Από τις 07:00 τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Ιουνίου, οι Έλληνες οδηγούνται στις κάλπες για τις δεύτερες αρχαιρεσίες μέσα σε ένα μήνα… και κάτι. Τον Μάιο η κάλπη δεν ανέδειξε, αναμενόμενα, αυτοδύναμο κόμμα, κάτι που πιθανό να συμβεί αύριο.

Ως τότε, Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εκλογές 2023.

Το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής

Αυτή τη φορά τίθεται εν ισχύ το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ήτοι με κλιμακωτό μπόνους 50 εδρών. Το κερδίζει το πρώτο κόμμα, με μπόνους 25 εδρών πιάνοντας το 25% και μια έδρα για κάθε μισή ποσοστιαία μονάδα έως και το 40%. Το εν λόγω σύστημα πιθανότατα θα αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Exit poll

Ωρα 19:00 της Κυριακής 25/6 θα δημοσιοποιηθεί το exit poll, ένα όλο κι όλο, κοινό για όλα τα κανάλια ενώ ως τις 22:00 θα υπάρχει ενημέρωση αποτελεσμάτων για το 80% της επικράτειας, όπως ακριβώς ίσχυσε και στις 21/5.

Οι δημοσκόποι πάντως, ενώ θεωρούν ότι αρχικά θα δοθεί μια ξεκάθαρη εικόνα για τα πρώτα κόμματα, αναμένουν θρίλερ καθώς Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25 και Σπαρτιάτες παίζουν μεταξύ 2,5% και 4%.

Πώς ψηφίζω

Οι νέες εθνικές εκλογές παρουσιάζουν άλλη, πλην του εκλογικού συστήματος, σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με την αναμέτρηση του Μαΐου καθώς θα διεξαχθούν με λίστα υποψηφίων αντί σταυρών προτίμησης.

Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξής τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, την Κυριακή οι ψηφοφόροι δεν θα χρειαστεί να «σταυρώσουν» τα ψηφοδέλτια.

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους (ακόμα κι αν έχει λήξει) ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων.

Πού ψηφίζω

Πιθανότατα, οι εκλογείς θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά κέντρα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα και τον περασμένο Μάιο ενώ η λίστα των ετεροδημοτών θα διευρυνθεί μόνο με τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και διεκπεραιώθηκαν από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.

Απειλούνται τα εκλογικά ρεκόρ του Μαΐου

Στις 21 Μαΐου η χώρα βάφτηκε… γαλάζια πλην Ροδόπης, τα ποσοστά, οι διαφορές και γενικώς οι αριθμοί δημιούργησαν πολλά εκλογικά ρεκόρ. Αρκετά εκ των οποίων απειλούνται την Κυριακή…

Όλοι όσοι έμειναν εκτός ψηφοδελτίων

Μπορεί η δεύτερη εκλογική μάχη να μην έχει την πόλωση των πρώτων εκλογών της 21ης Μαΐου, ωστόσο αντιπαραθέσεις, επίμαχες δηλώσεις, αλλά και εσωκομματικοί παρασκηνιακοί σχεδιασμοί, οδήγησαν στην αιφνιδιαστική απόσυρση προσώπων από τις λίστες – ακόμη και διαγραφή από τα κόμματα.

Εντός κι εκτός Βουλής

Χάθηκαν… Συνολικά, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, 18 κόμματα που μπήκαν κάποτε στη Βουλή, δεν υπάρχουν πια καθώς τα… ρούφηξε η μαύρη τρύπα της ιστορίας. Την ίδια… απειλή νιώθει πλέον και το ΜέΡΑ25.

Εκλογικά και σημαντικά…