Στην «πιο ασυνήθιστη περίπτωση illegals», αυτή του ζεύγους Ρώσων κατασκόπων «Μαρίας Τσάλλα» και «Γκέρχαρντ Ντάνιελ Κάμπος Γουίτιτς» αφιερώνει εκτενές ρεπορτάζ του ο Guardian δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο συστηνόμενος ως Βραζιλιάνος αυστριακής καταγωγής Κάμπος είχε μια σειρά από εταιρείες τρισδιάστατης εκτύπωσης στο Ρίο που παρήγαγε μεταξύ άλλων γλυπτά για τον στρατό της Βραζιλίας και αλυσίδες για hot dog μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο που εξαφανίστηκε καθ’ οδόν προς τη Μαλαισία, σταματώντας να στέλνει μηνύματα στην ερωμένη του στο Ρίο.

Όπως προέκυψε μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της Μαρίας Τσάλλα στην Ελλάδα, ήταν τελικά ένας κατάσκοπος που δούλευε για ένα υψηλού προφίλ πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών για τη Ρωσία, που ήταν μυστικά παντρεμένος μαζί της.

«Σμύρεφ και Ιρίνα Ρομανόβα»

Έλληνας αξιωματούχος, τον οποίο δεν κατονομάζει ο Guardian, είπε ότι η Αθήνα θεωρεί πως το πραγματικό επώνυμο του Κάμπος ήταν «Σμύρεφ», ενώ της «Τσάλλα» το ονοματεπώνυμο ήταν «Ιρίνα Ρομανόβα». Είχαν παντρευτεί στη Ρωσία πριν ξεκινήσουν τις αποστολές τους ως κατάσκοποι με βαθιά κάλυψη. «Οι illegals συχνά εργάζονται ανά δύο ως παντρεμένα ζευγάρια, αλλά η περίπτωση των Κάμπος Βίτιχ και Τσάλλα είναι το πρώτο φερόμενο παράδειγμα δύο συντρόφων τέτοιου ζευγαριού που εργάζονταν σε διαφορετικές χώρες με χωριστές ζωές», γράφει η βρετανική εφημερίδα.

«Ελάχιστα αμφιβάλλουμε ότι ήταν παντρεμένοι», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος κάνοντας λόγο για ασυνήθιστη περίπτωση. Και υποστήριξε ότι οι δύο Ρώσοι κατάσκοποι «είχαν κανονίσει συναντήσεις πρόσφατα στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γαλλία, πιθανώς ρομαντικές επαφές που συνδύαζαν με ανταλλαγές κατασκοπευτικών πληροφοριών».

Όπως επισημαίνεται από το ζευγάρι των κατασκόπων, ο «Βραζιλιάνος» ήταν αυτός που είχε περισσότερες επαφές με κύκλους που μπορεί να είχαν κάποιο ενδιαφέρον για τη ρωσική κατασκοπία. Η εταιρεία του έπαιρνε δουλειές για τον στρατό και κυβερνητικές υπηρεσίες ενώ όταν εξαφανίστηκε αποπλήρωνε το νέο κτίριο της επιχείρισης τους που βρισκόταν μόλις 50 μέτρα μακριά από το αμερικανικό προξενείο στο Ρίο.

Ανώτερος Βραζιλιάνος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Κάμπος έφυγε από τη Βραζιλία στα τέλη Δεκεμβρίου, πετώντας μέσω Ντόχα για τη Μαλαισία, όπου υποτίθεται ότι σχεδίαζε να παρακολουθήσει μαθήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Αμφότεροι είχαν αναπτύξει μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις

Ο Guardian προσθέτει ότι «οι δύο κατάσκοποι είχαν αναπτύξει μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις σε Βραζιλία και Ελλάδα αντίστοιχα, η Τσάλα ως γνωστόν με καθηγητή ιδιοκτήτη φροντιστηρίων. Η Ιρίνα Σμύρεβα έφθασε πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα με μεξικανικό διαβατήριο, που την ανέφερε ως την ελληνικής καταγωγής Μαρία Τσάλλα, ενώ φίλος της είπε ότι η κατάσκοπος είχε υποστηρίξει ότι μεγάλωσε στο Μπελίζε της Καραϊβικής κι ότι επέστρεψε στα πάτρια για να ανακαλύψει τις ρίζες της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι μόνες φωτογραφίες που ανήρτησε η «Τσάλλα» στο Διαδίκτυο ήταν καλυμμένο το πρόσωπό της από διάφορα αντικείμενα. «Δεν έχουμε ενδείξεις ότι έκανε κατασκοπεία στην Ελλάδα. Η μόνη παρανομία για την οποία θα μπορούσε να κατηγορηθεί ήταν η χρήση πλαστογραφημένη εγγράφων», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος για την Ρωσίδα κατάσκοπο. Ωστόσο, ταξίδευε ευρέως στην Ευρώπη και μυστικές υπηρεσίες στη Γηραιά Ήπειρο ερευνούν τις κινήσεις της.