Τον θυμάσαι ολοκάθαρα να παίζει – αλήθεια τι απόλαυση ήταν. Να εφορμά σαν άτι, μια απαράμιλλη μίξη τεχνικής, οξυδέρκειας, ηγετικής ικανότητας και ουσίας. Σεζόν 1990-91 με σεζόν 2013-14, μία μόνο ομάδα, συνώνυμο αυτής. Σχέση ζωής καταμερισμένη σε 963 συμμετοχές, 168 γκολ, 259 ασίστ. Στολισμένη με 34 συνολικά τρόπαια, λάμπουν περισσότερα τα 13 Πρωταθλήματα και τα 2 Champions League. Ο Ράιαν Γκιγκς θα είναι για πάντα ένας legend της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τα έγραψε με μεγάλα γράμματα η ιστορία τα φοβερά και τρομερά επιτεύγματα του, θα υπάρχουν εσαεί, αιώνια ντοκουμέντα μιας ιδιοφυΐας των γηπέδων. Ο άνθρωπος των ρεκόρ, ο άνθρωπος των τίτλων, ο άνθρωπος-ορχήστρα.

Ο Ράιαν Γκιγκς όμως, θα είναι για πάντα επίσης και ο «ακόλαστος». Ο τύπος με το αχαλίνωτο πάθος για σεξ, που υπέκυψε στις ορμές του, βασανίζοντας και πληγώνοντας πολύ κόσμο στην πορεία. Η φήμη του έχει κηλιδωθεί, αφάνταστα πολύ. Μα και ανεπανόρθωτα;

Να το μεγάλο ερώτημα μετά την απαλλαγή του για τις κατηγορίες βιαιοπραγίας εις βάρος της πρώην συζύγου του, Κέιτ Γκρέβιλ και της αδελφής της, Έμα. Γιατί παρά το «αθώος» της ετυμηγορίας, κρατούσα άποψη είναι πως αυτό συνέβη μόνο και μόνο επειδή οι 2 γυναίκες δεν θέλησαν τελικά να το πάνε ως το τέλος και να καταθέσουν ξανά – για τους δικούς τους όποιους λόγους. Σίγουρα πάντως το ψυχολογικό βάρος ήταν τεράστιο, η πίεση που ένιωσαν αφόρητη.

Τα φαινόμενα απατούν – Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Λίγες πτώσεις έχουν υπάρξει τόσο εκκωφαντικές όσο αυτή του Ράιαν Γκιγκς. Δεν είναι πως απέτυχε, τον ξεπέρασε η εποχή ή κάτι παρόμοιο. Αυτά συμβαίνουν. Είναι πως του βγήκε εντελώς το όνομα, πως κατοχυρώθηκε στις συνειδήσεις ως ψεύτης, προδότης και κακοποιητής.

Το 2011 ήταν η χρονιά που άλλαξαν όλα. Τότε διαλύθηκε η εικόνα του αιώνια πιστού, του υποδείγματος. Όχι προς την ομάδα του ή τη χώρα του. Αλλά προς την οικογένειά του – κάναμε το λάθος να νομίζουμε πως ήταν και εκεί ο ταπεινός, ιδανικός αρχετυπικά, υπηρέτης του συνόλου.

Το είχε πάει τελικά σε άλλο επίπεδο ο Ράιαν – τα σιγανά ποταμάκια να φοβάσαι. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε όταν βγήκε στο φως πως απάτησε τη σύζυγό του και μητέρα των 2 παιδιών του, Στέισι με την σταρ τότε του βρετανικού Big Brother Ιμοτζεν Τόμας.

Όμως και για να παραφράσουμε ένα παλιό τραγουδάκι του Γιάννη Ζουγανέλη: Να απατάς τη γυναίκα σου είναι συνηθισμένο να απατάς την ερωμένη σου πού το ‘χεις δει γραμμένο; Τι εννοούμε; Ο Γκιγκς είχε επί 8 χρόνια κρυφή σχέση με… γυναίκα του αδελφού του, Ρόντρι! Νατάσα το όνομα αυτής και μάλιστα την είχε αφήσει έγκυο λίγο πριν το γάμο της με τον μικρό αδελφό της οικογενείας! Έκανε έκτρωση με λεφτά που της έδωσε ο Ουαλός τότε ακόμη ποδοσφαιριστής.

Όταν η Νατάσα έμαθε τα περί Ίμοτζεν έγινε έξαλλη και άρχισε να «κελαηδάει», αποκαλύπτοντας το αμαρτωλό background love story. Μπρος στο μέγιστο ντόρο που ξέσπασε, ο Ράιαν παραδέχτηκε τελικά πως είχε λερωμένη τη φωλιά του, αλλά δεν ζήτησε ποτέ συγνώμη από τον αδελφό του. Το μόνο που βρήκε να πει ως υπερασπιστική γραμμή ήταν πως η Νατάσα είχε «πάει» και με άλλους ποδοσφαιριστές. Για κάποιο άγνωστο λόγο το θεώρησε ελαφρυντικό.

Το περίεργο είναι πως η Στέισι, η γυναίκα του δηλαδή αν ξεχάσατε με τόσα ονόματα που εμπλέκονται, τον συγχώρησε αρχικά. Αλλά όταν έμαθε πως συνέχιζε να είναι άπιστος και επανειλημμένα μάλιστα, του έδωσε οριστικά τα παπούτσια στο χέρι. Το διαζύγιο βγήκε το 2016 και αναγκάζει τον Ράιαν Γκιγκς να δίνει στην πρώην του το ποσό των 235.000 ευρώ κάθε μήνα ως το 2026…

Λίγο αργότερα ακολούθησε δεύτερος γάμος, με την Κέιτ αυτή τη φορά. Όμως αυτός εξελίχθηκε ακόμα πιο άσχημα για τον Ουαλό πάλαι ποτέ αστέρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι εις βάρος του κατηγορίες για σωματική και ψυχολογική κακοποίησαν ήρθαν σαν τυφώνας.

Τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Ουαλίας. Λίγο πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, που ήταν ο μεγάλος του στόχος, το μεγάλο του όνειρο. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή είχε πλήρωσει ακριβά αυτήν την ιστορία πριν φτάσει στο δικαστήριο, κλαίγοντας πίσω από τα σίδερα του κρατητήριου – όπως μετά αποκάλυψε πως έκανε.

Ο Ράιαν Γκιγκς είναι αθώος – Μόνο όμως για το δικαστήριο;

«Αισθάνεται τεράστια ανακούφιση και στόχος του είναι να επιστρέψει στην καριέρα του ως προπονητής», είπαν οι δικηγόροι του μετά την ανακοίνωση της υπέρ του απόφασης. Όμως μπορεί άραγε να γυρίσει στα γήπεδα σαν να μην έχει συμβεί τίποτα;

Με άλλα λόγια: Θέλει, μπορεί;  Δεν κρίθηκε ένοχος, όντως. Όμως κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας βγήκαν πράγματα στην επιφάνεια που κατέστρεψαν για τα καλά τη φήμη του θρύλου, αγωνιστικά ομιλώντας, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η ρίζα του προβλήματος είναι το πώς ο Ράιαν Γκιγκς έχει συμπεριφερθεί γενικότερα και διαχρονικά στις γυναίκες. Εξόχως σημαντικό σε μια εποχή που κινήματα όπως το MeToo είναι στο απώγείο τους ενώ η αύξηση του ενδιαφέροντος για το ποδόσφαιρο γυναικών φέρνει άλλα δεδομένα και προσεγγίσεις στο κάποτε θεωρούμενο μόνο ανδρικό άθλημα.

Δεν είμαστε πια στο 2011 όταν τέτοια πράγματα μπορεί και να προσπερνιούνταν. Του κατέστρεψε τότε τη φήμη του «Κύριου Τέλειου» η ιστορία με τη γυναίκα του αδελφού του και οι άλλες απιστίες του, αλλά δεν τον χαντάκωσαν επαγγελματικά. Και όλο αυτό δεν τον σταμάτησε από το να πάρει δουλειές όπως αυτή του ομοσπονδιακού τεχνικού της πατρίδας του, το 2018.

Το να είσαι άπιστος, γυναικάς και ψεύτης άλλωστε δεν είναι προφανώς έγκλημα. Ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος. Ζούμε όμως πλέον σε καιρούς που το βλέμμα δεν στρέφεται αλλού. Υπάρχει αντίδραση, υπάρχει συσσωρευμένη οργή.

Δεν μπορεί κάποιος να προσποιηθεί πως δεν έγινε τίποτα. Ειδικά καθώς ενώπιον του δικαστηρίου και μπροστά στα αδιάσειστα στοιχεία, ο Ράιαν Γκιγκς δεν αρνήθηκε πως υπήρξε ψεύτης, πως απάτησε επανειλημμένα τη σύζυγό του (τουλάχιστον 8 παράλληλες σχέσεις παραδέχτηκε) και πως υπήρξε ένας ζηλιάρης κτητικός άντρας που της έστελνε κατά καιρούς σκληρά, υβριστικά μηνύματα.

Εκείνος επιμένει πως παρόλα αυτά ουδέποτε υπήρξε βίαιος. Και πως δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο ειδικά καθώς μεγάλωσε βλέποντας τον αλκοολικό πατέρα του να χτυπάει τη μητέρα του. Γι’ αυτό άλλωστε και απαρνήθηκε το επώνυμό του (Γουίλσον) – Το «Γκιγκς» είναι το επίθετο της μάνας του.

Όμως τα στοιχεία, οι ενδείξεις πιο σωστά, πως έκανε κι αυτός τα ίδια όταν μεγάλωσε υπήρξαν πολλά. Κι ας μην ήταν αρκετά για να καταδικαστεί, είναι συχνά ένα παράλληλο σύμπαν αυτό της νομικής οδού.

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, λένε, και η περίπτωση του Ράιαν Γκιγκς έρχεται να μας το υπενθυμίσει. Θα είναι τουλάχιστον δύσκολο να επιστρέψει στο αθλητικό στερέωμα, να βρει εργοδότη που θα τον εμπιστευτεί και θα του βάλει πλάτη στην τεράστια πίεση που αναπόφευκτα θα προκύψει από τα media και τον κόσμο αν αναλάβει ξανά τις τύχες μιας ομάδας.

Το φως και το σκοτάδι του Ράιαν Γκιγκς

Ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον είχε πάντα σαν παιδί του. Και όταν το 2010 ο Γκιγκς σταμάτησε την μπάλα, ο Σκωτσέζος προπονητής προέβλεπε λαμπρό μέλλον για το πνευματικό του τέκνο και στους πάγκους.

Όμως τον «Φέργκι» τύφλωνε μάλλον η αγάπη για τον αθλητή «Ράιαν» καθώς και μια πατριαρχική θεώρηση των πραγμάτων – κατανοητή ίσως βάσει βιωμάτων.

Έλα όμως που αυτή η χαμηλών τόνων ιδιοφυΐα των γηπέδων είχε τελικά και ένα δεύτερο εαυτό που έβγαινε στην επιφάνεια κάθε φορά που η λέξη «σεξ» έμπαινε στη συζήτηση, φανερά ή αφανέρωτα. Το φως και το σκοτάδι του Ράιαν Γκιγκς. Σε όλους (συν)υπάρχει αλλά αυτός δεν μπόρεσε να το ελέγξει ούτε κατ’ ελάχιστο.