Θα έλεγε κανείς πως δύο χρόνια (και παραπάνω) πανδημίας και με τρία εμβόλια, η κατάσταση θα έπρεπε να είναι καλύτερη. Και ως ένα βαθμό είναι, αλλά εξακολουθούν τα κρούσματα να είναι ψηλά. Ευτυχώς, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια συγκριτικά με τη Δέλτα, αλλά και πάλι θέλει προσοχή.

Ωστόσο, την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς και η Αμερική, έχουν αφήσει στην άκρη τα πιστοποιητικά, στη Σαγκάη έχουν ξανά lockdown. Εδώ και τρεις εβδομάδες έχει επιβληθεί στους κατοίκους απαγόρευση κυκλοφορίας, οι οποίοι δυσκολεύονται να προμηθευτούν βασικές προμήθειες όπως κρέας, ρύζι κτλ.

Ένα βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου, αποτυπώνει πλήρως την απελπισία και την οργή που έχουν οι κάτοικοι της κινεζικής πόλης, αφού όλοι μαζί ουρλιάζουν στα διαμερίσματα τους. Η επέκταση του lockdown έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στις υπηρεσίες παράδοσης, στους ιστότοπους παντοπωλείων ακόμα και στο κρατικό δίκτυο διανομής προμηθειών.

Γενικά, η Κίνα ακολουθεί από την αρχή μια αυστηρή στρατηγική για να φτάσει τα μηδέν κρούσματα. Είναι χαρακτηριστικό πως όποιος βρεθεί θετικός, ακόμα και ασυμπτωματικός, απομονώνεται αμέσως. Κάτι που ισχύει και για τα παιδιά. Εάν ένας από τους γονείς έχει επίσης μολυνθεί, μπορεί να συνοδεύσει το παιδί και να το φροντίσει σε ειδικό χώρο όπου θα νοσηλεύονται», δήλωσε ο Wu Qianyu, αξιωματούχος των δημοτικών υπηρεσιών υγείας.

Αλλά «αν τα μέλη της οικογένειας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στήριξης, δηλαδή δεν μολυνθούν τα ίδια, τα παιδιά θα χωριστούν από τους γονείς τους», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου. Όσοι είναι άνω των 7 ετών θα φιλοξενούνται σε κέντρα καραντίνας και οι κάτω των 7 ετών, εάν είναι μόνοι, θα φροντίζονται από δημόσια κέντρα υγείας.

Φυσικά αυτή η τακτική έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και παγκόσμια κατακραυγή, ωστόσο δεν… ιδρώνει το αυτί της Κίνας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ουκρανία: Για «νέο κύμα πολέμου» κάνει λόγο ο Zelensky – Πού στοχεύει η Ρωσία

Εκλογές στη Γαλλία: Αυτή τη φορά δεν θα είναι μια απλή «βόλτα» για τον Macron

Με πληροφορίες από NDTV