Δεν μπορούμε να το ξέρουμε στα σίγουρα, μόνο το υποθέτουμε. Πως κάθε εποχή έχει ένα κενό, μια χαραμάδα εισόδου. Ενόσω ασυνείδητα, αλλά με κοινή ενέργεια, αναζητεί τους ήρωες της, τα είδωλά της. Εκεί υπάρχει χώρος μόνο για λίγους. Όσους έχουν αυτό το αδιόρατο, στο μέσο άνθρωπο, «κάτι». H Dua Lipa είναι το πιο γκράντε τέτοιο δείγμα στους καιρούς μας.

Είναι το μουσικό best of της Gen Z, η τραγουδίστρια των επιτυχιών, μούσα κορυφαίων οίκων. Ένα της βλέμμα, μια της κίνηση, αιχμαλωτίζει. Γίνεται τάση, δημιουργεί ντόρο. Απόλυτο pop icon, στο πρόσφατο Met Gala 2023 επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά πως αυτή είναι και άλλη, σαν αυτή, δεν είναι. Μια αύρα ξεχωριστή, σαν ξωτικό Μέσης Γης.

Στην εκδήλωση που φέτος τίμησε τον Καρλ Λάγκερφελντ, η Dua Lipa φόρεσε ένα λευκό φόρεμα από τον οίκο Chanel, το ίδιο σχέδιο που είχε φορέσει η Κλόντια Σίφερ για τη φθινοπωρινή συλλογή υψηλής ραπτικής του 1992. Με ένα κολιέ Lucida Star αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων δολαρίων με το νέο διαμάντι της Tiffany & Co. να βγάζει μάτι – με την καλή την έννοια.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Όλα τα βλέμματα έπεσαν πάνω της και στο party που ακολούθησε – βασικά τα βλέμματα πέφτουν πάνω της ό,τι και να κάνει.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Έτσι θα γίνει και στις 23 του μήνα, καθώς ενώνει τις δυνάμεις της με την Ντονατέλα Βερσάτσε για μια καλοκαιρινή κολεξιόν με τίτλο “La Vacanza”, την οποία θα παρουσιάσουν, σε ένα ντεφιλέ στις Κάννες.

Η Dua Lipa έμαθε από νωρίς να μη φοβάται

To πιο αστείο από όλα όταν ψάχνεις την ιστορία της, είναι όταν μαθαίνεις πως κάποια στιγμή απορρίφθηκε από τη σχολική χορωδία. Δεν την πτόησε, βέβαια. Καθότι η ιστορία της οικογένειας της, την έχει διδάξει πως οι δυσκολίες είναι μες τη ζωή. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι το τι κάνεις για να τις ξεπεράσεις.

Από το Κόσοβο με μια στρωμένη ζωή και με σπουδές για επαγγέλματα γοήτρου, η μαμά της και ο μπαμπάς της βρέθηκαν μετανάστες στο Λονδίνο. Δουλεύοντας σερβιτόροι, κάνοντας παράλληλα όμως μαθήματα για να φτιάξουν εκ νέου τις ζωές τους.

Στα 11 της, γύρισαν στην Πρίστινα, ο πατέρας της είχε βρει μια καλή δουλειά εκεί. Αυτή η εμπειρία τη βοήθησε να δει τον κόσμο με άλλο μάτι. Να συνειδητοποιήσει στην πράξη τη διπλή της ταυτότητα.

Μετά από 3 χρόνια έπεισε τους γονείς της να γυρίσει στην Αγγλία γιατί εκεί ήταν το μέλλον της. Ναι, ήξερε, στα 14 της. Πώς στο καλό μια έφηβη κατάφερε και έπεισε τους γονείς της να κυνηγήσει αυτή τη μία στο εκατομμύριο πιθανότητα που είχε να γίνει pop star; Κι όμως…

Βέβαια περισσότερο πούλησε επικοινωνιακά στους γονείς της την ιδέα πως ήθελε να πάει σε ένα καλό βρετανικό πανεπιστήμιο. Την εμπιστεύτηκαν κι αυτή φρόντισε να τους το ανταποδώσει με άλλο τρόπο, αλλά γενικότερα μια υποδειγματική συμπεριφορά.

Μια καριέρα στρωμένη με… αγάπη και ταγμένη στη διασκέδαση

Αρχικά δούλευε ως μοντέλο, όμως ήταν φανερό πως δεν της αρκούσε. Παράλληλα, έστρωνε το δρόμο για το real life παραμύθι της. Ανέβαζε βίντεο που έφτιαχνε μόνη της στο YouTube, κυρίως διασκευές τραγουδιών της Pink και της Νέλι Φουρτάδο. Εκεί την εντόπισαν και τα υπόλοιπα είναι ιστορία, καθώς το λένε.

Που έχει ακόμα πολλά κεφάλαια μπροστά της, το φαινόμενο Dua Lipa, που το μικρό όνομά της σημαίνει «αγάπη» στα αλβανικά, μόλις έχει ξεκινήσει, στην ουσία. Από τότε που έσκασε, με effect βόμβας στα μουσικά δρώμενα, με το New Rules τίποτα δεν ήταν ξανά το ίδιο. Στο Spotify τα τραγούδια της σπάνε κάθε ρεκόρ ακρόασης. Θα υπάρχει πάντα ένα πριν κι ένα μετά. Νέοι κανόνες ισχύουν πια…

Είναι λαμπερή, είναι πρόσχαρη, δεν φοβάται σχεδόν τίποτα. Περήφανη για το πώς έφτασε ως εδώ, για τη δουλειά που έχει κάνει. Σε κάθε τουρ, σε κάθε σόου, σε κάθε φωτογράφηση, σε κάθε οτιδήποτε. Ζει τη στιγμή και το απολαμβάνει στο ακέραιο. Αυτό ήθελε, πάντα.

H ποπ άλλωστε, για να δανειστούμε τα δικά της λόγια, «πρέπει να είναι διασκέδαση, να σε κάνει να την απολαμβάνεις. Δεν μπορείς να χαλιέσαι με το παραμικρό. Η μουσική, σε τελική ανάλυση, είναι μια διέξοδος. Ο πραγματικός κόσμος έχει αρκετούς τρόπους να μας στεναχωρεί…»

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUA LIPA (@dualipa)

Ορίζει το παιχνίδι, είναι ο εαυτός της

Προχωρά, δουλεύει, προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό και κυνηγά την τύχη της. Η 28χρονη τραγουδίστρια έμαθε από μικρή να προσαρμόζεται σε διάφορα περιβάλλοντα, σε διαφορετικές καταστάσεις και να λέει δυνατά τη γνώμη της, με αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης μία γυναίκα με ακτιβιστική δράση. Φεμινίστρια και υπέρμαχος των δικαιωμάτων της ΛΟΑTΚΙ κοινότητας, πολιτικοποιημένη.

Και ναι, η Dua Lipa έχει κάνει και λάθη, όπως τότε που αναπαρήγαγε ακραίες εθνικιστικές αλβανικές θέσεις, γεννώντας τεράστιες αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και από την Καίτη Γαρμπή!). Αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενη πως το post της παρερμηνεύτηκε. Ας το θεωρήσουμε ως μια ατυχή στιγμή κι ας πάμε παρακάτω. Δεν έχει άλλωστε δώσει άλλα δείγματα περίεργα.

Το παιχνίδι στην ποπ θα παίζεται όπως αυτή το ορίζει τα επόμενα, πολλά καθώς φαίνεται, χρόνια. Η επόμενη Μαντόνα; Η Dua Lipa. Σκέτο.

* Φωτογραφία: Getty Images