για το αλιευτικό, έως τώρα, όλα έγιναν άψογα από πλευράς της χώρας μας, χωρίς το παραμικρό λάθος, απάντησε:

«Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και ως υπηρεσιακή κυβέρνηση, στις αναφορές και στον επαγγελματισμό των ανθρώπων του Λιμενικού, οι οποίοι την ίδια μέρα απέδειξαν ότι τον διαθέτουν, διασώζοντας 80 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους με ασφάλεια στο Ηράκλειο.

Επομένως, θεωρούμε ότι, με βάση τις αναφορές που έχουμε μέχρι στιγμής με βάση την καταγραφή των γεγονότων και το Διεθνές Δίκαιο, και όχι μόνο το Διεθνές Δίκαιο, τους νόμους, τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ενωσιακό δίκαιο, αλλά και το ελληνικό δίκαιο.

Με βάση λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, τις μαρτυρίες των περιπλεόντων πλοίων, οι οποίες είναι εξ ορισμού ανεξάρτητες γιατί ήταν εμπορικά πλοία τα οποία ενεπλάκησαν από τις αρχές σε αυτή την επιχείρηση, δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητούμε ότι δεν κινήθηκαν σύννομα».

«Δεν υπήρχε κανένα κενό σε επίπεδο οργάνωσης στη συγκεκριμένη επιχείρηση», κατέληξε.

BBC: Τα πρώτα πλάνα από τη διάσωση

Το BBC δημοσίευσε για πρώτη φορά πλάνα από το σημείο των ερευνών του πολύνεκρου ναυαγίου με πρόσφυγες στην Πύλο.

Στα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν, διακρίνεται φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ένα Super Puma που πετάει πάνω από το σημείο αναζητώντας επιζώντες.

Τα πλάνα λήφθηκαν από έναν επιβάτη στο κρουαζιερόπλοιο «Celebrity Beyond», την προηγούμενη Τετάρτη, αποτυπώνοντας παραπλέοντα σκάφη και το ελικόπτερο που επιχειρούσαν στη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που στήθηκε από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι αυτή την ώρα οι σοροί που έχουν ανασυρθεί είναι 79 και παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Άκαρπες ήταν δυστυχώς οι έρευνες που έγιναν όλη τη νύχτα για να βρεθούν επιζώντες από το ναυάγιο στην Πύλο και εκατοντάδες μετανάστες να εξακολουθούν να αγνοούνται, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά το ενδεχόμενο κάποιοι να εντοπιστούν ζωντανοί.

Κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες, εννέα σκάφη και μια φρεγάτα έψαχναν να βρουν μετανάστες, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Και είναι πολύ πιθανό το σενάριο το σκάφος να τράβηξε μαζί του στον βυθό μεγάλο αριθμό των επιβαινόντων.

Με δεδομένες μαρτυρίες μεταναστών υπολογίζεται ότι οι αγνοούμενοι είναι περίπου 570, αν και επικεφαλής της Frontex τόνιζε χθες ότι συνολικά στο αλιευτικό υπολογίζεται ότι επέβαιναν 600 άτομα.

Μέχρι στιγμής και μετά την αρχική έρευνα, οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε εννιά συλλήψεις Αιγυπτίων, οι οποίοι κατηγορούνται για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και πρόκληση ναυαγίου. Άμεσα αναμένεται η μεταγωγή τους στον εισαγγελέα για να τους ασκηθεί ποινική δίωξη.

Γκουτέρες: «Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό»

Να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του ναυαγίου στην Πύλο επιχείρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο ΓΓ κάλεσε την Ευρώπη να ενωθεί ώστε να χαράξει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική που θα αποτρέψει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα στο μέλλον.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς.

Αυτό δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα. Είναι ευρωπαϊκό. Νομίζω ότι είναι ώρα η Ευρώπη να μπορέσει, με αλληλεγγύη, να καθορίσει μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική έτσι ώστε να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο δυστύχημα».