Έτοιμος να ανακοινώσει την ημερομηνία των εκλογών ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ίσως να το έκανε και αύριο κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου. Το δυστύχημα στα Τέμπη, όμως, περιπλέκει την κατάσταση και δεν αποκλείεται να αλλάξει την όποια απόφαση του πρωθυπουργού.

Πολλοί, μάλιστα, είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένα από τα πιθανά σενάρια είναι να υπάρξει μια 15νθημερη αναβολή (ήτοι να γίνουν στις 23 Απριλίου), αφού ακόμα το δυστύχημα θα είναι αρκετά φρέσκο και η ελληνική κοινωνία δεν θα έχει καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Το δεύτερο σενάριο θέλει τις εκλογές να πηγαίνουν ακόμα πιο πίσω, ίσως και τον Ιούλιο. Σε αυτή την περίπτωση το… αρνητικό είναι ότι θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι, ακόμα και στο peak της καλοκαιρινής περιόδου, δημιουργώντας ίσως και πρόβλημα στην ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τον Τουρισμό.

Το τρίτο σενάριο είναι η ημερομηνία των εκλογών να μείνει ως έχει. Τα τρία αυτά σενάρια αναμένεται να επεξεργαστούν στο Μέγαρο Μαξίμου αφού πρώτα αποδοθούν οι ευθύνες για το δυστύχημα στα Τέμπη. Αναμένεται να γίνουν οι απαραίτητες… μετρήσεις και εν τέλει να αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών.  

Τέλος το τριήμερο πένθος, τώρα η «μάχη»  

Σε κάθε περίπτωση αύριο ολοκληρώνεται το τριήμερο πένθος και πλέον θα ξεκινήσει η «μάχη χαρακωμάτων» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αναμένεται ένας νέος κύκλος σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης πάνω στον καμβά του τραγικού δυστυχήματος με τους δεκάδες νεκρούς.

Η κυβέρνηση εξαρχής έχει δείξει τη στρατηγική της, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη (μέσω της παραίτησης του Κώστα Καραμανλή) και παράλληλα συστήνοντας την υπερκομματική Επιτροπή για τη διερεύνηση των διαχρονικών ευθυνών.  

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο υπουργός Επικρατείας και νέος υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη θέση με ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό, με στόχο τη διεκπεραίωση των εξής τριών στόχων: 

  • Να διερευνηθούν οι λόγοι που φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Σήμερα θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων ad hoc, η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. 
  • Να διασφαλιστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών. 
  • Να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις μεταφορές.