Ο Άρθουρ Γουέμπερ έγραψε ιστορία φέτος. Το βροχερό βράδυ της 31ης Μαρτίου 2023, ήταν αρχηγός σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου, όπως λέει ο ίδιος μιλώντας στο CNN.

Ο Γουέμπερ ήταν αρχηγός στην πρώτη τρανς αντρική ομάδα ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Οι παίκτες βγήκαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας εμφάνιση στα χρώματα που κοσμούν τη σημαία της τρανς κοινότητας, με μπλε και ροζ σχέδια.

Το παιχνίδι παίχτηκε μπροστά σε 500 φιλάθλους, την Ημέρα των Τρανς και για τον 25χρονο Γουέμπερ –ο οποίος παράτησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 13 ετών και άρχισε να παίζει ξανά μόλις το 2022– ήταν μια νύχτα που δεν θα μπορούσε να την ονειρευτεί όταν ήταν έφηβος.

«Ήταν πιθανό τα βλέμματα των τρανσφοβικών στο διαδίκτυο να ήταν στραμμένα πάνω μας»

«Ήμουν αρκετά νευρικός πριν τον αγώνα», είπε ο Γουέμπερ στο CNN. «Δεν έχω ξαναγίνει αρχηγός, οπότε ήταν μια ευθύνη που δεν είχα συνηθίσει να έχω. Ήξερα επίσης ότι ήταν πιθανό τα βλέμματα των τρανσφοβικών στο διαδίκτυο να ήταν στραμένα πάνω μας. Ήθελα να βεβαιωθώ ότι είχαμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα και ότι τα παιδιά που έπαιζαν διασκέδαζαν – ειδικά επειδή πολλοί από αυτούς είχαν να παίξουν ποδόσφαιρο από το σχολείο. Μάλιστα, έπρεπε να εξηγήσω τον κανόνα του οφσάιντ σε μερικούς όταν βρισκόμασταν στα αποδυτήρια!».

Ο ίδιος ο Γουέμπερ απείχε από το ποδόσφαιρο για 11 χρόνια, από όταν δηλαδή έκανε coming out ως τρανς, όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν έπαψε ποτέ να αγαπά το παιχνίδι. «Μόλις μπήκαμε στον αγωνιστικό χώρο, υπήρχε μια πραγματική αίσθηση υπερηφάνειας που ήμασταν εκεί και κάναμε κάτι ξεχωριστό».

Η ομάδα αποτελεί μέρος ενός συλλόγου που ονομάζεται «TRUK United FC» – ο οποίος ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 με αρχικό στόχο να συγκεντρώσει χρήματα για το «Trans Radio UK». Τώρα στοχεύουν να κάνουν το ποδόσφαιρο ένα άθλημα χωρίς αποκλεισμούς και να συνδέσουν την τρανς κοινότητα.

Προπονήτρια είναι η Λούσι Κλάρκ – η οποία σύμφωνα με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA) έγινε η πρώτη τρανς διαιτητής του αγγλικού ποδοσφαίρου το 2018 – και οργάνωσε την πρώτη τρανς γυναικεία ομάδα στον κόσμο, επίσης για την TRUK, το 2022.

Αρμοδιότητα της Κλαρκ είναι να επιβλέπει τα κατορθώματα της «TRUK United». Ο Γουέμπερ δήλωσε στο CNN ότι εκείνη ήταν που τον ενθάρρυνε να γίνει αρχηγός της αμιγώς τρανς αντρικής ομάδας.

«Πονούσα πολύ όταν παρακολουθούσα μπάλα, αλλά δε μπορούσα να παίξω»

Ο Γουέμπερ απηύθυνε έκκληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και συγκεκριμένα στο Twitter, για τους τρανς άνδρες που θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο και ενθουσιάστηκε από την ανταπόκριση, καθώς σύντομα, μια ομάδα 11 ατόμων είχε συγκεντρωθεί και περιλάμβανε ακόμη και έναν Βρετανό τηλεοπτικό σταρ, τον Ash Palmisciano, ο οποίος υποδύεται τον πρώτο τρανς χαρακτήρα στη σειρά «Emmerdale».

Ο αγώνας και η θετική υποδοχή του έδωσε στον Γουέμπερ ελπίδα για το μέλλον της τρανς εκπροσώπησης στο ποδόσφαιρο, ωστόσο πιστεύει ότι το άθλημα έχει ακόμη «δουλειά».

Προς το παρόν, λέει ο Γουέμπερ, το ποδόσφαιρο δεν περιλαμβάνει τρανς. «Ακόμη και σε ερασιτεχνικά πρωταθλήματα LGBTQ, οι ομάδες αποτελούνται κυρίως από cisgender ομοφυλόφιλους άνδρες – υπάρχει έλλειψη τρανς ατόμων, μετριούνται με τα δάχτυλα ενός χεριού».

«Μερικές φορές οι σύλλογοι κάνουν κράτηση για χώρους όπου υπάρχουν μόνο δύο αποδυτήρια – ένα για κάθε ομάδα που παίζει, αλλά αν έχετε άτομα πολλών φύλων σε μία ομάδα, -όπως σε ομάδες ποδοσφαίρου μικτών φύλων- μπορεί να μην θέλουν να μοιραστούν τα ίδια αποδυτήρια, πρόσθεσε ο Γουέμπερ και δήλωσε πως το ποδόσφαιρο έχει ακόμα πολλά να μάθει, όπως και οι κορυφαίοι σύλλογοι – όπως αυτοί της Premier League.

Όταν ο ίδιος σταμάτησε να παίζει ποδόσφαιρο αφού έκανε coming out ως τρανς, σταμάτησε να ακολουθεί το άθλημα – πράγμα που σήμαινε πως για πολλά χρόνια, δεν συμβαδίζει με την αγαπημένη του Άρσεναλ. «Πονούσα πάρα πολύ να βλέπω ποδόσφαιρο, ενώ ένιωθα ότι δεν μπορούσα να παίξω».

Τώρα, ασχολείται με την ομάδα φιλάθλων LGBTQ του συλλόγου του Βόρειου Λονδίνου – Gay Gooners – και παρακολουθεί αγώνες στο στάδιο της Emirates. Αλλά τονίζει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα από τους κορυφαίους συλλόγους για τους τρανς υποστηρικτές τους. «Προσπαθούν. Έχω κάνει πολλή δουλειά με την Άρσεναλ όλα αυτά τα χρόνια και οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν καταφέρει να συμπεριλάβουν τους τρανς φιλάθλους τους, αλλά αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά είναι τρανς άτομα στα δωμάτια των αποφάσεων προκειμένου να εξηγεί τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει».

Μια δήλωση στον ιστότοπο της Άρσεναλ αναφέρει: «Με τα χρόνια, η Άρσεναλ στην Κοινότητα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στην παροχή εκπαίδευσης LGBTQ+ και στην αντιμετώπιση της ομοφοβίας. Η κοινοτική μας ομάδα εκπαιδεύεται από τη Stonewall για να παρέχει συνεδρίες ευαισθητοποίησης LGBTQ+ στο προσωπικό και τις κοινοτικές ομάδες».

Δύσκολες στιγμές για τρανς άτομα στον αθλητισμό

Όπως αναφέρει το CNN, ο ιστορικός αγώνας «All Trans Masc» που διεξήχθη στις 31 Μαρτίου ήρθε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τους τρανς αθλητές. Η World Athletics απαγόρευσε πρόσφατα σε ορισμένες τρανς γυναίκες να συμμετέχουν σε αγώνες στίβου γυναικών, εν αναμονή μιας νέας αναθεώρησης των κανόνων τους. Τον Ιούνιο του 2022, το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο για το πρωτάθλημα ράγκμπι απαγόρευσε σε γυναίκες transgender να παίζουν σε διεθνείς αγώνες γυναικών.

Τον ίδιο μήνα, η Διεθνής Ομοσπονδία Κολύμβησης (FINA) ψήφισε για την έγκριση μιας νέας πολιτικής που περιορίζει τις περισσότερες τρανς αθλήτριες από το να συμμετέχουν σε κορυφαίους αγώνες υδρόβιων στίβου γυναικών. Τον Απρίλιο του 2022, η British Cycling απαγόρευσε τους τρανς και μη δυαδικούς αναβάτες από τους αγώνες.

Πολλοί τρανς άνθρωποι αισθάνονται αποκλεισμένοι από τον αθλητισμό αυτή τη στιγμή.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο CNN, η τρανς δρομέας CeCe Telfer είπε ότι ένιωσε «καταστροφή» για τον εαυτό της και «για πολλούς σε όλο τον κόσμο» όταν η World Athletics έκανε την ανακοίνωσή της τον Μάρτιο. Αλλά η ίδια ξεκαθάρισε ότι δεν θα την αποτρέψει από το να τρέξει.

«Υπάρχει ένα μέρος για τον καθένα από εμάς και ξέρω πού ανήκω», είπε ο Τέλφερ.

Ο Γουέμπερ ελπίζει ότι η FA δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά της με άλλα όργανα διοίκησης του αθλητισμού και δεν θα απαγορεύσει στους τρανς ανθρώπους να αγωνίζονται: «Ελπίζω ότι η FA δεν θα υποκύψει στην πίεση των τρολ του διαδικτύου και των τρανσφοβικών. Ελπίζω να πράξουν το σωστό».

Σε ανακοίνωσή της, η FA είπε στο CNN: «Η πολιτική μας για τα τρανς άτομα έχει πολλά θετικά αποτελέσματα σε όσους επιθυμούν να παίξουν ποδόσφαιρο είτε στο επιβεβαιωμένο φύλο τους είτε σε ένα ασφαλές και χωρίς αποκλεισμούς περιβάλλον. Αυτό το σημαντικό θέμα είναι περίπλοκο και εξελίσσεται συνεχώς, και ως εκ τούτου, όπως και πολλά άλλα εθνικά όργανα διοίκησης στον αθλητισμό, αναθεωρούμε επί του παρόντος την πολιτική μας για τους τρανς στο αγγλικό ποδόσφαιρο».

«Ελπίζω ότι οι νέοι τρανς άνθρωποι που παίζουν ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή να γνωρίζουν ότι υπάρχει θέση για αυτούς στο άθλημα και, επομένως, δεν θα το εγκαταλείψουν και ίσως στην επόμενη γενιά, να υπάρξει ένας τρανς παίκτης στο κορυφαίο επίπεδο. Ίσως, σε δέκα περίπου χρόνια, να φτάσουμε εκεί και αυτό θα ήταν εκπληκτικό να το δούμε».