Έχουν περάσει 10 μέρες από τότε που ξεκίνησε ο πανζουρλισμός με τον Γιώργο Νταλάρα και οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να πηγαίνουν σε εκδηλώσεις για να ρωτάνε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια. Χθες, στην παρουσίαση του βιβλίου της Σάννυ Μπαλτζή, δεν έχασαν ακόμα μια ευκαιρία οι απεσταλμένοι των κουτσομπολίστικων-κίτρινων εκπομπών, άρα κίτρινοι και οι ίδιοι, να ρωτήσουν για 45938η φορά την άποψη κάποιου για τα λεγόμενα του Νταλάρα.

Και δεν ήταν φυσικά μόνο η Σάννυ Μπαλτζή. Ήταν και η Ελένη Δήμου, ήταν και κάμποσοι άλλοι από τους καλεσμένους στην παρουσίαση του βιβλίου που άκουσαν την ίδια ερώτηση. Καμία έμπνευση, καμία διάθεση να αποδείξουν ότι ο Νταλάρας έκανε λάθος. Αρχισυντάκτες, εκπομπές και οι απεσταλμένοι τους, πάνε με το ίδιο σκονάκι παντού εδώ και 10 μέρες και μετά τους φταίει η Σάννυ Μπαλτζή ή ο Νταλάρας.

Είπε λοιπόν η Σάννυ Μπαλτζή ότι «Η τηλεόραση έχει γίνει στείρα και παλιακιά. Είναι της μόδας, αν είσαι ανορεξική θα σε ρωτήσουν για την ανορεξία, είναι της μόδας το metoo θα ρωτήσουν για το metoo. Πιστεύω πρέπει να είστε πιο ευφάνταστοι κι εσείς τα νέα παιδιά πρέπει να το αλλάξετε όλο αυτό, να αλλάξετε την τηλεόραση που παραλάβατε. Όλοι αυτό ελπίζουμε.

Ο δημοσιογράφος έχει μια δυναμική και θα έπρεπε να είστε η δύναμή μας και όχι οι άνθρωποι που νιώθουμε ότι βαλλόμαστε. Ξέρεις ότι το παρακάνετε. Δεν νιώθω ότι με έχουν προσβάλλει οι δημοσιογράφοι, η προσβολή είναι όλη δική τους».

Η Σάννυ Μπαλτζή είπε το προφανές, αυτό που πρέπει να απαιτούμε όλοι μας

Έχει κάπου άδικο σε αυτό; Έχουμε δει τους ρεπόρτερ των εκπομπών να αναιρούν τον ισχυρισμό της; Μα 10 μέρες τώρα ρωτάνε μόνο για τον Νταλάρα, παίζουν δηλώσεις άλλων που καλούνται να σχολιάσουν όσα είπε ο Νταλάρας, στήνουν ολόκληρο θεατράκι. Κάποιοι δεν θα μπουν στη διαδικασία να τσιμπήσουν, άλλοι, επειδή μπορεί να χρωστάνε χάρη στην εκάστοτε εκπομπή ή να θέλουν να πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα, θα παίξουν ευδιάθετα τον ρόλο και θα τα βάλουν με τον Νταλάρα.

Που εδώ, σε όλο αυτό το ζήτημα, το θέμα δεν ήταν ποτέ ο Νταλάρας ως Νταλάρας, αλλά ως ένας άνθρωπος που βλέπει τις εκπομπές και τους κίτρινους ρεπόρτερ να του παραβιάζουν την ιδιωτικότητα, να μη σέβονται το δικαίωμά του στην άρνηση.

Είχαν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι το θράσος να χώσουν ξανά τα μικρόφωνα τους στον Νταλάρα, ο οποίος αυτή τη φορά, προφανώς αφού θα τον είχαν συμβουλέψει έτσι οι γύρω του που διαχειρίζονται την εικόνα του και έχοντας στο νου του πως βρίσκεται στο στόχαστρο, απάντησε, έδωσε ζουμί στους ρεπόρτερ, τους έδωσε αυτό που ήθελαν.

Κι ενώ είναι όλα τόσο ξεκάθαρα, ενώ βλέπουμε πως όλες οι εκπομπές δεν έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν το αφήγημα, αλλά, αντιθέτως, το τροφοδοτούν διαρκώς, η κ. Γραμμέλη θίχτηκε από αυτό που είπε η Σάννυ Μπαλτζή και έκανε λόγο για τσουβάλιασμα των δημοσιογράφων. Δεν είπε βέβαια ανοιχτά πως δεν θεωρεί εαυτόν ίδιο με τους ρεπόρτερ των εκπομπών, γιατί αν το έλεγε, θα έπρεπε μετά να αποχωρήσει κι από την εκπομπή της Μελέτη όπου βρίσκεται.

Μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά

Ναι, προφανώς δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι αυτό που λέει η Σάννυ Μπαλτζή. Αλλά στις ψυχαγωγικές εκπομπές, όπως αυτή που είναι η κ. Γραμμέλη, ναι, όλοι οι δημοσιογράφοι είναι αυτό που λέει η Σάννυ Μπαλτζή. Δηλαδή όταν την περασμένη εβδομάδα 8 ψυχαγωγικές εκπομπές είχαν θέματα γύρω από τις δηλώσεις του Νταλάρα, υπήρξε κάποιος δημοσιογράφος διαφορετικός;

Όταν όλες οι εκπομπές ξετρύπωναν ανθρώπους για να τους ρωτήσουν την άποψή τους για το πώς μίλησε ο Νταλάρας σε αυτά τα τόσο «αθώα» παιδιά, είδε η κ. Γραμμέλη κάτι διαφορετικό από τη Σάννυ Μπαλτζή;

Εγώ πάντως βλέπω κάθε μέρα, μα κάθε μέρα, σε κάθε εκπομπή, είτε είναι ψυχαγωγία είτε ενημέρωση, οι ρεπόρτερ, οι αρχισυντάκτες και οι παρουσιαστές/παρουσιάστριες να επιβεβαιώνουν πλήρως τα λεγόμενα Νταλάρα και Σάννυ Μπαλτζή. Βλέπω ανθρώπους να μην τους πολυνοιάζει το τσουβάλιασμα και να χαίρονται που ακούνε εξάψαλμο γιατί βγαίνει είδηση, καλύπτεται η σκαλέτα και σιγά σιγά, ελπίζουν, θα ανέβουν στην κλίμακα που θα τους φέρει σε ένα πάνελ. Αυτό ονειρεύονται κι αν είναι αυτό να γίνει με ασέβεια προς πάσα κατεύθυνση, δεν τους πολυενδιαφέρει.

Και για να μη λέω μόνο για την τηλεόραση, βλέπω και «δημοσιογράφους» σε σάιτ να κάνουν το ίδιο ακριβώς. Μπορεί να μη ρωτάνε, αλλά αναπαράγουν με την ίδια μανία. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών για την κατάντια του επαγγέλματος. Ίσως και τα ψηφιακά μίντια να φέρουν ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη γιατί υπακούνε στα κελεύσματα της Google, ενός άψυχου αλγόριθμου.

Αν λοιπόν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο ΙΕΚ Ψυχαγωγίας της ελληνικής τηλεόρασης/Αρθρογραφίας σε ψηφιακά μέσα και στο ΙΕΚ Σάννυ Μπαλτζή, τότε επιλέγουμε το δεύτερο, γιατί εκεί θα βρεθεί και μια αισθητική, θα βρεθεί μια ηθική, κάτι που δεν βλέπουμε να υπάρχει ιδιαίτερα στην πρώτη περίπτωση.