Αν στέλναμε όλη την ελληνική τηλεόραση σε έναν ψυχοθεραπευτή, το πρώτο πράγμα που θα τους έλεγε, είναι ότι πάσχουν από άρνηση και απλώς ο Γιώργος Νταλάρας την έφερε στην επιφάνεια. Όχι, τα όσα είπε ο Νταλάρας δεν ήταν ντροπιαστικά. Ντροπιαστικά είναι αυτά που γίνονται εδώ και μια βδομάδα στις ψυχαγωγικές εκπομπές που πήραν τις δηλώσεις του για τους τραγουδιστές που διαφημίζουν προϊόντα, τις ξεχείλωσαν και ρωτούσαν όποιον περαστικό έβρισκαν, με σκοπό, προφανώς, να βγάλουν μια αρνητική δήλωση για τον Νταλάρα και να γίνει σούσουρο.

Σε μια περίοδο που μάλλον δεν είχαν πολλά να βρουν για να καλύψουν μια σκαλέτα 2ωρης ή 3ωρης ψυχαγωγικής εκπομπής, παρουσιαστές και αρχισυντάκτες εκπομπών επέλεξαν να υπερφορτώσουν το «ρεπορτάζ» γύρω από τις δηλώσεις που έκανε ο Νταλάρας και το έφτασαν στα άκρα. Και μετά, έχουν και το θράσος να αντιδρούν και να ρίχνουν πυρ ομαδόν στον Νταλάρα, επειδή αντιστάθηκε στην παραβατικότητα τους και τους είπε την σκληρή αλήθεια μέσα στα μούτρα.

Δεν έχω τον Νταλάρα τοτέμ, δεν έχω πάρει ποτέ δίσκο του, δεν ήταν καν στους αγαπημένους του πατέρα μου που μου έβαζε να ακούσω μικρός, άρα δεν έχω καμία συναισθηματική εμπλοκή για να τον υποστηρίξω. Θα υποστήριζα όμως τα λόγια του ακόμα και να είχε βγει χθες στο τραγούδι, ακόμα κι αν ήταν ο πιο άγνωστος των αγνώστων.

Τα έγραψα κι εδώ, αλλά φαίνεται πως στην ελληνική τηλεόραση υπάρχει μια λογική καρτέλ και ομερτά, τύπου δε μιλάμε ποτέ για την καμπούρα μας κι αν μας την πέσουν ομαδικά, υψώνουμε ασπίδα και κρατάμε κρυφή όλη τη σαβούρα που έχουμε.

Δεν είναι ζήτημα προσώπων, όπως τίποτα δεν είναι ζήτημα προσώπων όταν μιλάμε για σαπίλα. Όλα είναι ζήτημα μιας νοοτροπίας που διαιωνίζεται και στο τέλος όλοι καταλήγουν να νομίζουν πως υπάρχει μια Γερουσία που επιβάλλει κανόνες και όποιος παραβαίνει, του κόβουν το κεφάλι.

Δεν είναι οι συγκεκριμένοι ρεπόρτερ τους οποίους έβαλε στη θέση τους ο Γιώργος Νταλάρας. Όλοι οι ρεπόρτερ σε ψυχαγωγικές εκπομπές και πολλοί που βρίσκονται σήμερα σε πάνελ και δεν κάνουν το ελεύθερο ρεπορτάζ, την ίδια λογική και νοοτροπία έχουν, το ίδιο παραβατικοί είναι.

Φυσικά, όταν μιλάω για παραβατικότητα, δεν μιλάω για κάποια νομική ευθύνη. Δυστυχώς, ο νόμος δεν εμπεριέχει κάτι τέτοιο. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα ο Νταλάρας να στείλει ένα εξώδικο προς όλες τις εκπομπές, ζητώντας να μην αναφερθούν ποτέ ξανά στο όνομά του. Γιατί δεν το κάνει; Δεν γνωρίζω, αλλά μπορώ να εικάσω ότι κι αυτός δεν θέλει να χαλάσει τόσο τις σχέσεις, γιατί θα θέλει να επικοινωνήσει μια συναυλία του και δεν θα βρίσκει άνθρωπο να του το κάνει.

Είναι υποχρεωμένος ο κάθε Νταλάρας να δέχεται αυτή την παραβίαση και το σκύλεμα του ονόματος του;

Όπως και να ‘χει, στα δικά μου μάτια είναι παραβίαση να γίνεται όλο αυτό που γίνεται με τον Νταλάρα, αλλά και με κάθε Νταλάρα που ξεκαθαρίζει με ευγενικό τρόπο ότι δεν θέλει να εμπλακεί σε κάτι, και βλέπει μικρόφωνα και κάμερες να τον ακολουθούν.

Όταν ένας άνθρωπος λέει «Όχι» και δεν μιλάμε για πρόσωπο που διαδραματίζει κάτι στην κοινωνικοπολιτική ζωή, άρα έχει υποχρέωση να απαντήσει, για ποιο λόγο συνεχίζουν οι ρεπόρτερ να τον παρενοχλούν; Αν πάω και μιλήσω σε μια κοπέλα και μου ζητήσει να την αφήσω ήσυχη και εγώ την ακολουθώ, θα με πιάσει η αστυνομία, ναι ή όχι; Γιατί να μην ισχύει το ίδιο και για τους ρεπόρτερ;

Εννοείται πως το ανάθεμα δεν πέφτει μόνο στους εγχώριους ρεπόρτερ. Είναι μια πάγια τακτική που ξεκίνησε από αλλού και έφτασε εδώ. Τι να πουν κι οι celebrities στις ΗΠΑ που έχουν τόσους παπαράτσι να παραβιάζουν την ιδιωτική τους ζωή και έχουν πάντα ως μόνιμη επωδό το «εγώ απλά κάνω τη δουλειά μου».

Ποια είναι η δουλειά σας ρε παιδιά; Να κυνηγάτε την είδηση. Είναι είδηση το να σας πει ο Νταλάρας τι πιστεύει για αυτούς που αντέδρασαν στις δηλώσεις του; Όχι. Είναι είδηση να ρωτάτε σε μια άσχετη εκδήλωση, ένας πλαστικός χειρουργός για την δήλωση Νταλάρα περί μπότοξ; Είναι δυνατόν Happy Day, Super Κατερίνα, Πρωινό Σου Σου, Πάμε Δανάη, Fay’s Time, Το Πρωινό, Breakfast@Star, όλες δηλαδή οι εκπομπές της τηλεόρασης να έχουν πάρει τηλέφωνο όποιον τραγουδιστή γνωρίζουν, κάθε σχετικό ή άσχετο, και να τον ρωτάνε τι πιστεύει για αυτό; Αν πατήσετε δηλαδή «Νταλάρας» στη Google, παίζει και να σας βγάλει 100 άρθρα μόνο από σήμερα!

Όλα αυτά είναι είδηση μόνο για τον τηλεοπτικό σας μικρόκοσμο και αυτά που συζητάτε στα μεταξύ σας πηγαδάκια και για να γεμίζετε τον χρόνο της εκπομπής. Έξω στην κοινωνία, ελάχιστα αφορούν. Αν κάποιος λέει «Όχι», θα έπρεπε να τελειώνει εκεί. Κι αν κάποιος δεν σας συναγελάστηκε ποτέ, αφήστε τον στην ησυχία του. Θα βρείτε άλλους διαθέσιμους να γεμίσουν τη σκαλέτα σας.

Μέχρι τότε, θα συνεχίσει να σας πονάει η σκληρή αλήθεια που σας είπε για πρώτη φορά τόσο κατάμουτρα κάποιος και εμείς που το βλέπουμε, θα περιμένουμε ένας νέος Νταλάρας να αντισταθεί, μπας και αλλάξετε σιγά σιγά μυαλά. Όχι οι ρεπόρτερ, αλλά οι παρουσιαστές και οι αρχισυντάκτες.

Να βρεθεί κι άλλος Νταλάρας να τα πει έτσι

Γιατί και οι ρεπόρτερ δεν ξεκίνησαν για να κάνουν αυτό, να τρέχουν από δω κι από κει χωρίς ωράριο. Αλλά στα κανάλια είναι απαραίτητο να ξεκινήσει κάποιος από τη λάντζα, από τις καλλιόπες του ρεπορτάζ, για να φτάσει κάποια στιγμή να γίνει πανελίστας ή να παρουσιάσει μια εκπομπή.

Μπορεί η κ. Καινούργιου να βγάζει την ετεροθαλή του αδερφή, τον τριτοξάδερφο της αδερφής του κουνιάδου του ή τον κηπουρό της συννυφάδας του Νταλάρα για να τον «αποδομεί», αλλά στο τέλος της ημέρας ο κόσμος θα γυρίζει πάντοτε την πλάτη του στην τηλεόραση. Και σε μερικά χρόνια, θα απευθύνεστε σε 10 νοματαίους, γιατί οι περισσότεροι θα βλέπουν αποσπάσματα online για να γελάσουν ή θα ανατρέχουν στο web tv.

Είναι δε ξεκάθαρο πως το ότι οι εκπομπές αυτές επέλεξαν να παίξουν όσα είπε ο Νταλάρας, ενώ θα μπορούσαν να το θάψουν και να τελειώσει εκεί, έγινε γιατί είχαν ήδη σχεδιάσει να το τραβήξουν από τα μαλλιά. Ευχαριστώ λένε πίσω από τις κάμερες που είπε όσα είπε ο Νταλάρας και έδωσε αλατοπίπερο στις βαρετές τους εκπομπές.

Αν έχετε το τελευταίο ίχνος θάρρους στην τηλεόραση, μπορείτε απλώς να αναγνωρίσετε ότι η τακτική σας είναι ασεβής και παραβιάζει την ιδιωτικότητα, να πείτε ένα συγγνώμη που δεν κοστίζει και δείχνει και ευφυΐα, και να πάμε όλοι μαζί παρακάτω με διαφορετικές μεθόδους, πιο ανθρώπινες. Όχι όπως το παλιό, καλό δελτίο του STAR, που αν ένας διάσημος δεν έκανε δηλώσεις στην κάμερα, τον περνούσαν πριονοκορδέλα με καταγγελτικά και σατιρικά βίντεο.

Ως τότε, Νταλάρας και πάλι Νταλάρας!

ΥΓ. Ας μας πει κάποιος, εσείς ενδεχομένως κ. Λιάγκα, τι σχέση έχει ο Πολάκης με τις δηλώσεις Νταλάρα για να τον ρωτήσετε σχετικά..;

ΥΓ2. Ακούω πολλούς να λένε ότι θα μπορούσε να πει ότι δε θέλει να μιλήσει και να τελειώσει εκεί. Μα αυτό έκανε και οι δημοσιογράφοι τον αγνόησαν. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Ακόμα και να το γλύτωνε αυτή τη φορά, την επόμενη πάλι θα του είχαν στήσει καραούλι. Οπότε, αν σας ενόχλησε οι αντίδραση κυρίες και κύριοι της τηλεόρασης, αλλάξτε πρώτα την δράση σας και μετά να μιλήσουμε για την αντίδραση. Γιατί με τις ευγενικές αντιδράσεις δεν βάζετε μυαλό και τις θεωρείτε αδυναμία και οι αρχισυντάκτες και παρουσιαστές δίνουν νέα εντολή στους ρεπόρτερ να πάνε να δοκιμάσουν ξανά.

Ναι, κ. Χρηστίδου, η αντίδραση όταν ένας άνθρωπος – δε με νοιάζει αν είναι ο Νταλάρας ή ο γείτονας μου – δέχεται τέτοια πίεση και βλέπει να ρωτάτε στις θλιβερές εκπομπές σας τον κάθε τυχάρπαστο για τις δηλώσεις του, μπορεί να είναι και τέτοια. Πρώτοι εσείς ως τηλεόραση δεν δείξατε σεβασμό, άρα γιατί απαιτείτε να τον έχετε; Περιμένετε δηλαδή να τρώει ο άλλος χαστούκι και να σας λέει «αποχωρώ, γεια σας» και να μην σας βάζει στη θέση σας;

ΥΓ3. Σπατάλησα τσάμπα τόσες λέξεις, ενώ θα μπορούσα απλώς να βάλω αυτό εδώ το tweet που τα λέει όλα για τις εκπομπές.