Πάρε τον Φίλη, χτύπα τον Πνευματικό…

Κάποια στιγμή στα κόμματα θα πρέπει να θέσουν πραγματικές κόκκινες γραμμές και όχι για το θεαθήναι. Δεν νοείται σήμερα, ένα 24ωρο μετά τα όσα είπαν, τόσο ο Νίκος Φίλης όσο και ο Σπύρος Πνευματικός, να παραμένουν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους. Και όντως, ένας εκ των δύο βγήκε (βλ. παρακάτω).

Ο Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε, ευθαρσώς, για τουρκική μειονότητα. Δηλαδή ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης της Λωζάνης, την οποία αμφισβητεί διαρκώς ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν τυγχάνουν εφαρμογής στη Θράκη; Είμαστε σοβαροί; Ούτε απέξω από την Κουμουνδούρου δεν θα έπρεπε να περνά. «Δεν είναι θέση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά προσωπική άποψη» είπε για 4.352η φορά για στέλεχός του ο Αλέξης Τσίπρας.

Βέβαια ο Φίλης είναι γνωστός για τις αιρετικές του απόψεις – στο «απόψεις» βάλτε όποια άλλη λέξη θέλετε. Δεν πάνε πολλά χρόνια που είχε, ξανά ευθαρσώς (και ξεδιάντροπα) πει ότι… δεν υπήρξε γενοκτονία των Ποντίων «σύμφωνα με την αυστηρά επιστημονική έννοια του όρου» αλλά μια αιματηρή εθνοκάθαρση». Ο Φίλης θα μας μάθει ιστορία. Ποιος, ο Φίλης…

Ο, δε, Σπύρος Πνευματικός έβγαλε… τρελούς όσους τον άκουσαν να λέει για διαλογή καρκινοπαθών με στόχο τη μείωση κόστους. Μια αδιανόητη άποψη που σε άλλες χώρες θα προκαλούσε την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Ο υποψήφιος της ΝΔ στην Εύβοια προκάλεσε τη μήνιν άπαντων (ακόμη κι εντός ΝΔ), πολλώ δε μάλλον όσους έχασαν συγγενείς από καρκίνο… Και δεν αρκούσε η πρώτη του δήλωση, προχώρησε και σε διευκρινιστική η οποία όμως τα έκανε ακόμη χειρότερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υποψήφιο βουλευτή και εξέφρασε τη δυσφορία του για την απάνθρωπη αυτή δήλωση, που πραγματοποιήθηκε μόλις 17 ημέρες πριν τις δεύτερες εκλογές. Και η συγγνώμη, ευλόγως, δεν αρκεί.

Η απορία παραμένει: Γιατί παραμένει στα ψηφοδέλτια ο Φίλης, ενώ ο Πνευματικός βγήκε με απόφαση Μητσοτάκη εκτός ψηφοδελτίων;

Debate χωρίς Alpha αυτή τη φορά

Την προσεχή Πέμπτη 15 Ιουνίου θα διεξαχθεί το δεύτερο, μέσα σ’ έναν μήνα, debate των πολιτικών αρχηγών. Και μετά το Mega, που αντί για την πρώτη τηλεμαχία των αρχηγών επέλεξε να δείξει ένα σούπερ ματς ποδοσφαίρου (το Μίλαν – Ιντερ, ημιτελικός Champions League), αυτή τη φορά κάτι αντίστοιχο θα κάνει ο Alpha. Το κανάλι μεταδίδει, παράλληλα με τη Nova, αγώνες του UEFA Nations League και επέλεξε να μεταδώσει live τη σούπερ ματσάρα μεταξύ της Ισπανίας και της Ιταλίας και όχι το debate.

Ενός debate ξανά, νομοτελειακά, βαρετού εκτός κι αν αρχίσει πάλι ο Κυριάκος Βελόπουλος να μιλά για τις Παναγίες τις Γκέισες ή ο Νίκος Ανδρουλάκης για φυλακές.

Το σημαντικό είναι ότι η διακομματική επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτές τις προτάσεις των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν στο debate και συμφωνήθηκε ομόφωνα να δοθεί η δυνατότητα στον εκάστοτε δημοσιογράφο να υποβάλει μία ερώτηση ελεύθερης θεματολογίας προς έναν πολιτικό αρχηγό. Αλλά και να θέσει μία επιπλέον διευκρινιστική ερώτηση προς έναν πολιτικό αρχηγό εντός της θεματολογίας που συζητείται κάθε φορά.

Ίσως δεν είναι, τελικά, τόσο βαρετό αυτή τη φορά…

30 Ιουλίου και όχι 7 Αυγούστου…

Μίλησε τις προάλλες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης για «τρίτες εκλογές», δεν αναφέρθηκε όμως η λέξη «Αύγουστος». Και δεν… παίζει ο Αύγουστος. Αν στις 2 Ιουλίου δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ -που θα υπάρξει βέβαια, αλλά λέμε τώρα…- οι τρίτες εκλογές αν γίνουν, θα γίνουν Ιούλιο μήνα. Στις 30 Ιουλίου, ήτοι διάστημα αρκετό (οι πέντε εβδομάδες που απαιτούνται) από τις δεύτερες.

Ωστόσο η δημοσκοπική εικόνα της ΝΔ είναι τέτοια που δεν μπορεί να αλλάξει κάτι στις τρεις εβδομάδες που έχουν απομείνει και στις 4 Ιουλίου θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας…

Στο Αγιο Ορος

Την άλλη Κυριακή, 18 Ιουνίου και μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές θα επισκεφθεί το Αγιο Ορος ο Αδωνις Γεωργιάδης, συνοδευόμενος από τον υπό αποχώρηση (μετά τις εκλογές) διοικητή Θανάση Μαρτίνο. Τούτο δείχνει πως η… απόβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ακυρώνεται, μιας και θα λάβει χώρα επίσκεψη του αντιπροέδρου του κόμματος – για να στείλει τα μηνύματα εκεί που πρέπει.

Ακόμη και αν η Νίκη περάσει το όριο του 3% και μπει στη Βουλή, είναι κρίσιμο πού θα φθάσει, καθώς οι εκλογές της 21ης Μαΐου έδειξαν πως ο χώρος αυτός μπορεί να «τραβάει» ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. Off the record δημοσκόποι μιλούν για 4% μεν, αλλά με φθίνουσα πορεία τα τελευταία 24ωρα. Λογικό καθότι (επιτέλους) η δημοσιογραφία αποφάσισε να κάνει τη δουλειά της και να αναδείξει τι… καπνό φουμάρει αυτό το ακροδεξιό κόμμα και από ποιους πληρώνεται.

ΥΓ. Μερικά από τα ωραία κείμενα που διάβασα – μια οικογένεια είμαστε άλλωστε.

Ο (νέος) πρωινός καφές στου Μαξίμου

Η επόμενη διοικητική, στενή ομάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως κυβέρνηση της ΝΔ δεν θα έχει αλλαγές αναφορικά με τα πρόσωπα του λεγόμενου… πρωινού καφέ. Ήτοι της πρωινής σύσκεψης. Δεν υπάρχει βέβαια πλέον ο (ανιψιός) Γρηγόρης Δημητριάδης αλλά είναι σε αναβαθμισμένοι ρόλο οι έμπιστοι του Κυριάκου, Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος. Από κοντά και ο οικονομικός σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, ο γενικός γραμματέας νομικών θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής και ο γενικός γραμματέας συντονισμού Θανάσης Κοντογιώργης.

Σταθερά δίπλα στον Μητσοτάκη θα παραμείνει ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο Παναγιώτης Πικραμμένος, όχι όμως και ο Γιώργος Γεραπετρίτης που αποχωρεί για υπουργείο, πιθανότατα το Εσωτερικών. Αμετακίνητοι και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, η σύμβουλος επικοινωνίας Κύρα Κάπη, ο εξ απορρήτων του Μητσοτάκη, Γιάννης Βλαστάρης και η Αριστοτελία Πελώνη – πιθανότατα ως αναπληρώτρια εκπρόσωπος.

Δύο λόγια για το «Documento»…

…που κλείνει μετά τις εκλογές. Ως εφημερίδα βέβαια, το site θα παραμείνει. Αφενός ο Κώστας Βαξεβάνης τα «έριξε» στην ΕΣΗΕΑ, αφετέρου δεν είναι ειλικρινής. Η σκέψη υπήρχε μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, όπου κατανόησαν ότι το έντυπο και δεν προσφέρει πια τίποτε (στον ΣΥΡΙΖΑ, εννοείται) και δεν πουλάει. Η πράξη έγινε αυτή την εβδομάδα και μάλιστα αρκετοί εργαζόμενοι της εφημερίδας το διάβασαν στα sites, δεν ενημερώθηκαν επίσημα.

Το «Documento», ωστόσο, πληρώνει ό,τι και άλλα έντυπα: την αδυναμία να προσεγγίσει πελάτες. Αναγνώστες. Οι εφημερίδες, πλην εξαιρέσεων, έχουν πεθάνει. Όσες είναι χαμηλά σε κυκλοφορία, επιβιώνουν για άλλους λόγους. Συστημικούς. Πελατειακούς. Έτσι επιβίωνε και αυτό, μέχρι να γραφτεί το τέλος του.

Και η μεγάλη αλήθεια είναι πως το διαδίκτυο, τα sites, κάνουν παιχνίδι. Με εκατομμύρια κλικς τον μήνα! Εκατομμύρια, επαναλαμβάνω. Τι να… λέει μια εφημερίδα που πουλά 20.000 και 30.000 – και μπαίνει «μέσα» καθώς το κόστος της εκτύπωσης είναι πλέον δυσβάσταχτο;

Backdoorιές

  • Ακούω πως αυτή τη φορά το υπουργείο Τουρισμού έχει κλειδώσει: στην Ολγα Κεφαλογιάννη. Πιθανώς με υφυπουργό την επαναπατρισθείσα από την Ουάσιγκτον πρέσβειρα Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου που συνταξιοδοτείται από το διπλωματικό σώμα.
  • Για γέλια και για κλάματα μαζί ο Νίκος Νικολόπουλος που στις 30/5 πήγε με τον Βελόπουλο και χθες με… τη Νίκη. Τι να σχολιάσεις, τι…
  • Η Ράνια Θρασκιά πήρε, λέει στα χέρια της το Σύνταγμα της Ελλάδας και κατά δήλωση της (στην «Καθημερινή») προσπαθεί κάθε μέρα να ξεκλέβει πέντε λεπτά (την ημέρα) για να το διαβάζει! Πουλέν, όχι αστεία…
  • Δεν το ασπάζομαι, αλλά μου λένε φίλοι μου, δημοσκόποι, να μην εκπλαγώ αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου «γλείψει» (έτσι μου το είπαν, έτσι σας το λέω) το 5% στις 25 του Ιούνη. «Εχει ρεύμα, μεγάλο» είπαν. Είδες τι κάνουν… οι καρδούλες;
  • Το είπε ο Δημήτρης Βίτσας, ΟΚ σκέφτηκα, έχει και μια ηλικία ο άνθρωπος. Μα το επανέλαβε και ο Νίκος Βούτσης: η πανδημία, λέει, διαμόρφωσε το εκλογικό σκηνικό. Μιλάμε για ακλόνητη δικαιολογία για την 20άρα στο κεφάλι.
  • Για ποιον λόγο ακυρώθηκε από την Περιφέρεια Αττικής η ανάθεση (στη «Φιλόδημος») το έργο της αποκατάστασης των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας και δόθηκε στην εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» σε εισήγηση εκτός ημερησίας διάταξης; Η επιλογή Γιώργου Πατούλη ξένισε πολλούς εντός της μέχρι πρότινος κυβέρνησης…

Δια την υπογραφήν, Back door
E-mail: backdoorintro@gmail.com