Μπορεί στην Μπαρτσελόνα να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ισπανίας και να προετοιμάζονται για το Champions League της νέα σεζόν, ωστόσο φαίνεται πως η UEFA είναι έτοιμη να βάλει «ταφόπλακα» στα όνειρα των Καταλανών.

Η ισπανική ABC μεταφέρει την πληροφορία ότι είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού της από την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ως τιμωρία για το «σκάνδαλο» Negreira.

Το χρονικό του σκανδάλου

Οι Jean Samuel Leuba και Mirjam Koller Trunz, οι δύο επιθεωρητές που διορίστηκαν από την Επιτροπή Δεοντολογίας και Πειθαρχικής Επιτροπής της UEFA στις 23 Μαρτίου για να ερευνήσουν την υπόθεση με τις ύποπτες πληρωμές των Καταλανών στην εταιρεία του πρώην αρχιδιαιτητή της Ισπανίας, για την οποία έχει ανοίξει φάκελος από την ισπανική δικαιοσύνη, κατέληξαν πως οι «μπλαουγκράνα» πρέπει να τιμωρηθούν με μονοετή αποκλεισμό, όπως ανέφεραν Ισπανοί δημοσιογράφοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ισπανός πρώην διαιτητής και μέλος της επιτροπής διαιτησίας της Ισπανίας, Ενρίκες Νεγκρέιρα, φέρεται να έλαβε σχεδόν 7.000.000 ευρώ από το 2001 μέχρι τον Ιούλιο του 2018 από την Μπαρτσελόνα, με τους Καταλανούς να ισχυρίζονται πως τα χρήματα αυτά δόθηκαν για να τους παρέχει συμβουλευτικό ρόλο για θέματα διαιτησίας αλλά να βρίσκονται πλέον υπό καθεστώς ελέγχου.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω ευθέως γιατί έχει συγκληθεί μια ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή που επιλαμβάνεται του θέματος. Και δεύτερον, γιατί δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα ενδελεχώς. Ωστόσο, ένα πράγμα μπορώ να πω: με έχουν πληροφορήσει πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή. Στα δικά μου μάτια, δηλαδή, είναι μία από τις πιο σοβαρές υποθέσεις που έχω δει.

Η υπόθεση έχει παραγραφεί για το ισπανικό σύστημα και δεν πρόκειται να επιβληθούν ποινές. Η πειθαρχική διαδικασία συνεχίζεται από την ισπανική εισαγγελία. Για την UEFA, ωστόσο, δεν ισχύει καμία παραγραφή», είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Τα επόμενα βήματα

Η UEFA, λοιπόν, έχει προθεσμία μέχρι τις 12 Ιουνίου για να ασκήσει βέτο στη συμμετοχή της Μπαρτσελόνα στο Champions League της επόμενης περιόδου, αν αποφασίσει να στηριχθεί στο πόρισμα της ανεξάρτητης έρευνας.

Παρότι στην Μπαρτσελόνα είναι αισιόδοξοι για την αθωότητα του συλλόγου σχεδιάζουν ένα δεύτερο πλάνο σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν έτσι όπως θα ήθελαν. Έχουν λοιπόν ήδη ξεκινήσει έρευνες για την ανεύρεση διοργανώσεων εκτός Ευρώπης, όπου θα μπορούσαν να παίξουν σε περίπτωση που η UEFA τους τιμωρήσει με αποκλεισμό.