Πολύ καλό ήταν το κλίμα στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βασίλης Κικίλιας, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τα σενάρια ανασχηματισμού που έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες ημέρες.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκε στο Μαξίμου και συνομίλησε για περίπου μία ώρα με τον πρωθυπουργό, με την κουβέντα, που σύμφωνα με τις πληροφορίες, έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, να επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε θέματα που αφορούν στο υπουργείο του, ώστε να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός εν όψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ.

Παρά την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων για σκέψεις ανασχηματισμού, μετά και τη χθεσινή δήλωση του Παύλου Μαρινάκη πως δεν υφίσταται κάτι τέτοιο στο πλάνο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο τελευταίος επιβεβαίωσε με τη στάση του πως δεν βλέπει ότι θα επέλθει κάτι θετικό μέσα από ανασχηματισμό και αλλαγές προσώπων.

Πηγές από το Μαξίμου τονίζουν ότι και ο ίδιος ο Μητσοτάκης θεωρεί ως προτεραιότητα το να βρει τον τρόπο να προχωρήσει σε καίριες αλλαγές, προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί καλύτερα, να ανταποκρίνεται γρηγορότερα και βέβαια να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά κρίσεις που προκύπτουν. Αντιλαμβάνεται δηλαδή και ο ίδιος πως δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά η απουσία συγκεκριμένων δομών που θα μπορούσαν να έχουν αποτελεσματικότερη αντίδραση τόσο στις πυρκαγιές όσο και στις πλημμύρες.

Στην περίπτωση του κ. Κικίλια, αλλά και κάθε υπουργού της τωρινής κυβέρνησης, το διάστημα κρίσης της δουλειάς τους είναι πολύ μικρό.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης ανέλαβε στις 26 Ιουνίου και σε περίπου 20 μέρες κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές που πλήττονταν στα μέσα του καλοκαιριού. Και μετά, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ήρθαν οι φωτιές σε Αλεξανδρούπολη, Βοιωτία και Βόλο, που τις ακολούθησε η κακοκαιρία Daniel και αυτή η τεράστια νεροποντή.

Η κρίση για όλους στη ΝΔ θα έρθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε μερικές εβδομάδες, με τον πρωθυπουργό να επικεντρώνει το έργο της κυβέρνησης μέχρι τότε στην αποκατάσταση των ζημιών και των ανθρώπων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, επιχειρώντας με εντολή προς πάσα κατεύθυνση, μια προσπάθεια θωράκισης της χώρας απέναντι σε τόσο ανεξέλεγκτες καταστροφές και ακραία κλιματικά φαινόμενα.

*Κεντρική φωτογραφία: Eurokinissi