Η 22η Οκτωβρίου 2023 είναι πλέον μια ιστορική ημερομηνία στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, καθώς ο Μαρκ Γκίου, μόλις 17 ετών και 291 ημερών, σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ πρωτοεμφανιζόμενου στην ένδοξη ιστορία του club.

O Γίου μπήκε αλλαγή στο 79ο λεπτό, στον αγώνα της Μπάρτσα εναντίον της Αθλέτικ Μπιλμπάο και χρειάστηκε μόλις 23 δευτερόλεπτα για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Όυνάι Σιμόν, εξασφαλίζοντας τρεις κρίσιμους βαθμούς για την ομάδα του Τσάβι, στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα των μπλαουγκράνα στη Λα Λίγκα.

https://youtu.be/71bz5bBCots?si=iAC5XWybmN09JhJ_

Η φωτογραφία του Γκίου να γελάει βλέποντας την μπάλα να έχει πάρει πορεία για τα δίχτυα θα είναι μάλλον μια από τις καλύτερες της φετινής χρονιάς. «Αν η αγνή χαρά είχε πρόσωπο» θα ήταν ο δικός μας προτεινόμενος τίτλος.

Η αντίδραση της οικογένειάς του, που βρισκόταν στις κερκίδες του Ολυμπιακού Σταδίου της Βαρκελώνης (γνωστό παλιότερα ως Μονζουίκ) ήρθε για να συμπληρώσει το παζλ μιας ακόμη ανθρώπινης ιστορίας και να πλημμυρίσει με άρθρα το διαδίκτυο. Η μητέρα του είναι εκείνη που βάζει τα κλάματα, σε μια πολύ συναισθηματική στιγμή για εκείνη.

Μαρκ Γκίου: Ο Ντέκο, η Καταλονία και το όνειρο που «μερικές φορές δεν ονειρεύεσαι καν»!

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του παιχνιδιού ο Γκίου εμφανίστηκε χαμογελαστός, αλλά και προσγειωμένος. Μίλησε για τη χαρά και την υπερηφάνεια που νιώθει, αλλά έσπευσε να τονίσει την αξία της σκληρής δουλειάς. «Είναι ένα όνειρο που δεν ονειρεύεσαι καν».

Γεννημένος στην πόλη Granollers στην ενδοχώρα της Καταλονίας, 30 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, η Giui μεγάλωσε στην κοντινή πόλη Sant Celoni. Εντάχθηκε από τη νεανική του ηλικία στην καλύτερη Ακαδημία ποδοσφαίρου παγκοσμίως, τη Μασία και γρήγορα ξεχώρισε -αν και η Μπάρτσα δεν φημίζεται για την παραγωγή σέντερ φορ.

Γκίου

Με ύψος 1,85μ. και πλούσια αθλητικά προσόντα, ο Guiu γρήγορα έκανε τους επιτελείς του club να στρέψουν το βλέμμα τους πάνω του. Ο νέος αθλητικός διευθυντής και θρύλος της Μπάρτσα, Ντέκο, παρακολουθούσε στενά τον έφηβο πολύ πριν επιστρέψει στον σύλλογο με τον σημερινό του ρόλο.

Μιλώντας στο καταλανική εφημερίδα Sport, ένας από τους πρώην προπονητές του Μαρκ Γκίου στην Μπάρτσα, ο Ιβάν Καράσκο, σκιαγράφησε το προφίλ του 17χρονου επιθετικού.

«Είναι ένας καθαρός σέντερ φορ, ένα κλασικό «9», ένας ειδικός στα πέναλτι του οποίου η φυσική δύναμη είναι το “κλειδί” για τον τρόπο που κινείται στο γήπεδο. Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του είναι το εναέριο παιχνίδι του. Ο Γκίου είναι επίσης πολύ γρήγορος και δυνατός, είναι ασταμάτητος όταν έχει χώρο να δουλέψει».

Ο Καράσκο τόνισε επίσης πως ο Μαρκ Γκίου δεν είναι ένας επιθετικός που μπορεί να πάει προς τα πλάγια ή που το παιχνίδι του βασίζεται στη βοήθεια που παρέχει στο build up, αλλά έχει επίγνωση των δυνατοτήτων και των περιορισμών του και ξέρει πώς να επικεντρώνεται στα δυνατά του σημεία και να κρύβει τα ελαττώματά του».

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο Γκίου ονομάστηκε από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian ως ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο που γεννήθηκε το 2006, μετά από τις υπέροχες εμφανίσεις του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα UEFA Under-17 στην Ουγγαρία τον περασμένο Μάιο.

Γκίου

Μαζί με τον συμπαίκτη του στην Μπαρτσελίνα και αναγνωρισμένο πλέον wonderkid, Λαμίν Γιαμάλ, ο Γκίου ήταν ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τέσσερα γκολ, ενώ έχει σκοράρει οκτώ γκολ σε 12 εμφανίσεις για τη χώρα του σε αυτό το επίπεδο.

Τώρα, με τι μυαλό πήγε στο σχολείο την επομένη, μόνο ο ίδιος το γνωρίζει…

Φωτογραφίες: Barcelona FC