Τα τρία τέταρτα των ανθρώπων στα πλουσιότερα έθνη, πιστεύουν ότι η ανθρωπότητα ωθεί τον πλανήτη προς ένα πολύ επικίνδυνο σημείο και υποστηρίζει πως πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες, χωρίς όμως να επηρεαστεί η οικονομία, σύμφωνα τουλάχιστον με την παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.

Η εν λόγω έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ipsos Mori, μια εταιρεία έρευνας που εδρεύει στο Λονδίνο, για λογαριασμό της Global Commons Alliance, στοιχεία της οποίας αναφέρουν πως η πλειοψηφία των ανθρώπων ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση που επικρατεί στον πλανήτη. Μάλιστα, τέσσερις στους πέντες συμμετέχοντες δήλωσαν πρόθυμοι να ενταθούν και να κάνουν περισσότερα για τα παγκόσμια κοινά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Owen Gaffney από το GCA, δήλωσε πως τα αποτελέσματα έδειξαν μια ισχυρή παγκόσμια θέληση για επείγουσα και αποφασιστική δράση για το κλίμα και τα φυσικά φαινόμενα. «Ο κόσμος δεν εθελοτυφλεί μπροστά στην καταστροφή. Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αναλαμβάνουμε τεράσια ρίσκα, θέλουν να κάνουν περισσότερα και θέλουν, επίσης, οι κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα», λέει.

Τα στοιχεία αυτά «θα πρέπει να δώσουν στους ηγέτες της G20, την εμπιστοσύνη να προχωρήσουν γρηγορότερα για να εφαρμοστούν φιλόδοξες πολιτικές για την προστασία και την αναγέννηση των παγκόσμιων κοινών», πρόσθεσε.

https://www.intronews.gr/3176-2-i-mesogeios-tha-ehei-ginei-erimos-os-to-2100-ellada-italia-ispania-kafsonas

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως τα στοιχεία αυτά καταγράφηκαν τον Απρίλιο και τον Μάιο, πριν δηλαδή ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι με τις υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ, τις πλημμύρες και τις καταστροφικές πυρκαγιές, καθώς και μήνες πριν από την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή προειδοποιώντας για «αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη» κατάσταση λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αυτό σημαίνει πως η κοινή γνώμη στηρίζει το «εδώ και τώρα» αλλαγή.

Ανάμεσα στις χώρες της G20, λοιπόν, το 73% των ανθρώπων πίστευε ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είχε ωθήσει τη Γη σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, ενώ η γνώση αυτών των κινδύνων ήταν σημαντικά υψηλότερη στις λιγότερο πλούσιες χώρες – Ινδονησία (86%), Τουρκία (85%), Βραζιλία (83%), Μεξικό (78%) και Νότια Αφρική (76%) – από τις πλουσιότερες χώρες – Ηνωμένες Πολιτείες Πολιτείες (60%), Ιαπωνία (63%), Μεγάλη Βρετανία (65%) και Αυστραλία (66%). Συνολικά, περισσότεροι από τους μισούς (59%) των ερωτηθέντων πίστευαν ότι η φύση ήταν ήδη πολύ κατεστραμμένη για να συνεχίσει να καλύπτει τις ανθρώπινες ανάγκες μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αισθάνονται ότι «η φύση εκδικείται», έγραψε η Κενυάτισσα περιβαλλοντολόγος Elizabeth Wathuti.

«Οι άνθρωποι στην εξουσία φαίνεται ότι είναι εντάξει να πέσουν παλιά δέντρα ή να καταστρέψουν τα φυσικά οικοσυστήματα για κτίρια ή δρόμους αρκεί στη συνέχεια να φυτέψουν νέα δέντρα. Αλλά αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί και τα ευρήματα σε αυτήν την έκθεση δείχνουν ότι πολλοί δεν υποστηρίζουν πλέον μια τέτοια οικονομική ιδιοτέλεια», πρόσθεσε.

Πάνω από τα τέσσερα πέμπτα (83%) των ερωτηθέντων ήθελαν να κάνουν περισσότερα για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης, και περισσότερα από τα δύο τρίτα (69%) πίστευαν ότι τα οφέλη της δράσης για την προστασία των παγκόσμιων κοινών υπερέβησαν το κόστος. Αυτή η άποψη ήταν πιο διαδεδομένη στη Βραζιλία και λιγότερο κοινή στη Γαλλία (44%). Συνολικά, το 74% των ανθρώπων συμφώνησε ότι οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν πέρα ​​από την εστίαση στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και το κέρδος και, αντίθετα, να εστιάσουν περισσότερο στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και της φύσης.

Αυτό υποστηρίζεται σταθερά σε όλες τις χώρες της G20. Μόνο το 25% θεώρησε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και τα κέρδη, ακόμη και αν αυτό σήμαινε βλάβη της φύσης.

Επιπλέον, ο κορονοϊός άνοιξε μια πόρτα για αλλαγή. Στις χώρες της G20, υπήρχε ευρεία συμφωνία (75%) ότι η πανδημία απέδειξε πόσο γρήγορα θα μπορούσε να αλλάξει η συμπεριφορά. Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δε (66%), υποστήριξαν την παγκόσμια συνεργασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων, αλλά παρουσίασαν διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα με την Κίνα (81%) πιο ενθουσιώδη και τη Γαλλία (50%) λιγότερο πρόθυμη για συνεργασία.

Δυσοίωνο το μέλλον

Προβλήματα με το νερό, ξηρασία με πυρκαγιές και καταστροφικές πλημμύρες, είναι πιθανό να γίνουν πολύ χειρότερα σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η κλιματική κατάρρευση έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη -μέχρι σήμερα- αξιολόγηση της επιστήμης του κλίματος.

Αναφορικά με τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την κλιματική αλλαγή, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες η παγκόσμια θέρμανση θα αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνοδεύεται από μεγάλες αλλαγές στον κύκλο του νερού στον πλανήτη, με τις περιοχές που είναι ήδη υγρές να γίνονται πιο υγρές και ήδη ξηρές περιοχές να γίνονται επιρρεπείς σε μεγαλύτερη ξηρασία. Οι έντονες βροχοπτώσεις εντείνονται κατά 7% για κάθε επιπλέον 1C παγκόσμιας θέρμανσης, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο καθηγητής Mike Meredith, επιστημονικός ηγέτης στη Βρετανική Ανταρκτική Έρευνα και επικεφαλής συγγραφέας της IPCC, δήλωσε: «Καθώς η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης, μπορεί να συγκρατήσει και να μεταφέρει περισσότερη υγρασία – έτσι στη μεγαλύτερη κλίμακα αναμένουμε να δούμε μια επιτάχυνση του υδρολογικού κύκλου: ισχυρότερη εξάτμιση στις τροπικές περιοχές και πιο έντονες βροχοπτώσεις στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και σε ορισμένες περιοχές του ισημερινού. Αυτό θα οδηγήσει σε πιο συχνά φαινόμενα ακραίων βροχοπτώσεων σε ήδη υγρές περιοχές και μεγαλύτερη επίπτωση και σοβαρότητα πλημμυρών.

«Υπάρχουν ήδη ισχυρές ενδείξεις ότι βλέπουμε τέτοιες αλλαγές. Σε ορισμένες ξηρές περιοχές, οι ξηρασίες θα γίνουν χειρότερες και θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Τέτοιοι κίνδυνοι επιδεινώνονται με συνέπειες, όπως μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιών, όπως συνέβη φέτος το καλοκαίρι».

Ο καθηγητής Ralf Toumi, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η αρχή ενός θερμότερου κόσμου είναι ότι θα εξατμιστεί περισσότερο νερό, το οποίο θα επιδεινώσει τις ξηρασίες και αυτό το αυξημένο νερό στην ατμόσφαιρα θα αυξηθεί. την ποσότητα βροχής όταν βρέχει».

https://www.intronews.gr/ekatommyria-perissoteroi-anthropoi-tha-ektethoun-se-katastrofikes-plimmyres-tin-epomeni-dekaetia

Αυτές οι επιπτώσεις στα συστήματα ύδρευσης έχουν ήδη καταστρέψει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τη φτώχεια, διαταράσσοντας τις κοινωνίες και μετατρέποντας τη ζωή σε καθημερινή μάχη για μερικούς από τους πιο ευάλωτους, δήλωσε ο Jonathan Farr, ανώτερος αναλυτής πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στη φιλανθρωπική οργάνωση WaterAid. Για παράδειγμα, στο Μαλάουι, η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη Chilwa που δίνει ζωή σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, παρουσιάζει ήδη μείωση στα επίπεδά του, με αποτέλεσμα να επηρεάζει τοπικές κοινότητες. Οι γυναίκες, τις περισσότερες φορές είναι υπεύθυνες για την εξασφάλιση νερού για τις οικογένειές τους, και συχνά κάνουν ουρά στην γεώτρηση για πολλές ώρες, μερικές φορές όλη τη νύχτα, περιμένοντας να ξαναγεμίσουν τα επίπεδα στο σημείο που θα μπορούν να αντλήσουν νερό».

Οι κυβερνήσεις που θα συνεδριάσουν για τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του ΟΗΕ στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο πρέπει να αναλάβουν δράση όχι μόνο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για την παροχή χρηματοδότησης για τα φτωχά έθνη να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που ήδη παρατηρούνται, πρόσθεσε.