Το βράδυ της 9ης Μαΐου, σε ένα κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 84-72 της Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη, πραγματοποιώντας το 3-2 στην προημιτελική φάση απέναντι στους Τούρκους.

Οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους σε δεύτερο διαδοχικό Final Four και δωδέκατο συνολικά, ξεπερνώντας με αυτόν τον τρόπο τον «αιώνιο» αντίπαλό τους, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει συμμετάσχει σε έντεκα.

Πλέον, στόχος της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι να κάνει αυτό που πέτυχε το 1997, το 2012 και το 2013, αφήνοντας πίσω της τον «μαρτυρικό» τρόπο με τον οποίο χάθηκε η πρόκριση πέρσι στον τελικό της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο «κατακόκκινο» Βελιγράδι.

Στο παρακάτω αφιέρωμα θα προσπαθήσουμε να σας βάλουμε σε ρυθμούς Κάουνας, παρουσιάζοντας τους τέσσερις διεκδικητές του βαρύτιμου τροπαίου, τις προηγούμενες παρουσίες τους σε Final Four, τους προπονητές, το γήπεδο αλλά και τα στατιστικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των τεσσάρων ομάδων.

Βέβαια, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αποδόσεις για τον νικητή και την τελική σειρά κατάταξης με τις ευχές όλων μας να είναι το βράδυ της 21ης Μαΐου ο Κώστας Παπανικολάου, σαν αρχηγός του Ολυμπιακού, να σηκώνει την κούπα της Euroleague στον ουρανό της λιθουανικής πρωτεύουσας.

Οι τέσσερις φιναλίστ

Τέσσερις οι ομάδες που θα παλέψουν στο Κάουνας για την πολυπόθητη κούπα και εμείς θα τις αναλύσουμε με βάση τον χρόνο εξασφάλισης της πρόκρισης στο Final Four της διοργάνωσης.

Πρώτη λοιπόν έκλεισε εισιτήρια για τη Λιθουανία η Μπαρτσελόνα, με την ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μάλιστα να αφήνει εκτός της συνέχειας τον σύλλογο στο γήπεδο του οποίου θα διοργανωθεί το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ για το 2023.

Οι Καταλανοί, οι οποίοι τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 23-11 (13-4 εντός έδρας και 10-7 εκτός έδρας), κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη Ζαλγκίρις Κάουνας, την οποία απέκλεισαν με 3-0.

Στη Βαρκελώνη πανηγύρισαν δύο νίκες (91-69 και 89-81), ενώ επί λιθουανικού εδάφους επικράτησαν με 77-66 αποδεικνύοντας πως δικαίως θεωρούνταν το μεγάλο φαβορί του ζευγαριού με τον στόχο τους να φθάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής και την κατάκτηση του τροπαίου.

Το δεύτερο χρονικά εισιτήριο για το Κάουνας εξασφάλισε ο Ολυμπιακός (τερμάτισε στην κορυφή της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 24-10, 14-3 εντός έδρας και 10-7 εκτός έδρας), ο οποίος «επιβίωσε» μιας ιδιαίτερα σκληρής και αμφίρροπης σειράς με τη Φενέρμπαχτσε του Δημήτρη Ιτούδη. Παρά το εύκολο 1-0 στο ΣΕΦ (79-68), οι Τούρκοι έκαναν το break στο Game 2 κερδίζοντας στον Πειραιά με 82-78.

Το τρίτο ματς της σειράς ήταν για γερά νεύρα και μεγάλους παίκτες, με τον Κώστα Σλούκα να ευστοχεί σε τρίποντο buzzer beater «γράφοντας» το τελικό 72-71 το οποίο «πάγωσε» το κολασμένο κοινό της Φενέρ. Η ομάδα του Έλληνα ομοσπονδιακού τεχνικού ισοφάρισε σε 2-2 (73-69) και τα πάντα επρόκειτο να κριθούν σε ένα και μόνο σαραντάλεπτο.

Εκεί «μίλησε» η ποιότητα αλλά και η ψυχή των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι επικράτησαν με 84-72 και μετά από μία σειρά που θύμιζε σε πολλά σημεία την περσινή κόντρα με τη Μονακό εξασφάλισαν την παρουσία τους σε δεύτερο διαδοχικό Final Four.

Αντιθέτως, στο πρώτο Final Four της ιστορίας της θα συμμετάσχει η ομάδα από το Πριγκιπάτο (τερμάτισε στην τέταρτη θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 21-13, 13-4 εντός έδρας και 8-9 εκτός έδρας), η οποία κέρδισε με 3-2 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, σε μία απόλυτα ισορροπημένη σειρά. Οι Ισραηλινοί σόκαραν τους Γάλλους, «σπάζοντας» την έδρα τους με 79-67 για να ισοφαρίσει η ομάδα του Ομπράντοβιτς με το 86-74 του Game 2.

Στο Game 3 οι Μονεγάσκοι πήραν ξανά το πλεονέκτημα έδρας επικρατώντας με 83-78 και απέχοντας μία νίκη από το Κάουνας. Στο τέταρτο ματς της σειράς η Μακάμπι Τελ Αβίβ του Οντέτ Κάτας διέλυσε τους Γάλλους με 104-69, αλλά οι τελευταίοι αποδείχθηκε ότι είχαν στραμμένη την προσοχή τους στον «τελικό» του Πριγκιπάτου.

Εκεί, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τζόρνταν Λόιντ, η Μονακό ξέφυγε στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης και με το τελικό 97-86 έκλεισε εισιτήριο για πρώτη φορά στην ιστορία της, αποδεικνύοντας ότι το περσινό «στο» από τον Ολυμπιακό στα προημιτελικά δεν την πτόησε.

Τελευταία εξασφάλισε το εισιτήριο για τη λιθουανική πρωτεύουσα η Ρεάλ Μαδρίτης μετά από μια σειρά που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Η «Βασίλισσα» τερμάτισε στην τρίτη θέση της κανονικής διάρκειας με ρεκόρ 23-11 (13-4 εντός έδρας και 10-7 εκτός έδρας) και κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Παρτιζάν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος μέχρι τότε μετρούσε 20 προκρίσεις σε 21 σειρές play off.

Οι σούπερ φορμαρισμένοι Σέρβοι επιβεβαίωσαν την ποιότητά τους επικρατώντας στα δύο πρώτα ματς επί ισπανικού εδάφους (98-87 και 95-80), αλλά το δεύτερο παιχνίδι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ καθώς το σκληρό φάουλ του Γιουλ στον Πάντερ, οι αψιμαχίες μεταξύ των παικτών και ειδικά η λαβή του Γιαμπουσέλε στον Έξουμ έβαλαν «φωτιά» στη σειρά.

Οι εμπειρότεροι Ισπανοί κατάφεραν να πανηγυρίσουν δύο διπλά στη Σερβία κερδίζοντας με 82-80 και 85-78, με τις δύο ομάδες να λύνουν τις διαφορές τους στη Μαδρίτη. Εκεί, η Παρτιζάν έφτασε να προηγείται ακόμα και με δεκαπέντε πόντους έντεκα λεπτά πριν λήξει το ματς, αλλά οι «παλιοσειρές» της Ρεάλ πήραν την υπόθεση στα χέρια τους.

Με απίστευτα στατιστικά στην τελευταία περίοδο, η Ρεάλ επικράτησε με 98-94 ούσα η μοναδική ομάδα στην ιστορία των playoffs της EuroLeague που γυρίζει από το 0-2 σε μια σειρά και παίρνει την πρόκριση για το Final Four.

Οι τέσσερις προπονητές

Στο θέμα των προπονητών θα αλλάξουμε τη χρονική σειρά και θα ξεκινήσουμε φυσικά με τον κορυφαίο τεχνικό της Ευρώπης. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πήρε το συγκεκριμένο βραβείο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αλλά είναι σαφές πως στο μυαλό του υπάρχει μόνο η κατάκτηση της δεύτερης ευρωπαϊκής κούπας μετά από αυτή του 2013 στο Λονδίνο.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έγινε ο πρώτος Έλληνας που φθάνει στο «Έβερεστ» του ελληνικού μπάσκετ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι μόλις ο τρίτος στην ιστορία της Ευρώπης που φθάνει στα τρία βραβεία μετά τον «Μίδα» Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Στον πρώτο ημιτελικό του Final Four πάντως ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα αντιμετωπίσει Ομπράντοβιτς, αλλά όχι Ζέλικο. O 54χρονος Σάσα έγινε γνωστός κατά τη διάρκεια της τετραερούς θητείας του στην Άλμπα Βερολίνου (2012-2016), ενώ στη Μονακό βρίσκεται από το 2019 με διάλειμμα ενός έτους, καθώς το 2020 βρισκόταν στην τεχνική ηγεσία του Ερυθρού Αστέρα, τη φανέλα του οποίου είχε φορέσει για έξι χρόνια σαν παίκτης.

Όσον αφορά την Μπαρτσελόνα, για τρίτη διαδοχική χρονιά έχει δώσει τα «κλειδιά» στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους με τον Λιθουανό προπονητή να θέλει να οδηγήσει τους «μπλαουγκράνα» στο τέλος του δρόμου για πρώτη φορά μετά το 2010. Βέβαια, η καριέρα του Σάρας είναι μεγαλύτερη σαν παίκτης, καθώς μετράει τέσσερα κύπελλα.

Τα τρία μάλιστα εξ αυτών ήταν διαδοχικά, καθώς το 2003 οδήγησε την Μπαρτσελόνα και τις δύο επόμενες χρονιές (2004 και 2005) τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην κορυφή, ενώ το 2009 στο Βερολίνο αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με τον Παναθηναϊκό.

Τέλος, στην άκρη του πάγκου της Ρεάλ Μαδρίτης κάθεται ένας «πρωτάρης». Ο Τσους Ματέο συμμετείχε σε πολλά Final Four ως άμεσος βοηθός του Πάμπλο Λάσο, όμως τώρα θα κάνει το δικό του ντεμπούτο σε αυτά ως head coach.

Μπορεί αρκετοί να αμφισβήτησαν εν μέσω της σεζόν τις δυνατότητες του 54χρονου Ισπανού, αλλά στη σειρά με την Παρτιζάν έκανε «ματ» στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και όταν κερδίζεις τον καλύτερο, γιατί να μην ονειρεύεσαι ευρωπαϊκή κούπα στο Κάουνας;

Η προϊστορία των Final Four

Το σπουδαίο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας θα είναι το 37ο της ιστορίας με το πρώτο να λαμβάνει χώρα στην Μπολόνια το 1966. Είναι το 21ο πάντως από το 2002, όταν δηλαδή η Euroleague πήρε την τελική της οργανωτική μορφή.

Από τις τέσσερις ομάδες, η Μπαρτσελόνα είναι η πιο έμπειρη, καθώς έχει συμμετάσχει συνολικά σε δεκαέξι Final Four. Οι Καταλανοί μετρούν δύο τρόπαια (2003, 2010), πέντε ήττες σε τελικό (1990, 1991, 1996, 1997, 2021), τέσσερις τρίτες θέσεις (2009, 2012, 2014, 2022) και πέντε τέταρτες θέσεις (1989, 1994, 2000, 2006, 2013).

Ακολουθεί σε «εμπειρία» η Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έχει συμμετάσχει συνολικά σε δώδεκα Final Four. Οι Μαδριλένοι μετρούν τέσσερα τρόπαια (1967, 1995, 2015, 2018), τρεις ήττες σε τελικό (2013, 2014, 2022), μία τρίτη θέση (2019) και τέσσερις τέταρτες θέσεις (1993, 1996, 2011, 2017).

Ένα λιγότερο Final Four έχει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός, καθώς έχει συμμετάσχει συνολικά σε έντεκα Final Four. Οι Πειραιώτες μετρούν τρία τρόπαια (1997, 2012, 2013), πέντε ήττες σε τελικό (1994, 1995, 2010, 2015, 2017), μία τρίτη θέση (1999) και δύο τέταρτες θέσεις (2009, 2022).

Τέλος, «πρωτάρα» είναι η Μονακό, καθώς η ομάδα από το Πριγκιπάτο της Γαλλίας θα συμμετάσχει στο πρώτο της Final Four, στη δεύτερη μόλις παρουσία της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση μπάσκετ στη Γηραιά Ήπειρο.

Τα στατιστικά facts

  • Για πρώτη φορά διοργανώνεται Final Four στη Λιθουανία.
  • Οκτώ προκρίσεις σε έντεκα ημιτελικούς μετράει ο Ολυμπιακός.
  • Επτά προκρίσεις σε δώδεκα ημιτελικούς μετράει η Ρεάλ Μαδρίτης.
  • Επτά προκρίσεις σε δεκαέξι ημιτελικούς μετράει η Μπαρτσελόνα.
  • Σε συνολικά δεκατέσσερα Final Four υπήρξε «εμφύλιος» στα ημιτελικά, με τους περισσότερους να είναι ισπανικοί (6). Τέσσερις φορές αναμετρήθηκαν ομάδες από την Ιταλία, τρεις από την Ελλάδα και από μία φορά παρακολουθήσαμε ρωσικό και τουρκικό «εμφύλιο».
  • Μόλις τρεις ομάδες που επιβίωσαν από «εμφύλιο» κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του τροπαίου (Μπανταλόνα 1994, Παναθηναϊκός 2009, ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2016).
  • Είναι η πέμπτη φορά που Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα συναντιούνται σε ημιτελικό Final Four. Η «Βασίλισσα» μετράει τρεις προκρίσεις (2013, 2014, 2022), ενώ οι «μπλαουγκράνα» μία (1996).
  • Για πρώτη φορά μετά από το Final Four του 2015 δεν υπάρχει εκπρόσωπος του τουρκικού μπάσκετ.

Το γήπεδο

Η Zalgirio Arena είναι η έδρα της Ζαλγκίρις, αλλά και το γήπεδο που θα φιλοξενήσει το Final Four της EuroLeague τη φετινή σεζόν. Πρόκειται για ένα από τα ομορφότερα γήπεδα της Ευρώπης, αφού τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι ένα πραγματικό στολίδι.

Η κατασκευή της Zalgirio Arena κράτησε περίπου τρία χρόνια (ολοκληρώθηκε το 2011) και κόστισε περί τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Έχει χωρητικότητα που ξεπερνά τις 15.000 θέσεις και έχει φιλοξενήσει -μεταξύ άλλων- το EuroBasket 2011, που διοργανώθηκε στη Λιθουανία.

Να σημειωθεί ότι το χρώμα του γηπέδου αναμένεται να είναι «ερυθρόλευκο», καθώς μετά τον αποκλεισμό Παρτιζάν και Μακάμπι Τελ Αβίβ, οι οπαδοί των οποίων είχαν προμηθευτεί πολλά εισιτήρια, στο Κάουνας πρόκειται να βρεθούν τουλάχιστον 4.000 φίλοι του Ολυμπιακού.

Οι αποδόσεις

Με το στοίχημα να έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια, δεν θα μπορούσαμε να μην δούμε τις αποδόσεις για την ομάδα που θα σηκώσει το βαρύτιμο τρόπαιο αλλά και τη σειρά κατάταξης των τεσσάρων μονομάχων.

Όσον αφορά την κατάκτηση, μοιρασμένες είναι οι αποδόσεις μεταξύ Ολυμπιακού και Μπαρτσελόνα, με «ερυθρόλευκους» και «μπλαουγκράνα» να κυμαίνονται μεταξύ 2,75 και 3,25, την ώρα που τη Ρεάλ τη βρίσκουμε από το 3,75 μέχρι το 4,20 και το αουτσάιντερ Μονακό μεταξύ 6,00 και 7,50.

Όσον αφορά τους Πειραιώτες, το ενδεχόμενο να τερματίσουν δεύτεροι βρίσκεται περίπου στο 3,00, η τρίτη θέση στο 4,50 και η τέταρτη στο 5,50.

Πρόγραμμα, κανάλι, διαιτητές

Παρασκευή 19 Μαΐου
18:00 Ολυμπιακός – Μονακό
21:00 Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης

Κυριακή 21 Μαΐου
17:00 Μικρός τελικός
20:00 Τελικός

  • Η μετάδοση και των τεσσάρων παιχνιδιών του Final Four Euroleague 2023 θα γίνει από το Novasports Prime.
  • Οι οκτώ διαιτητές που θα κληθούν να παίξουν τα τέσσερα σπουδαία ματς είναι οι εξής: Μεχντί Ντιφαλά (Γαλλία), Τόμισλαβ Χορντόβ (Κροατία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία), Εμίν Μόγκουλκοτς (Τουρκία), Αν Πάντερ (Γερμανία), Σάσα Πουκλ (Σλοβενία), Μπόρις Ρίζικ (Ουκρανία), Γκίτις Βίλιους (Λιθουανία).