Έρχονται στο φως καινούργιες πληροφορίες για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη που κόστισε τις ζωές σε 57 ανθρώπους. Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις ο σταθμάρχης εργαζόταν 5 μέρες σερί.

Πιο συγκεκριμένα από την Παρασκευή πριν την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Τρίτη της φονικής σύγκρουσης των δύο τρένων στην κοιλάδα των Τεμπών, ήταν βάρδια ο σταθμάρχης Βασίλης Σαμαράς, ο οποίος κρίθηκε χθες προφυλακιστέος, μετά τη μαραθώνια απολογία του για την τραγωδία με τους 57 νεκρούς.

Ο επιθεωρητής Λάρισας, που είναι ο υπεύθυνος του σταθμαρχείου της πόλης, έχει μπει στο στόχαστρο των ερευνών που βρίσκονται τόσες μέρες σε εξέλιξη, ειδικά μετά το γεγονός ότι ζήτησε και έλαβε αναρρωτική άδεια, λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, είχε τοποθετήσει 2 σταθμάρχες τη μοιραία νύχτα της Τρίτης. Παρόλα αυτά, στις 23:21 στο σταθμαρχείο ήταν μόνο ο 59χρονος Βασίλης Σαμαράς. Ο άπειρος σταθμάρχης βρισκόταν στο τέλος πέντε συνεχόμενων νυχτών εργασίας και σε μια περίοδο που η κίνηση των συρμών στις γραμμές ήταν αυξημένη, εξαιτίας του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας.

Τέμπη

Ο επιθεωρητής Λάρισας, Δημήτρης Νικολάου, ο οποίος είναι συνδικαλιστής της ΠΑΣΚΕέχει τεθεί σε αργία «μέχρι τη διεξοδική διερεύνηση της καταλληλότητας και επιλογής του σταθμάρχη για υπηρεσία στον σταθμό της πόλης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Νωρίτερα σήμερα πάντως το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα για να διερευνηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες χορηγήθηκε αναρρωτική άδεια στον επιθεωρητή Λάρισας αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα. 

Ο Θάνος Πλεύρης προειδοποίησε πως εάν βρεθεί το οτιδήποτε μεμπτό στην χορηγηθείσα αναρρωτική άδεια ο γιατρός που ενέκρινε την άδεια θα μπει κι αυτός σε διαθεσιμότητα. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως όσο ο επιθεωρητής βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια δεν μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Ο ίδιος ο επιθεωρητής εμφανίζεται να έχει ήδη ζητήσει νομική συνδρομή μετά τη θέση του σε αργία, υποστηρίζοντας ότι στερείται κάθε νομικής βάσης.

«Μετέβη και κατέθεσε αυτοβούλως, δεν του το ζήτησε κανείς, προκειμένου να διευκολύνει το έργο των ανακριτικών αρχών. Για ποιόν λόγο τίθεται σε αργία; Δεν υπάρχει νομική βάση στην απόφαση που ελήφθη. Πρέπει ο ΟΣΕ να εξηγήσει σε ποια διάταξη βασίστηκε η απόφασή του, ειδάλλως πρόκειται για νομικό σφάλμα» τόνιζαν, σύμφωνα με το taxydromos.gr, νομικές πηγές στις οποίες απευθύνθηκε ο προϊστάμενος κυκλοφορίας της Επιθεώρησης Λάρισας του ΟΣΕ.

«Στην περίπτωση του δεν έχει ασκηθεί καμία πειθαρχική ή άλλη δίωξη, άρα δεν συντρέχει περίπτωση τέλεσης κατάφωρου αδικήματος, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της αργίας» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο πλαίσιο των ερευνών κλήθηκε να καταθέσει ένας από τους συναδέλφους σταθμάρχες του κατηγορουμένου Βασίλη Σαμαρά, ο οποίος εμφανίζεται διατεθειμένος να καταθέσει το χαρτί των βαρδιών από το επίμαχο βράδυ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι από τις 11 το βράδυ της Τρίτης υπήρχε ένας και μόνος σταθμάρχης στη Λάρισα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο στην πρωινή (6:00-15:00) όσο και στην απογευματινή βάρδια (14:00-23:00) υπήρχαν δύο σταθμάρχες, ενώ παράλληλα έχει υποβληθεί καταγγελία ότι ο απογευματινός σταθμάρχης έφυγε από τη θέση του μισή ώρα νωρίτερα από το κανονικό.

Ο μοιραίος σταθμάρχης εμφανίζεται να αναλαμβάνει καθήκοντα κανονικά στις 10 το βράδυ της περασμένης Τρίτης, όπως και προέβλεπε η βάρδιά του (22:00-07:00).

Ο Θάνος Πλεύρης από τη μεριά του ζήτησε κατεπείγουσα έρευνα προκειμένου να αναζητηθούν άμεσα ευθύνες από τους γιατρούς που χορήγησαν την αναρρωτική άδεια, ενώ παράλληλα έδωσε εντολή να τεθούν σε αργία όσοι προκύψει ότι εμπλέκονται.