Περιεχόμενα
Προτεραιότητα για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων και συνεπώς η αλλαγή του status στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία. Ο υπουργός Προστασίας σχολίασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ τα όσα έφερε στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ εξήγησε την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης της κατάστασης στα πανεπιστήμια.
Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο καθίσταται σαφές πως το πλαίσιο στο οποίο κινείται η κατά τα άλλα αμφιλεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία, θα πρέπει να αλλάξει ώστε να εφαρμοστεί καταλληλότερα. Ο υπουργός Προστασίας κ. Μηταράκης συγκεκριμένα τόνισε πως «αυτοί οι αστυνομικοί ήδη υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία και καλύπτουν και ανάγκες φύλαξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και ανάγκης γενικής αστυνόμευσης. Η κατάσταση στα πανεπιστήμια είναι καλύτερη σήμερα από ότι ήταν πριν δύο χρόνια».
Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία και το νέο σχέδιο
Ο κ. Μηταράκης συνέχισε αναφερόμενος στις επικείμενες αλλαγές στη λεγόμενη Πανεπιστημιακή Αστυνομία: «Νομίζω ότι, όπως είπα και στη Βουλή, υπάρχει ένας επανασχεδιασμός τώρα της όλης διαδικασίας φύλαξης των πανεπιστημίων, ο στόχος παραμένει ακριβώς ο ίδιος να υπάρχει μία ομαλή ζωή στα πανεπιστήμια, ώστε να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα των φοιτητών να σπουδάζουν με ασφάλεια, το ακριβές επιχειρησιακό πλαίσιο είναι σε επανεξέταση αυτή τη στιγμή».
Νέες ταυτότητες και μεταναστευτικό
Στην συνέχεια ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να εκδίδονται οι νέες ταυτότητες και εντός του Ιανουαρίου 2024 τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας. Η διάρκειά τους θα είναι δεκαετής και οι πολίτες με μια αίτηση θα μπορούν να τα ανανεώνουν.
Αναφορικά με το μεταναστευτικό ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως είναι καιρός πλέον η ΕΕ να αποκτήσει ξεκάθαρη πολιτική μετανάστευσης και σημείωσε ότι η Frontex οφείλει να ελέγχει πιο αποτελεσματικά τα χωρικά ύδατα της Λιβύης, ώστε να αποφεύγεται η διακίνηση μέσω σαπιοκάραβων, όπως συνέβη με το τραγικό δυστύχημα στα διεθνή ύδατα έξω από την Πύλο, το οποίο βούλιαξε σε λιγότερο από ένα λεπτό: «Είναι καιρός η Ευρώπη να αποκτήσει μια ξεκάθαρη πολική για το μεταναστευτικό. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εφαρμόζει μια αμφίσημη στρατηγική, από την μια ισχυρίζεται ότι είναι εναντίον της παράνομης μετανάστευσης, τελικά, όμως, ο τρόπος που λειτουργεί η ευρωπαϊκή πολική επιβραβεύει στην πράξη τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών».
Ο υπουργός συνέχισε συμπληρώνοντας: «Δυστυχώς, βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να διακινδυνεύουν την ζωή τους κυρίως προς την Ιταλία, καθώς η Ελλάδα δεν είναι πλέον η βασική πύλη εισόδου της Ευρώπης από το 2020. Πρέπει η Ευρώπη, λοιπόν, να καταλήξει σε τέτοιες σημαντικές πολιτικές, γι’ αυτό την άλλη εβδομάδα μαζί και με τον νέο Υπουργό Μετανάστευσης τον κ. Καιρίδη θα συμμετάσχουμε στην Ισπανία στο ανεπίσημο συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων που και πάλι θα βάλει την μετανάστευση στην ατζέντα της συζήτησης».
Για τους συνοριοφύλακες επανέλαβε ότι έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για την επαναπρόσληψή τους έως το 2027, ώστε να λήξει το καθεστώς αβεβαιότητας και ανακοίνωσε την πρόσληψη επί πλέον 150 συνοριοφυλάκων σε Καβάλα και Ροδόπη.
Αναφορικά με τον Φράχτη στον Έβρο, ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί εντός της τετραετίας και ότι η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει με 100 εκατ. ευρώ συνοδά έργα υψηλής τεχνολογίας. Ο Φράχτης, όπως είπε θα ολοκληρωθεί με μικτή χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και από πόρους της ΕΕ.
Εφαρμογή myELAS
Για την εφαρμογή myELAS, επισήμανε ότι μέσω αυτής η Ελληνική Αστυνομία έρχεται στο κινητό κάθε πολίτη, ο οποίος θα μπορεί να ενημερώνεται, να υποβάλλει αιτήσεις, να κλείνει ραντεβού και να κάνει καταγγελίες. «Αυτή η εφαρμογή θα σου δίνει τη δυνατότητα καταρχήν για κάθε υπηρεσία που θες έχεις από την Ελληνική Αστυνομία να μπορείς να έχεις πλήρη ενημέρωση, να μπορεί να κλείνεις ραντεβού, να μπορεί να υποβάλλεις αιτήσεις και δικαιολογητικά ψηφιακά, να μπορείς να καταγγέλλεις περιστατικά παραβατικότητας που βρίσκεις, θα είναι μία πλατφόρμα διασύνδεσης με την Αστυνομία, παραδείγματος χάριν θες να βγάλεις ένα διαβατήριο θα μπορείς να περνάς κάποια αρχικά στοιχεία μέσω της πλατφόρμας, να σου δίνει συγκεκριμένο ραντεβού στη πλήρη εξέλιξη της πλατφόρμας να είναι προσυμπληρωμένη όλη η αίτηση σου πριν πας στην Αστυνομία ώστε να εξυπηρετηθείς σε πολύ λίγα λεπτά».
Σε ό,τι αφορά τη χρήση tablets από την τροχαία είπε ότι μέσω αυτών θα γίνεται χρήση της διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών ώστε να ελέγχεται αυτόματα κάποιος παραβάτης αν π.χ. είναι σφαλισμένο το αυτοκίνητό του ή όχι ,ή αν εκκρεμούν άλλα αδικήματα και τα πρόστιμα να μεταβιβάζονται στο taxis.