Είναι πλέον σαφές ότι ο Παναθηναϊκός είναι ανεβασμένος στη μετά – Ράντονιτς εποχή. Οι «πράσινοι» έφθασαν τους αντιπάλους τους στα όριά τους, αλλά για ακόμα μια φορά δεν τα κατάφεραν. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα απέδειξαν έτι μία φορά ότι έχουν μετατραπεί σε μία μπασκετική μηχανή που θυμίζει «Λερναία Ύδρα», καθώς ακόμα και σε βράδια που η εικόνα τους δεν είναι εντυπωσιακή, έχουν τη δυνατότητα να πάρουν το «ροζ φύλλο» αγώνα.

Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Τόμας Ουόκαπ, με τον Αμερικανό να «ντύνεται» Κώστας Σλούκας και να οδηγεί την ομάδα του στο τελικό 81-73 με 11 πόντους, 7 ριμπάουντ, 13 ασίστ και 5 κλεψίματα. Από κοντά του και ο Σάσα Βεζένκοφ με 19 πόντους, ενώ ο παράγοντας Χ ήταν ο Ταρίκ Μπλακ με τον δυναμικό σέντερ να φθάνει στους 21 πόντους σε μόλις 14:50 χρόνο συμμετοχής.

Από το «τριφύλλι» που ήταν ανώτερο στο πρώτο ημίχρονο, αλλά πλήρωσε την τρομερή τρίτη περίοδο του Ολυμπιακού (24-10 το επιμέρους σκορ) ξεχώρισαν οι Λι (15 πόντοι, 5 ασίστ αλλά και 5 λάθη), Μπέικον (14 πόντοι) και Γκουντάιτις (12 πόντοι), που σημείωσε όμως μόλις δύο στο στην επανάληψη.

«Πράσινο» προβάδισμα στο ξεκίνημα

Σε χαμηλό τέμπο άνοιξε το ματς, με το το ντέρμπι να μην έχει πολλή ποιότητα, τουλάχιστον μέχρι το φινάλε της περιόδου (16-17). Με τον Γκριγκόνις να γράφει το 16-22 από τη γωνία στο ξεκίνημα της δεύτερης, ο Παναθηναϊκός ένιωσε ότι ήταν ικανός να πάρει το ματς.

«Μίλησε» ο Μπλακ

Εκεί όμως εμφανίστηκε ο Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος πέτυχε διαδοχικά καλάθια, έπαιξε ιδανική άμυνα και βοήθησε τον Ολυμπιακό να κάνει ένα σερί 9-0 και να πάρει το προβάδισμα. Το πρώτο μέρος όμως ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στο +5 (33-38) μιας και ο Γκουντάιτις έκανε «πάρτι» στη ρακέτα και ο Μπέικον ήταν ασυνήθιστα ομαδικός και κοντρολαρισμένος.

Ξέσπασμα Ολυμπιακού στην τρίτη περίοδο

Τα πάντα άλλαξαν όμως στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου. Ο Αμερικανός σταρ του «τριφυλλιού» έφτασε τα τρία φάουλ και ο Τόμας Ουόκαπ πήρε το όπλπο του. Άρχισε να μοιράζει ιδανικά την μπάλα, με τον Βεζένκοφ να «πυροβολεί». Ο Κώστας Παπανικολάου έσπασε το «ρόδι» στα τρίποντα (0/12 μέχρι εκείνη την ώρα) και το 57- 48 του δεκαλέπτου φάνηκε πως θα προσφέρει ακόμα μία εύκολη νίκη στον Ολυμπιακό.

Ένας Μαντζούκας δεν αρκεί

Οι «πράσινοι» όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και ένα 8-0 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου με δράστη τον Μαντζούκα έφερε το ματς στον πόντο και την πίεση στην πλευρά των γηπεδούχων. Ο Μπλακ όμως συνέχισε να κάνει θραύση ,μέσα στο «ζωγραφιστό», έδωσε και ασίστ στον Σλούκα για το γκολ-φάουλ του 68-62, πριν ο Βεζένκοβ βάλει τεράστιο τρίποντο για το 71-67.

Έκτοτε, παρά τις προσπάθειες του Παναθηναϊκού, το προβάδισμα δεν άλλαξε χέρια και έτσι ήρθε η 13 διαδοχική νίκη των Πειραιωτών επί των μεγάλων αντιπάλων τους. Παράλληλα, έφθασαν στο 23-9 παραμένοντας στην κορυφή της Euroleague, την ώρα που η ομάδα του κόουτς Σερέλη έπεσε στο 11-21, έχοντας μείνει προ πολλού εκτός διεκδίκησης μιας θέσης στα play off της διοργάνωσης.

Photo credits: Eurokinissi