Δεν ήταν τυχαία η ατάκα Μητσοτάκη για τρίτες εκλογές…

Το μήνυμα που εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και το ανέφερε και στην ΕΡΤ, είναι να προκύψει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου μια ασφαλής και όχι οριακή αυτοδυναμία για να μπορέσει η χώρα να κυβερνηθεί και να μη βρίσκεται η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί σε μια ιδιότυπη ομηρία που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες σχετίζονται με το μέλλον της πατρίδας και την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι ζητεί ισχυρή εντολή, γιατί διαφορετικά -δεδομένου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας- είναι πιθανό να οδηγηθούμε σε τρίτες εκλογές. «Θυμίζω στους πολίτες ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο» είπε.

Εξ ου και το «γαλάζιο» επιτελείο κινητοποιεί όλες του τις δυνάμεις προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι ψηφοφόροι, να κατανοήσουν ότι η σαρωτική υπεροχή της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου μπορεί να «δείχνει» με σαφήνεια το πρώτο κόμμα, ωστόσο πρακτικά μένει αυτό να επαναβεβαιωθεί στην κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής.

Το μόνο σενάριο μη αυτοδυναμίας

Έχει αναφερθεί και από τη στήλη κι από το Intronews.gr: για να μην έχει αυτοδυναμία η ΝΔ στις 25 Ιουνίου δεν θα πρέπει να μειωθεί το ποσοστό της απλά αλλά και να ενισχυθούν τα ποσοστά και των άλλων κομμάτων – και γίνεται και σε επτακομματική Βουλή.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς με το σενάριο των 149 εδρών; ΝΔ 38% με 149 έδρες, ΣΥΡΙΖΑ 24% με 54, ΠΑΣΟΚ 12% με 32, ΚΚΕ 7% με 19, Ελληνική Λύση 5% με 13 έδρες, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη από 4% με 11 έδρες. Τραβηγμένο ναι, απίθανο όχι.

Στο σπίτι του… κρεμασμένου ΣΥΡΙΖΑ

Όχι υπαινιγμούς αλλά σαφείς κατηγορίες εξαγορά ψήφων Ρομά σε Ασπρόπυργο και Μενίδι από τη Νέα Δημοκρατία έκανε τις προάλλες ο Χρήστος Σπίρτζης. Ο άλλοτε υπουργός Μεταφορών που επί μακρόν, μετά τα Τέμπη, ήταν εξαφανισμένος και άφωνος απέδειξε πόσο… ΣΥΡΙΖΑ είναι: έριξε λάσπη στον ανεμιστήρα δίχως να τεκμηριώσει με στοιχεία τα λεγόμενά του. Κλασικά εικονογραφημένα.

Βέβαια, τη στιγμή που ο Σπίρτζης έκανε λόγω για… λάδωμα ψηφοφόρων, όποιος έψαχνε τη νέα λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα έβρισκε όχι μόνο τον Γιώργο Κατρούγκαλο μα και τον Γιώργο Βαϊόπουλο στην Καρδίτσα, οι συνεργάτες του οποίου πιάστηκαν με τις ταυτότητες τσιγγάνων της περιοχής στις τσέπες ανήμερα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου και πλέον η υπόθεση μετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε βρίσκεται στη Δικαιοσύνη.

Στη θέση του Βαϊόπουλου τοποθετήθηκε ο πρώην βουλευτής Σπύρος Λάππας, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές είχε δηλώσει πως δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος. Τι άλλαξε;

ΠΑΣΟΚ στη στεριά, ΠΑΣΟΚ και τη θάλασσα

Ένα σπάνιο στιγμιότυπο καταγράφηκε στην ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο. Την ώρα της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη μπήκε στο λιμάνι ιστιοφόρο που έπαιζε από τα ηχεία τον ύμνο του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας το χειροκρότημα των φίλων του κόμματος αλλά και το σχόλιο του Νίκου Ανδρουλάκη από μικροφώνου.

 «Να ‘στε καλά, όλοι μαζί ενωμένοι και από τη στεριά και από τη θάλασσα, θα κάνουμε ισχυρό το ΠΑΣΟΚ, γιατί είναι εδώ, ενωμένο και δυνατό!». Επος…

Ο ρωσικός δάκτυλος στις εκλογές…

Το κόμμα Νίκη στις περισσότερες δημοσκοπήσεις μετά τις εκλογές παίρνει ποσοστό εισόδου στη Βουλή και ουδείς γνωρίζει πραγματικά πώς να το αντιμετωπίσει, πλην ΝΔ. Στην τέως κυβέρνηση δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη που δημόσια έχουν καλή σχέση με τη θρησκεία και την ορθοδοξία κάνουν περιοδεία σε νομούς όπου δεν είναι καν υποψήφιοι ενώ το Άγιο Όρος έχει λαμβάνειν τα επόμενα χρόνια κάτι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Αλλά με υπουργική υπογραφή.

Κανένα άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα δεν ασχολείται ενεργά με τους παραθρησκευτικούς χριστιανοταλιμπάν, για τους οποίους δεν έχει διαψευστεί ακόμη ότι υπάρχει ρώσικος δάκτυλος, ακόμη και υποκινούμενος από εν Ελλάδι επιχειρηματίες που έχουν πάρε δώσε με την αυτοκρατορία του Πούτιν.

Σύμφωνα με πηγές της στήλης, η διακίνηση (όχι δα και μικρών) ποσών που προορίζονται για την ενίσχυσή του μορφώματος προέρχονται κατά κύριο λόγο από παράγοντα της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα, η οποία λειτουργεί ως «βιτρίνα».

Δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά, που υπάρχει ρωσικός δάκτυλος σε εκλογές. Θυμάστε τι αποκαλύφθηκε προ ετών με τον πληρωμένο από κεφάλαια Ρώσων ολιγαρχών για τον αλγόριθμο του Facebook στις ΗΠΑ προ των εκλογών;

Κρατήστε κι αυτό: από μέρα σε μέρα θα γίνει γνωστή η εξέλιξη ελέγχου από τον ΣΔΟΕ επώνυμου εκκλησιαστικού παράγοντα και άλλων δύο επιχειρηματιών – μετά από καταγγελίες…

και οι νεοναζί παπάδες

Η ευθύνη του ζητήματος πάντως είναι συλλογική. Όταν άπαντες, προ της 21ης Μαΐου, κοιτούσαν τον Κασιδιάρη, τον προσπέρασε ο Δημήτρης Νατσιός, ένα μόρφωμα που ουδείς είχε ακούσει ξανά (αλλά άρχισε να παίρνει υψηλά ποσοστά στη βόρεια Ελλάδα) και καταπιάνεται με θέματα που το κράτος και η ελληνική κοινωνία έχει ήδη λύσει. Για την απαγόρευση των αμβλώσεων, για τα… ασημικά που μαγνητίζονται από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, για την ποινικοποίηση (!) της ομοφυλοφιλίας, για τα… ανώμαλα σχολικά βιβλία και άλλα πολλά.

Και άλλα πολλά. Μόνο αν διαβάσει κανείς βιβλία των ναζί τόσες δεκαετίες πριν, ανάλογα θέματα και θέσεις θα διαβάσει. Ακροδεξιά δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή και οι πολιτικοί της επίγονοι μα και αυτή που κρύβεται υπό τον θρησκευτικό μανδύα.

Ακόμη και όταν, προ ημερών, είχε αφιχθεί στη Μητρόπολη η εικόνα Άξιον Εστί και ο κόσμος έκανε ουρές για να προσκυνήσει, οι ψίθυροι «στις εκλογές, ψηφίζουμε Νίκη» ήταν πολλοί.

Πρόκειται για ένα μόρφωμα με κάτι πιο βαθύ, πιο σκοτεινό, με στόχους πολύ ευρύτερους από την είσοδο του στην Βουλή, χωρίς όμως αυτά να προσδιορίζονται προς ώρας.

ΥΓ. Επιβεβαιώνεται η προ καιρού αποκάλυψη της στήλης, ότι ο Λευτέρης Οικονόμου θα είναι ο νέος διοικητής του Αγίου Ορους.

Και απάντηση Βελόπουλου στη Νίκη

Ενίσχυση και μάλιστα στην κατεύθυνση των ψηφοφόρων με έντονη σχέση με την εκκλησία συνιστά η συστράτευση του δημοσιογράφου και επικοινωνιολόγου Σωτήρη Τζούμα με την Ελληνική Λύση. Θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιο του κόμματος, στον Νότιο Τομέα της Β ́ Αθηνών.

Η κοινή πολιτική πλατφόρμα που συνδέει τον γνωστό επικοινωνιολόγο με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου είναι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η αγάπη στην πατρίδα και την παράδοση και η διάθεση για αλλαγή και ανανέωση του πολιτικού σκηνικού, με ένταση στη διατήρηση της ελληνορθόδοξης ταυτότητας». Ο Τζούμας θεωρείται από τους πιο έγκυρους εκκλησιαστικούς αναλυτές με εντατική και διακριτή αρθρογραφία.

Το λανθασμένο λογότυπο και πού τους έκρυψε ο Κασιδιάρης

Κι αν υποψηφιότητες των χριστιανοταλιμπάν της Νίκης προκαλούν γέλωτα αλλά και προβληματισμό, αυτές του Πατριωτικού Συνασπισμού του γερο-Πρόδρομου Εμφιετζόγλου σκορπίζουν άπλετο γέλιο. Στα λογότυπα των συνασπιζομένων κομμάτων εμφανίστηκε και το… σήμα του Δημοκρατικού Στρατού. Ο (γνωστός εμπαθής αντικομμουνιστής) Κωνσταντίνος Μπογδάνος το κατάλαβε αφού τον έκραξαν στο Twitter και το αντικατέστησαν άρον άρον με την Άσβεστη Εθνική Φλόγα του Ναπολέοντα Ζέρβα. Για γέλια και για κλάματα.

Ο Άρειος Πάγος προχωρά αύριο, Πέμπτη στην ανακήρυξη των συνδυασμών, οι οποίοι θα μετέχουν στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Και ανάμεσα στα κόμματα και τις υποψηφιότητες που αναμένεται να απορρίψει είναι και το νεοπαγές ονόματι Σπαρτιάτες, όπου ο Ηλίας Κασιδιάρης έχει τοποθετήσει υποψήφιους αρκετά στελέχη των «Ελλήνων» που είχε δώσει στη λίστα ενόψει 21ης Μαΐου -0 και είχε απορριφθεί. Και για καινούργιο κόμμα ονόματι Ελληνες Ρεπουμπλικάνοι – Τραμπ ακούγεται ότι κρύβονται φίλοι του Κασιδιάρη.

ΠΑΣΟκικό παράδοξο

Το κύριο διακύβευμα για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι αν η Νέα Δημοκρατία κατορθώσει ή όχι να βγάλει αυτοδυναμία, σενάριο που δείχνει πολύ πιθανό. Αλλά δεν είναι το μόνο διακύβευμα καθώς επικρατεί η μάχη στην πολυκατοικία της Κεντροαριστεράς: αν συνεχιστεί η φθίνουσα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ κι αν συνεχιστεί η ανοδική του ΠΑΣΟΚ.

Το… ΠΑΣΟκικό παράδοξο είναι ότι στις 25 Ιουνίου θα βγάλει (αρκετά) μεγαλύτερο ποσοστό από το 11,45% της 21ης Μαΐου αλλά, ελέω του διαφορετικού εκλογικού συστήματος και της ενισχυμένης αναλογικής, λιγότερους βουλευτές από τους 41 που ανέδειξε στις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Φερ’ ειπείν αν στις 21/5 ίσχυε το σύστημα της 25/6 τότε το ΠΑΣΟΚ θα έβγαζε δέκα λιγότερες, 31 έδρες ενώ η ΝΔ αντίστοιχα θα έφτανε τις 160.

Selfie με… σφυροδρέπανο

Μια απρόσμενη φωτογραφία τράβηξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Νέα Ιωνία. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, περπατώντας στους δρόμους της περιοχής και μιλώντας με τον κόσμο δεν πρόβαλε αντιρρήσεις για να φωτογραφηθεί με όσους πολίτες το ζητούσαν και να βγάλει selfies.

Νίκη

Το πιο ωραίο και συνάμα… παράδοξο στιγμιότυπο ήταν πάντως η φωτογραφία του κάτω από τα γραφεία του ΚΚΕ στην Νέα Ιωνία. Ο Μητσοτάκης έχει πάρει πόζα για τη φωτογραφία υπό το άγρυπνο βλέμμα του υποψηφίου του ΚΚΕ, Πέτρου Αλέπη, στο παράθυρο των γραφείων. Το ενσταντανέ δεν το είδαμε πάντως στα προσωπικά του social media!

Μπρα ντε φερ Τσίπρα – Ανδρουλάκη

Η επιλογή, ως αποκαλύψαμε χθες, του Αλέξη Τσίπρα να είναι αυτή τη φορά υποψήφιος στο Ρέθυμνο, δεν είναι διόλου τυχαία και δεν έχει να κάνει μόνο με το να βάλει… πλάτη στον Ανδρέα Ξανθό μπας και πάρει την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία τον Μάιο έχασε από το ΠΑΣΟΚ οριακά, λαμβάνοντας 10.255 ψήφους έναντι 10.470. Και δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τον αγρότη και συνεταιριστή Μανώλη Χνάρη που εξελέγη από το ΠΑΣΟΚ ενώ έχει σημαντική επιρροή στον νομό αφού, πέραν της συνδικαλιστικής του ιδιότητας, διετέλεσε και αντιπεριφερειάρχης Κρήτης.

Αποτελεί και προσωπική «βεντέτα» με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αφού ο Χνάρης αποτελεί πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Νίκου Ανδρουλάκη και είναι πολλά υποσχόμενο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Σε περίπτωση που η έδρα του Ρεθύμνου χαθεί ξανά για τον ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας θα πρέπει να επιλέξει ποιο στέλεχος του κόμματος θα αφήσει εκτός Βουλής. Θα προτιμήσει και πάλι την έδρα της Α’ Πειραιώς (άρα θα μείνει εκτός ο Θόδωρος Δρίτσας) ή αυτή τη φορά θα επιλέξει την έδρα της Δυτικής Αθήνας και θα αφήσει εκτός Βουλής τον Γιάννη Δραγασάκη;

Η μπάλα θα πάρει (πάλι) τον Καστανίδη…

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, στον Νότιο Τομέα της Αθήνας και στο Ηράκλειο Κρήτης. Καίτοι ο Nίκος Ανδρουλάκης εξέτασε ενδεχόμενη αλλαγή στο πλάνο της 21ης Μαΐου, φαίνεται ότι επιμένει στην αρχική του απόφαση, εκτιμώντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να ενισχύσει τα «όπλα» για τη μάχη στις τρεις εκλογικές περιφέρειες.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου πρώτος με σταυρό βουλευτής εκλέχτηκε ο Χάρης Καστανίδης, το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε αδύναμο και πολύ μικρότερο από το πανελλαδικό ποσοστό (7,94%) και ο Ανδρουλάκης επέλεξε την εν λόγω έδρα προκαλώντας αντιδράσεις (περισσότερες του… ΣΥΡΙΖΑ παρά του Καστανίδη). Στον Νότιο Τομέα της Αθήνας επίσης δεν κατάφερε να πλησιάσει το πανελλαδικό του ποσοστό (7,54%) κι εκεί η… μπάλα θα πάρει τον Παύλο Χρηστίδη αν την επιλέξει ο Ανδρουλάκης – δύσκολο, καθότι έχουν άψογες σχέσεις. Και, στο Ηράκλειο εκλέχτηκαν, η Ελένη Βατσινά και ο Φρέντυ Παρασύρης όπου το ΠΑΣΟΚ έλαβε 21,81%. Εξ ου και ο Ανδρουλάκης… επιβράβευσε τα στελέχη εκεί, μη επιλέγοντας την έδρα.

Κοντολογίς; Χλωμό τον βλέπω τον Καστανίδη…

Βόμβα…

…μιντιακή μεν, με πολιτική αύρα δε, ετοιμάζεται. Το παράδειγμα Βαρδινογιάννη, που είχε το Star και αγόρασε και τον Alpha προ ετών, ακολουθούν κι άλλοι δύο, ναι δύο, επιχειρηματίες και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στην εξαγορά καναλιού που είναι σε φθίνουσα πορεία.

Βέβαια η επιλογή Βαρδινογιάννη δεν αποδείχθηκε, εντέλει, ορθή και ως το φθινόπωρο ο Alpha θα έχει πωληθεί κατά 100% στη United Group, ιδιοκτήτρια της Nova…

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com