Θα ελεγχθούν και τα… κρεβάτια στις μονές του Αγίου Ορους

Και άργησε. Μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό μαύρου χρήματος στις μονές του Αγίου Ορους ξεκίνησε η Αρχή κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Προσοχή: εγκληματική. Τα σημαντικά ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα Νίκη στις εκλογές του Μαΐου προκάλεσαν αυξημένη περιέργεια – όπως και τα χρήματα που δαπανά.

Ο πρόεδρος της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγκου Χαράλαμπος Βουρλιώτης έδωσε εντολή να ελεγχθούν εκτενώς τα οικονομικά των μοναστηριών, με ζητούμενο τον εντοπισμό ποσών που ενδεχομένως προέρχονται από «ύποπτες» αφετηρίες.

Και κυρίως να αποδεχθεί η εμπλοκή προσώπων που κατέρχονται στις εκλογές με τη Νίκη με τη διαδρομή ύποπτου χρήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη 15 (!) παράλληλες έρευνες, που αφορούν κάθε Μονή ξεχωριστά, ενώ ανασύρονται και παλαιότερες έρευνες της Αρχής για το Άγιον Όρος, που είχαν αρχειοθετηθεί, καθώς δεν είχαν βρεθεί στοιχεία. Και δεν θα μείνει τίποτε όρθιο. Θα ερευνηθούν όλα. Ως και τα κρεβάτια, ως μας μετέφερε γνώστης του θέματος – γνωρίζει κάτι;

Το παπαδαριό και όσοι ξεδιάντροπα το στηρίζουν (ως και… αθλητική εφημερίδα) νόμιζαν ότι θα τη βγάλουν καθαρή.

Ποιοι ράβουν κοστούμια και φορέματα για τα υπουργεία

Τα ονόματα γυναικών, αλλά και του Πύρρου Δήμα, που ήδη ράβουν κοστούμια (και φορέματα, βεβαίως βεβαίως) για υπουργεία, τα διαβάσατε τις προάλλες από τη στήλη. Δεν είναι, προφανώς, τα μόνα. Πιέζοντας για απαντήσεις από την Πειραιώς, αλίευσα κατ’ αρχάς το εύλογο: ότι ο Κυριάκος Πιερρακάκης παραμένει στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που εντέλει, ως όλα δείχνουν, δεν θα ενοποιηθεί με το Εσωτερικών όπως ήταν ένα πλάνο που συζητήθηκε

Αντίθετα, το project government αδειάζει τον Αδωνι Γεωργιάδη. Κατά πολύ. Αφενός ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναβαθμίζεται καθώς θα του δοθούν οι αρμοδιότητες για επενδυτικά προγράμματα, τα οποία είχε το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Γεωργιάδης δηλαδή. Με δεξί χέρι τον αναπληρωτή Νίκο Παπαθανάση, η υπουργοποίηση του οποίου θεωρείται δεδομένη – μάλλον στο υπουργείο Ενέργειας.

Μη βιάζεστε, έχει κι άλλο…

Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών «σπάει» στα δύο και ένα εξ αυτών θα λάβει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που επιστρέφει στα υπουργικά έδρανα. Ο «Μισέλ» σάρωσε στις εκλογές σε σταυρούς, όπως και η Σοφία Ζαχαράκη η οποία τελικά προορίζεται για υπουργείο που δεν υπήρχε αλλά θα δημιουργηθεί: αυτό της Στεγαστικής Πολιτικής.

Ερωτήματα αποτελούν δύο. Αφενός αναζητείται υπουργείο για τη Νίκη Κεραμέως, την οποία εμπιστεύεται απόλυτα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά θέλει να τη βγάλει από το Παιδείας θεωρώντας ότι έκλεισε τον κύκλο της, αφετέρου είναι άγνωστο τι θα γίνει με τον Νίκο Δένδια. Ο ίδιος πάντως επιθυμεί να παραμείνει στο Εξωτερικών – και με το δίκιο του αφού κατόρθωσε να έχει τη στήριξη ακόμη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η μεγάλη μουρμούρα στον ΣΥΡΙΖΑ…

Όπως τους μάθει κανείς. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν μάθει να βγαίνουν στο… γυαλί και στα ραδιόφωνα και να λένε το μακρύ τους και το κοντό τους. Εξ ου και… έφαγαν 20 μονάδες στο κεφάλι. Αφού πήρε μήνες και χρόνια στον Αλέξη Τσίπρα για να το κατανοήσει, τους έκοψε το βήχα. Πλέον τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εμφανίσεις θα κάνουν μόνο όσους επιλέγει το κόμμα.

Εξ ου και έχει προκύψει μείζον θέμα, με τον αποκλεισμό γνωστών στελεχών, στην Κουμουνδούρου. Όσοι βρίσκονται στη… μαύρη λίστα δυσανασχετούν και αναμένουν το αποτέλεσμα της κάλπης για να μιλήσουν, ως μαθαίνω.

Τουλάχιστον η λίστα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ελάχιστες αλλαγές, μετρίασε τον… πόνο μερικών που κινδύνευαν να μείνουν εκτός Βουλής. Αλλά δεδομένα κάποιοι θα μείνουν μιας και το κόμμα θα λάβει λιγότερες έδρες από ότι στις 21/5 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

…και ποιο πρόσωπο προμοτάρουν για αρχηγό

Εδώ σε θέλω κάβουρα. Ναι, η Εφη Αχτσιόγλου είναι ένα νέο, φρέσκο πρόσωπο, με μεγάλο ποσοστό αποδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ μεγάλο. Ωστόσο αφενός η ίδια δεν έχει αρχηγικές βλέψεις (έμαθα ότι, μεταξύ σοβαρού και αστείου, είπε στο στενό της περιβάλλον «καθίστε να τελειώσει πρώτα το Λύκειο το παιδί» – ο γιος της είναι 2 ετών), αφετέρου προμοτάρεται ήδη από το «σύστημα» άλλη. Επίσης γυναίκα.

Ναι, η Ρένα Δούρου. Κρίνοντας άλλωστε και από την υπερπροβολή που απολαμβάνει τις τελευταίες ημέρες, είναι φως φανάρι. Μάλιστα μετά την παρουσία της στον ΑΝΤ1 αρκετοί μιλούσαν, στα… πηγαδάκια, για αρχηγική εμφάνιση. Αρκετοί μάλιστα στο περιβάλλον της διαρρέουν ότι ο Τσίπρας δεν είναι άμοιρος ευθυνών και ετοιμάζονται για εσωκομματικές κόντρες σε περίπτωση που από τη δεύτερη κάλπη δεν προκύψει ανασύνταξη δυνάμεων για τον ΣΥΡΙΖΑ…

Το τέλος του μνημονιακού διπολισμού – αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ

Εξαιρετική ήταν η ανάλυση του Γιάννη Μαυρή της Public Issue για το αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου. Μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι η υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα επίπεδα του Μαΐου του 2012, με αντίστοιχο αριθμό ψηφοφόρων (1,18 εκατ. σήμερα έναντι 1,06 εκατ. τότε), κάτι που συνιστά «μείζονα πολιτική εξέλιξη που φαίνεται να τερματίζει την περίοδο του μνημονιακού διπολισμού».

Ενός διπολισμού, βεβαίως, διαμορφωμένου στη βάση της διαιρετικής τομής που επέφερε η εφαρμογή των μνημονίων στην Ελλάδα, ανάμεσα στις φιλομνημονιακές και τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, επικαθορίζοντας τη διαίρεση Αριστεράς και Δεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες ψήφων προς το ΠΑΣΟΚ (17,7% της δύναμης του 2019), προς τη ΝΔ (10,5%), αλλά και προς τα αριστερά του (8,8%), δηλαδή προς ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας.

Όσο για το αν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει; Ο Μαυρής σημειώνει ότι «η εντυπωσιακή απομείωση της εκλογικής υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ συντελείται προς όλες τις κατευθύνσεις: και προς το ΠΑΣΟΚ, και τη ΝΔ και την αριστερά. Αυτό καθιστά και το εγχείρημα της ανάσχεσής της ιδιαίτερα δυσχερές, ίσως και αδύνατο». Κοντολογίς, δεν σώνεται το πράμα.

Γιατί πήγαν… κουβά οι δημοσκόποι;

Όσο για το λάθος των (συναδέλφων του) δημοσκόπων, ο Μαυρής σημείωσε κάτι πολύ ενδιαφέρον. Πως πρακτικά το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 «οδήγησε -εσφαλμένα- κάποιους αναλυτές να πιστέψουν ότι η «επαναστοίχιση» (re-alignment) κομμάτων και εκλογέων ήταν οριστική και ότι, εφεξής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κινδύνευε να χάσει το (ΠΑΣΟΚογενές) εκλογικό του ακροατήριο. Αυτή η εκτίμηση αποδείχθηκε, κυριολεκτικά, καταστροφική».

Και όντως, αυτό οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα και την ηγετική ομάδα του να πιστέψει, ότι έχοντας εξασφαλίσει δια παντός την Αριστερά, μπορεί να κινηθεί άνετα προς το Κέντρο ή ακόμη και την καραμανλική Δεξιά και να διεκδικήσει τους -δήθεν- «ταλαντευόμενους» συντηρητικούς ψηφοφόρους. Η στρατηγική αυτή ονόματι εκλογικισμός διαψεύσθηκε, για άλλη μια φορά, με εξαιρετικά επώδυνο τρόπο για τους ίδιους.

Κλίνατε επί δεξιά στο ΠΑΣΟΚ

Γιατί τελικά το ΠΑΣΟΚ… έστριψε προς τα δεξιά το προεκλογικό του καράβι και θυμίζει… ΣΥΡΙΖΑ μετά τον ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση στο ερώτημα «ποιον χτυπάμε τώρα;» είναι πως από αριστερά περιμένει να αντλήσει ψηφοφόρους, από τον ΣΥΡΙΖΑ, και όχι από τη Νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο, ως έχει αναφέρει η στήλη, στη Χαριλάου Τρικούπη, δεν ασχολούνται διότι στηρίζονται στο «φαινόμενο του κοπαδιού»: θα έρθουν από μόνοι τους, από εκεί. Εξ ου και… χτυπούν προς τα δεξιά. Και όχι τυχαία, διότι όντως το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει το κέντρο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως έδειξε και η πρόσφατη δημοσκόπηση της Marc η ΝΔ έχει «καταλάβει» το χώρο του κέντρου, καθώς το 39,6% των ερωτηθέντων που αυτοκαθορίζονται ως κεντρώοι ταυτίζονται με τις απόψεις του Μητσοτάκη, ενώ το 16,7% ταυτίζεται με τον Νίκο Ανδρουλάκη και το 11,3% με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πατέρας εναντίον κόρης στις εκλογές!

Οι πολιτικά ασυνήθιστες καταστάσεις που δημιουργούνται στον δήμο Μεσολογγίου, εξαιτίας της υπερπληθώρας υποψηφίων δημάρχων, συνεχίζονται. Αφού το πανελλήνιο ασχολήθηκε με το γεγονός της καθόδου για τον δημαρχιακό θώκο του Μεσολογγίου του δημάρχου Κώστα Λύρου και του αδελφού του Θανάση Λύρου, η στήλη αλίευσε πατέρα και κόρη υποψήφιους σε διαφορετικά ψηφοδέλτια.

Με τον Κώστα Λύρα και την παράταξη «Δημιουργική Ανατροπή» θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Ρόμπολας και με τον Σπύρο Βασιλείου και την παράταξη «Ελπίδα για το Αύριο» θα είναι η κόρη του Νίκου, Ολγα Ρόμπολα!

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com