Την ακραία ξηρασία καλείται να αντιμετωπίσει η Σομαλία, ένα πρόβλημα που βαραίνει τους καταυλισμούς και πάνω από 300.000 ανθρώπους που έμειναν χωρίς νερό και τροφή. Οι περισσότεροι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες και να περπατήσουν χιλιόμετρα μέχρι να βρουν ένα κατάλληλο μέρος για να ζήσουν.

Τα στοιχεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες δείχνουν ότι πάνω από τους  317.000, που εκτοπίστηκαν από τον Ιανουάριο, έφυγαν από τα σπίτια τους λόγω της ξηρασίας. Το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Σομαλίας είναι πλέον εκτοπισμένο και οι καταυλισμοί είναι το μόνο μέρος που προσφέρεται βοήθεια.

Οι καλλιέργειες αποδεκατίστηκαν και ζωντανά πέθαναν μετά από τρεις διαδοχικές αποτυχημένες περιόδους βροχών από τον Οκτώβριο του 2020. Η Σομαλία έχει πάνω από 2.400 τέτοιους οικισμούς, οι οποίοι καταγράφουν έλλειψη πόρων και υγειονομικής περίθαλψης, και ο κόσμος εκεί είχαν διαφύγει για να γλιτώσουν από τη βία της χώρας τους. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει για μια πιθανή καταστροφή στην Σομαλία.

Περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Σομαλίας χρειάζεται επειγόντως επισιτιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 1,4 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών είναι πιθανό να υποσιτιστούν. Οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν μέχρι τον Απρίλιο, καθώς οι βροχές τον μήνα θα είναι πιθανώς κάτω από το μέσο όρο.

«Οι άνθρωποι τρώνε ένα γεύμα την ημέρα ή δύο, αν είναι τυχεροί, και το τσάι μετράει ως γεύμα εδώ. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη» είπε ο Mohamud Mohamed, ο οποίος εγκατέλειψε το χωριό του και ταξίδεψε σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στο Luuq, στη νότια επαρχία Gedo.

Τα λεγόμενά του επιβεβαίωσε την φιλανθρωπική οργάνωση Islamic Relief, που διαπίστωσε μετά από επίσκεψη στον καταυλισμό Bardhere στο Gedo, ότι πολλοί ζουν με ελάχιστα τρόφιμα και νερό. Κυριολεκτικά βρίσκονται «στο χείλος του θανάτου». Κάποιοι πέθαναν, συμπεριλαμβανομένου ενός μωρού, κατά την επίσκεψή τους. Ακόμα, τα σχολεία στους καταυλισμούς εκτοπισμένων ήταν υπερπλήρη λόγω των νέων αφίξεων, όπως είπε ο διευθυντής της Care International στη Σομαλία, Iman Abullahi.

Έκκληση για βοήθεια στην Σομαλία

Κάποιοι από τους καταυλισμούς είναι φτιαγμένοι από φύλλα, και ο συνωστισμός χειροτερεύει την κατάσταση. Δημιουργούνται περισσότερα προβλήματα με την υγιεινή, την παροχή νερού και την προστασία των ανθρώπων εκεί.

Η Save the Children είπε ότι τουλάχιστον 700.000 ζώα είχαν πεθάνει μέσα σε δύο μήνες πέρυσι. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι ορισμένες περιοχές έχουν χάσει το 80% των ζώων τους και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από σμήνη ακρίδων. Μέσα σε ένα μήνα, 43 πέθαναν και περισσότεροι από 14.000 εκτοπίστηκαν όταν ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ δύο φυλών για τους βοσκότοπους και το νερό. Οι εκτοπισμένοι ζουν τώρα σε πρόχειρα καταφύγια.

Έχει γίνει έκκληση για ανθρωπιστική βοήθεια 1,46 δισ. δολαρίων για τη Σομαλία τον Δεκέμβριο, αλλά έχει μαζευτεί μόνο το 2% των χρημάτων που χρειάζονται. Ο Abdullahi Osman, μέλος της εθνικής επιτροπής έκτακτης ανάγκης, του σομαλικού κυβερνητικού οργάνου που επιβλέπει την ανταπόκριση στην κρίση, είπε ότι η χώρα ζητά διεθνή υποστήριξη.

Η ανάγκη είναι τεράστια, καθώς το Κέρας της Αφρικής βιώνει τις πιο ξηρές συνθήκες από το 1981, με 13 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Κένυα, τη Σομαλία και την Αιθιοπία να έρχονται αντιμέτωποι με την πείνα.