Τα λάθη είναι για τους ανθρώπους. Και πάντοτε θα γίνονται. Κι αλίμονο αν κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι ο αλάνθαστος ή ο ανώτερος ηθικά ώστε να κουνάει το δάχτυλο του με στόμφο προς τον οποιονδήποτε. Ο Αντρέας Μικρούτσικος έκανε ένα λάθος με το να μοιραστεί με έναν δημοσιογράφο κάτι τόσο προσωπικό που αφορά μάλιστα κι ένα πρόσωπο εξίσου πολύ γνωστό, όπως η Όλγα Τρέμη.

Αυτό που συνέβη είναι ότι ο Αντρέας Μικρούτσικος εξήγησε στην εκπομπή της Καινούργιου χθες ότι νόμιζε πως είχε λήξει η συνέντευξη όταν τα μοιράστηκε αυτά με τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ροδόπουλο. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος δήλωσε πως ήταν ξεκάθαρο ότι δεν είχε τελειώσει και τίποτα δεν ήταν off the record. Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε μάλιστα πως είχε επικοινωνία μετά τον σάλο με τον Μικρούτσικο, με τον τελευταίο να του αναφέρει ότι θα υπάρξει ηχηρό sequel δηλώσεων του.

Είτε on είτε off the record, αυτά δε λέγονται

Είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς πως όντως ο κ. Μικρούτσικος νόμιζε πως ήταν off the record. Έχει δεκαετίες εμπειρίας. Και μέχρι τώρα δεν φάνηκε να ενοχλείται ιδιαίτερα με τον δημοσιογράφο. Χώρια που η επίμαχη συνέντευξη δόθηκε σε έντυπο που ανήκει στην εταιρεία του Κοκλώνη, δηλαδή τον εργοδότη του Μικρούτσικου για την παρουσία του στην εκπομπή της Καινούργιου.

Βγήκε λοιπόν να πάρει την ευθύνη και να αναγνωρίσει το λάθος του, αλλά το έκανε με τρόπο που μόνο με αναγνώριση λάθους δε φαίνεται. Δεν είναι μόνο η απάντηση οργής προς την Έλενα Χριστοπούλου και η εξήγηση πως μίλησε με τρυφερότητα για την Όλγα Τρέμη.

Είναι και η δημόσια παραδοχή του πως οι άντρες σε μεταξύ τους συζητήσεις θα πουν και σεξιστικά πράγματα. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον Στέφανο Κωνσταντινίδη, του είπε ότι αν δεν ήταν μια δημόσια συζήτηση, θα έλεγε και περισσότερα.

Το πρόβλημα εδώ δεν αφορά το «είναι», αλλά το «φαίνεσθαι». Δεν είναι τι συμβαίνει όταν δεν γράφουν κάμερες ή μαγνητόφωνα. Είναι τι στάση οφείλει ο καθένας να κρατάει δημόσια με βάση αυτά τα δεδομένα που αφορούν την συγκεκριμένη περίπτωση.

Αρχικά, όχι, δεν εννοείται πως θα ειπωθούν σεξιστικά πράγματα σε αντρικές κουβέντες. Ναι, μπορεί να ξεφύγουν, όπως και σε γυναικείες συζητήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως γίνεται με σκοπό, ότι είναι τέτοιο το κίνητρο.

Κάποιος μπορεί να πει ότι τέτοιες δηλώσεις μπορεί να ξεφύγουν. Εδώ δε μιλάμε για μια δήλωση. Μιλάμε για ολόκληρη ιστορία. Ακόμα κι αν ειπώθηκε off the record, δεν ειπώθηκε μεταξύ δύο φίλων σε ένα ποτό στο μπαρ. Τα είπε ο Μικρούτσικος σε έναν δημοσιογράφο. Κι είναι απαράβατη συμφωνία ότι όλα αυτά δεν λέγονται δημόσια.

Το δεύτερο που οφείλει να κάνει αυτός που λαθεύει, είναι να το αναγνωρίσει και να τελειώσει την κουβέντα εκεί. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, δεν έχει εμφανιστεί πουθενά να μιλήσει η Όλγα Τρέμη, προφανώς γιατί ξέρει πως αν πει το οτιδήποτε θα δώσει συνέχεια σε μια κατάσταση που καλό είναι να ξεχαστεί.

Οι εκπομπές εννοείται πως δεν θα το αφήσουν έτσι. Και θα το σχολιάσουν και θα κάνουν ρεπορτάζ και θα την οχλήσουν. Ο ίδιος ο Αντρέας Μικρούτσικος, με τον χαρακτήρα που έχει δείξει αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε να μείνει μόνο στη συγγνώμη και να δώσει τέλος στην κουβέντα που διαμείφθηκε στο Super Κατερίνα και χθες και σήμερα. Δόξα τω θεώ, τόσα θέματα έχουν να ασχοληθούν.

Γι΄αυτό και το κυριότερο λάθος του Μικρούτσικου δεν είναι το τι είπε. Αλλά πως το διαχειρίστηκε μετά.

Δεν συμφωνώ ιδιαίτερα με την προσέγγιση του Λιάγκα ότι επειδή ο Μικρούτσικος μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία, έπρεπε να τον προστατεύσουν. Συμφωνώ στο δεύτερο σκέλος, της προστασίας, όχι στην αιτιολογία. Χρειάζεται όμως ο Αντρέας Μικρούτσικος των 50 χρόνων πορείας προστασία από άλλους;