Την ΕΛ.ΑΣ. της νέας εποχής παρουσίασε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης. Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του είχε η εφαρμογή MyELAS όπου έρχεται να στήσει ένα νέο δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της Αστυνομίας και του πολίτη.

Ο κ. Μηταράκης πρόταξε το «όπλο» της τεχνολογίας στην υπηρεσία της Αστυνομίας με σκοπό την αποτελεσματικότερη συνεργασία της με την ευρύτερη κοινωνία. Με την εφαρμογή MyELAS ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να κλείνει ραντεβού αλλά και να καταθέτει τις αιτήσεις στην εκάστοτε υπηρεσία, απελευθερώνοντας από τη γραφειοκρατία τους αστυνομικούς και διευκολύνοντας τους πολίτες, «ξεμπλέκοντάς» τους από συνήθη ζητήματα που σπαταλούν πολύτιμο χρόνο.

Άλλωστε προτεραιότητα αποτελεί η επιστράτευση περισσότερων αστυνομικών στο πεδίο και όχι πίσω από τα γραφεία. «Χρειαζόμαστε αστυνομικούς ενεργούς στο πεδίο, να προστατεύουν τους πολίτες και όχι εγκλωβισμένους πίσω από γραφεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα σημαντικό πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του υπουργείου Προστασίας αποτελεί το ζήτημα των νέων ταυτοτήτων. Μάλιστα από τον Σεπτέμβριο κιόλας θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή της παραδοσιακής γαλάζιας αστυνομικής ταυτότητας με τις νέες τύπου πιστωτικής κάρτας, ταυτότητες.

Σαφώς και σε πρώτο πλάνο για τον υπουργό Προστασίας κ. Μηταράκη αποτελούν τόσο τα «κοινωνικά εγκλήματα» όσο και η «μικροεγκληματικότητα».

Αναφερόμενος στα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής, ενδοσχολικής και ρατσιστικής βίας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως στόχος είναι να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. «Για να στηρίξουμε αυτές τις πρωτοβουλίες θα προχωρήσουμε  συνολικά στην πρόσληψη 200 ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών οι οποίοι θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες της Αστυνομίας». 

Ο κ. Μηταράκης είπε πως «βασική μας προτεραιότητα θα είναι η αντιμετώπιση και πρόληψη της μικρής εγκληματικότητας. […] Ώστε να μην υπάρχει αίσθημα ατιμωρησίας στην κοινωνία. Αντίθετα να υπάρχουν σίγουρες μικρές ποινές για μικρές πράξεις, για να λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκληματικότητα».

Για το συγκεκριμένο ζήτημα άλλωστε, ο υπουργός κ. Μηταράκης είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων και κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη ΓΑΔΑ:

Κλήσεις στο taxis και η εφαρμογή MyELAS

MyELAS, Μηταράκης, Πιερρακάκης

Στην συνέχεια σημείωσε πως «Η Τροχαία θα στηριχθεί με προσωπικό, να βγει στους δρόμους. Εξοπλισμένοι με tablets, με πλήρη διασύνδεση. Ώστε να μπορεί να καταλογίζει άμεσα διοικητικά πρόστιμα τα οποία θα μεταβιβάζονται στο taxis. Συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση των πόλεων. Απαραίτητη η συνεργασία με τις κατά τόπους Δημοτικές Αστυνομίες. Αντιμετωπίζοντας την επικίνδυνη οδήγηση αλλά και την επικίνδυνη συμπεριφορά πεζών που περνάνε δρόμους εκτός διάβασης».

Παράλληλα αναφέρθηκε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελληνικής Αστυνομίας. «Την ίδια στιγμή σχεδιάζουμε να φέρουμε την Αστυνομία στο κινητό του πολίτη. Με την εφαρμογή MyELAS. Με πρόσβαση σε εφαρμογή αιτήσεων και ηλεκτρονικών ραντεβού για κάθε υπηρεσία που αφορά τον Πολίτη. Καθώς εκσυγχρονίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες», είπε.

«Τον Σεπτέμβριο προχωράμε στην έκδοση νέων ταυτοτήτων για τους πολίτες, σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, την έκδοση νέων διαβατηρίων. Με πρόσβαση σε διαδραστικές υπηρεσίες για να υποβάλλει καταγγελίες, να αναφέρει περιστατικά, να ενημερώνεται για δράσεις αλλά και να υποβάλει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά αυθαιρεσίας», είπε.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πως στόχος είναι ο περαιτέρω περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας και απελάσεις όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. «Σε αυτό το πλαίσιο, προχωράμε στην ολοκλήρωση του Φράκτη του Έβρου στο πλαίσιο της απόφασης του ΚΥΣΕΑ  με ορίζοντα ολοκλήρωσης – στο σύνολό του- το τέλος του 2025», επεσήμανε.

Ο κ. Μηταράκης δεσμεύθηκε δε για «το εμβληματικό έργο, την μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις θα αναπτυχθούν σε έκταση 100 στρεμμάτων  και θα περιλαμβάνουν 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων έκαστη», ενώ σημείωσε πως «οφείλουμε και θα βελτιώσουμε τις συνθήκες διαβίωσης και ασφάλειας στο Σωφρονιστικό σύστημα. Με την πλήρη εφαρμογή του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα» και αναφέρθηκε στα «νέα Σωφρονιστικά καταστήματα στο Λασίθι, την Δράμα, τα Ιωάννινα, τη Χαλκίδα».