Μα πώς γίνεται ένας τόσο καλός άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο; Είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Βοηθούσε τους πάντες στη γειτονιά. Δεν πήγε το μυαλό μας όταν τον βλέπαμε να χαϊδεύει παιδάκια. Ήταν πάντοτε πολύ κοινωνικός, η ψυχή της παρέας. Όλα αυτά και πολλά ακόμα παρεμφερή έχουν ακουστεί για πρόσωπα που εμπλέκονται ως θύτες σε υποθέσεις με παιδεραστεία-παιδοβιασμό.

Μέσα σε όλα τα κακά κατάλοιπα αντιλήψεων που πάει να σπάσει η εποχή μας, ξεκινάμε, δυστυχώς μέσω εγκλημάτων και κακοποίησης παιδιών, να κοιτάζουμε κατάματα και τα εγκληματικά κατάλοιπα ως προς το ποιος μπορεί να κάνει ή όχι ένα απεχθές έγκλημα. Κι είναι ένα σοκαριστικό wake up call, που δεν ξέρω αν θα οδηγήσει σε καλό.

Το αναφέρω με την έννοια ότι, έστω λόγω άγνοιας ή ψευδαισθήσεων, έλεγες ότι τον Χ άνθρωπο μπορείς να τον εμπιστευτείς και να πεις ότι προχωράτε μαζί κοινωνικά. Τώρα που ακόμα και αυτοί οι «υπεράνω πάσης υποψίας», είναι κι αυτοί ύποπτοι για το παραμικρό, ποιον να εμπιστεύτεις; Ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό δε μπορούμε να εμπιστευόμαστε. Κι εμείς αυτή τη στιγμή, ο καθένας για τον εαυτό του νιώθει σίγουρος πως δεν θα έκανε ποτέ το οτιδήποτε. Ποιος ξέρει τι στροφές μας επιφυλάσσει το μέλλον;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει ενδιαφέρον με τους «υπεράνω», αυτούς ειδικά που βλέπουμε εσχάτως να είναι κατηγορούμενοι για παιδεραστεία και κακοποίηση παιδιών κατ΄εξακολούθηση, είναι η κοινωνική τους κατάσταση. Όχι ιδιαίτερα σε οικονομικό επίπεδο, αλλά σε επίπεδο συναναστροφών και γνωριμιών.

Ο Ηλίας Μίχος βοηθούσε, έχουν πει αρκετοί, ανθρώπους στη γειτονιά, είχε συναναστροφές με την εκκλησία, την πολιτική, με τα κοινά. Ο 28χρονος στο Αγρίνιο, ήταν ποδοσφαιριστής, ήταν διανομέας, είχε συναναστροφές με πάρα πολλούς στην πόλη και κάθε φορά που πήγαινε στα καφέ, τον χαιρετούσαν όλοι.

Εγκληματολόγος δεν είμαι, ούτε profile analyst, αλλά είναι ένα εύλογο συμπέρασμα να καταλήξουμε πως η παραβατική συμπεριφορά αυτής της μορφής, η παιδεραστεία, ο βιασμός, είναι καταστάσεις που θα πονηρεύουν πάντα τους ανθρώπους αν ο άλλος είναι απόμακρος, σιωπηλός, δεν έχει ιδιαίτερες επαφές με τους άλλους.

Οκ, δεν κάνω καμία σπουδαία συνειδητοποίηση. Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Να κοιτάζει περίεργα το απόμακρο και να θεωρεί ιδανικό το να έχει κάποιος συναναστροφές με τους πάντες και τα πάντα. Αυτό που θα έχει ιδιαίτερη επιστημονική αξία να μάθουν οι αρχές, είναι αν ο Μίχος, ο 28χρονος στο Αγρίνιο και όσοι έχουν κατ΄εξακολούθηση κακοποιήσει ανήλικα, είχαν συνειδητά αυτή την έντονη κοινωνικοποίηση. Αν ήθελαν δηλαδή να ρίχνουν στάχτη στα μάτια με την κοινωνική τους καλοσύνη και βοήθεια ή αν δεν ήταν ένα σχέδιο κι απλώς συνέβαινε.

Για τον δε 28χρονο μαθαίνουμε από ανάρτηση ανθρώπου που κάποτε βρέθηκαν στο ίδιο τραπέζι, στο Ρέθυμνο, ότι όταν είδε να περνάει μια 14χρονη, που δεν φαινόταν με τίποτα για ενήλικη, ο 28χρονος γύρισε και είπε «Είναι ό,τι πρέπει». Κι όταν του αναφέρθηκε πως είναι μικρή, η απάντηση του ήταν «Τρύπα έχει». 

Όταν ακούς μια τέτοια ατάκα, δεν είναι απλώς red flag, αλλά λόγος να καλέσεις αστυνομία να ερευνήσει αυτόν που την είπε. Και φυσικά, αυτό το περιστατικό στο Ρέθυμνο δεν θα ήταν το πρώτο με πρωταγωνιστή τον 28χρονο. Θα ξαφνιαζόμουν αν δεν έχει ανταλλάξει αντίστοιχες ατάκες με συμπαίκτες του στην ομάδα, με φίλους του στην περιοχή και αν δεν έχουν συζητήσει σοβαρά για το πόσο θα έκαναν κάτι με ένα 14χρονο κορίτσι.

Ότι φτάσαμε στο τώρα για να έρθει αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, σημαίνει πως, εκτός απ΄αυτούς που βαθιά μέσα τους μοιράζονται ίδιες σκέψεις, αλλά ακόμα δεν έχουν προβεί σε παιδεραστεία, υπάρχουν κι αυτοί που δεν έπαιρναν στα σοβαρά τις ατάκες του γιατί τον ξέρουν όλοι, είναι μέσα σε όλα, καλό παιδί και όλα αυτά που λέγονται συνήθως.

Βλαχοδήμαρχος. Έτσι λέμε κάποιον που πάει βόλτα σε κεντρικό σημείο της περιοχής που μένει και τους χαιρετάει όλους, τον ξέρουν όλοι και τα σχετικά. Οι δύο κατά συρροήν παιδοβιαστές από τις υποθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι βλαχοδήμαρχοι.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Kanye West: Το ελληνικό Instagram ποστάρει τα «σχεσιακά» quotes ενός τύπου που λέει ότι ο Floyd πέθανε από ναρκωτικά

Εσείς ζητάτε ποινικό μητρώο και πρόσβαση στα αρχεία όσων φωτογραφίζονται μαζί σας;

Υπόθεση 12χρονης στον Κολωνό: Ερευνάται αστυνομικός της ΓΑΔΑ που συνομιλούσε με την ανήλικη