Σημαντικά βελτιωμένη είναι η εικόνα της πυρκαγιάς στη Πάρνηθα, καθώς οι άνεμοι έχουν πέσει με αποτέλεσμα να διευκολύνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της Πυροσβεστικής, που πλέον επικεντρώνονται σε ένα μικρό ενεργό μέτωπο νοτιοδυτικά στο Φρούριο της Φυλής.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική κατά την διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν κάποιες αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως ήταν χαμηλότερης έντασης σε σχέση με αυτές που έγιναν τα ξημερώματα της Πέμπτης, και αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που συνέχιζαν να επιχειρούν όλο το βράδυ.

Ειδικότερα στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Η εικόνα στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσο στους πρόποδες της Πάρνηθας ωστόσο είναι αποκαρδιωτική. Σπίτια και αυτοκίνητα έχουν καεί ολοσχερώς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως αυτός ο οικισμός και η Αγία Παρασκευή είναι εκείνοι που έχουν πληγεί περισσότερο από όλους, όπως περιγράφει η ΕΡΤ. Η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει από χθες και θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Βελτιωμένη είναι και η εικόνα της πυρκαγιάς στη Βοιωτία όπου σύμφωνα με την Πυροσβεστική το μέτωπο που απασχολεί αυτή την στιγμή είναι στη Υλίκη, ενώ υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι, οι οποίες όμως φαίνεται να είναι διαχειρίσιμες.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική, στη Βοιωτία, επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 16 οχήματα και 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος ενώ συνδράμουν και 2 ελικόπτερα.

Στον Έβρο και στη Ροδόπη, οι περισσότερες αναζωπυρώσεις έχουν εκδηλωθεί στη Δαδιά, στην Αισύμη και στο Σουφλί. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η πυρκαγιά καταλαμβάνει έναν χώρο τουλάχιστον 130.000 στρεμμάτων στη Δαδιά, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να υπάρξει μια ακριβής καταγραφή.

Σε όλες τις πυρκαγιές επιχειρούν ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις, με τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Αρτοποιός για πυρκαγιές: «Υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς»

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, δήλωσε ότι «στη Θήβα, είχαμε 4 και 5 πυρκαγιές σε εξέλιξη. Η Βοιωτία είχε περικυκλωθεί κάποια στιγμή από παντού. Αυτή τη στιγμή το πιο σοβαρό πρόβλημα αφορά την Υλίκη ενώ καλύτερα πάει η πυρκαγιά στο Στείρι».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτά τα διαφορετικά συμβάντα, σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, κάνουν πιο δύσκολη την αντιμετώπισή τους» επισημαίνοντας πόσο δύσκολη είναι η διαχείρισή τους» συμπληρώνοντας μάλιστα ότι έχει συλλεγεί υλικό και μαρτυρίες για εμπρησμούς σε όλα τα μέτωπα.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Πάρνηθα, στην περιοχή της Φυλής, σε ένα σημείο επικεντρώνονται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής, σύμφωνα με τον Γιάννη Αρτοποιό, καθώς νωρίτερα σημειώθηκε μία νέα αναζωπύρωση. Ωστόσο, βελτιωμένη φαίνεται να είναι η κατάσταση στην περιοχή.

«Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει μεγάλο ενεργό μέτωπο», δήλωσε για την Πάρνηθα, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται στο σημείο με την αναζωπύρωση.