Από μικρό παιδί, τότε διαμορφώνεται ο χαρακτήρας, τότε μπαίνουν οι βάσεις. Του άρεσε να κοιτάει τι κάνουν οι άλλοι, να τους παρατηρεί. Ενδιαφερόταν να μάθει και δεκάρα δεν έδινε αν αυτό θα ήταν cool ή in. Μία μέρα λοιπόν πήγε στη γιαγιά του και τι ρώτησε τι ήταν αυτό που κάνει εκεί που κάθεται στην κουνιστή πολυθρόνα με τα χέρια της. «Ράβω, παιδί μου, ράβω…», του απάντησε. «Θα μου μάθεις κι εμένα;» τη ρώτησε. Και από εκεί ακριβώς ξεκινάει μια ιστορία που κάνει σήμερα τον Μπεν Φράνσις τον νεαρότερο δισεκατομμυριούχο του Ηνωμένου Βασιλείου. Μόλις 30 ετών και δεν… ξέρει τι έχει!

Γιατί το τότε ανήσυχο πνεύμα, έγινε στην πορεία των ετών ένας λαμπρός επιχειρηματίας. Ιδιοκτήτης της εταιρείας αθλητικών ειδών Gymshark, την οποία δημιούργησε ο ίδιος από το μηδέν. Αξιοποιώντας στο έπακρο τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρουν τα social media, ενώνοντας επιμονή, υπομονή, όραμα και φιλοδοξία.

Ανήσυχο πνεύμα, ο Φράνσις ρίσκαρε αφήνοντας το πανεπιστήμιο και τα έδωσε όλα για το πάθος του

Ήταν 19 ετών όταν ξεκίνησε το εγχείρημά του, το γκαράζ των γονιών του είχε ως εργαστήρι. Για να τα βγάζει πέρα δούλευε και ως ντελιβεράς στην Pizza Hut. Έχει τη φάση του αν το σκεφτείς πως υπάρχει σήμερα κόσμος στην Αγγλία, αρκετός, που κάποτε του έφερε πίτσα σπίτι του ένας δισεκατομμυριούχος… ΟΚ, τότε δεν ήταν ακόμη, αλλά γιατί να αφήνουμε μια λεπτομέρεια να μας χαλάει μια όμορφη ιστορία;

Κι άλλωστε ψέματα δεν λέμε. Έγινε, είναι «λεφτάς». Το παλικάρι που σχεδίαζε ρούχα δίπλα σε λάδια αυτοκινήτου, έχει πια ένα πανίσχυρο brand με μαγαζιά στους πιο εμπορικούς δρόμους του Λονδίνου.

Βέβαια ήταν μέσω social media, κυρίως TikTok και Instagram, που έχτισε φήμη και πελατεία. Μετά από έξυπνες επενδυτικές κινήσεις και πωλήσεις, αυτή τη στιγμή έχει κρατήσει το 70% της Gymshark. Του φτάνει και του παραφτάνει για να έχει περιουσία 1,2 δισ. ευρώ και να είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι μόλις 30 ετών, ξαναλέμε, τα κατάφερε δηλαδή μέσα σε μόλις 11 χρόνια.

Ήταν μακρύ το ταξίδι του, είχε και ρίσκο. Παράτησε το πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στο στόχο του. Μεγαλώνοντας στο Σόλιχαλ, μια πόλη κοντά στο Μπέρμιγχαμ, ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής όπως τα περισσότερα αγόρια της ηλικίας. Γρήγορα πάντως κατάλαβε ότι δεν ήταν αρκετά καλός για το τοπ επίπεδο του αθλήματος. Και είχε τη σύνεση να ψαχτεί σε άλλα μονοπάτια.

Το πάθος του ήταν πάντα η γυμναστική. Δειλά δειλά ξεκίνησε να φτιάχνει apps για να βοηθάει κόσμο να κάνει ασκήσεις και να χάνει κιλά. Δεν ήταν κάτι το φοβερό, ήταν όμως η βάση. Αυτή που τον έμαθε να επικοινωνεί με το κοινό, να είναι δημιουργικός και να μην έχει αχρείαστες ντροπές-κολλήματα.

Ως ντελιβεράς δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος από όσα κέρδιζε. Ως άνθρωπος της γυμναστικής ένιωθε πως δεν έβρισκε ρούχα να τον καλύπτουν, εμφανισιακά, πρακτικά και ποιοτικά. Το να ψαχτεί αλλού δεν ήταν επιλογή, ήταν μονόδρομος.

Από το γκαράζ του, στα σπίτια των διάσημων, στην κορυφή της αθλητικής ένδυσης

Η γνώση που του είχε μεταδώσει η γιαγιά, τότε ακριβώς ήρθε στο προσκήνιο. Με τον φίλο του, Λιούις Μόργκαν άρχισαν να συνεργάζονται. Αρχικά πουλούσαν συμπληρώματα διατροφής. Αλλά δεν τα πήγαιναν ιδιαίτερα καλά. Οπότε ο Φράνσις πρότεινε να το γυρίσουν στο σχεδιασμό. Μπίνγκο. Ο Μόργκαν ήταν μαζί του ως το 2020. Τότε πούλησε το μερίδιο του αντί 130 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του ευρύτερου mega deal με την κολοσσό General Atlantic.

H διαφορά ήταν, το πάμε, το ξαναλέμε το πώς εκμεταλλεύτηκε τις άπειρες δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. YouTube, TikTok, Instagram, έγινε φίλος με influencers, έκανε μπίζνες μαζί τους για να φοράνε ρούχα του στα βίντεο τους. Αυτός ήταν ο στρατός του στη μάχη προς την καταξίωση. Από τη Ρίτα Όρα ως τη Νικόλ Σέρζινγκερ, οι διάσημοι αγαπούν τα ρούχα του για τη γυμναστική τους.

Gymshark

Η άνοδος ήταν συνεχής. Το 2018 άφησε το γκαράζ και άνοιξε δικά του γραφεία. Σύντομα άρχισε τουρ σε όλο τον κόσμο για να διαλαλεί την πραμάτεια του. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν. Ξανά και ξανά. Χρόνο με το χρόνο. Ούτε η πανδημία μπόρεσε να ανακόψει την πορεία του. Το 2021 άνοιξε γραφεία στις ΗΠΑ, πλέον κάνει μπίζνες σε περισσότερες από 200 χώρες! Είναι το αφεντικό ενός ταχύτατα αναπτυσσόμενου brand. Που είναι cool, νεανικό, διαφορετικό, της εποχής. Κι αυτό αρέσει. Πολύ και σε πολλούς.

Το «φάουλ» που δεν του κόστισε και η απόλαυση της ζωής που δεν εξαντλείται στο επιχειρείν

Αυτό που πρέπει να προσέξει ο Φράνσις είναι να μην παρασυρθεί από την επιτυχία, τον ξαφνικό μυθικό πλουτισμό. Έχει ήδη κάνει μερικά «φάουλ». Όπως τότε που κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του να κάνει χρήση κοκαΐνης. Ζήτησε συγνώμη για ένα «ηλίθιο λάθος, για το οποίο μετανιώνω βαθιά. Παρασύρθηκα από τη στιγμή και έκανα ένα τεράστιο σφάλμα».

Δεν του κόστισε πάντως κατ’ ελάχιστο στις επιχειρήσεις του. Φροντίζει άλλωστε να τονίζει και ένα άλλο προφίλ του. Αυτό του οικογενειάρχη. Είναι παντρεμένος με γυναίκα μοντέλο και έχουν δύο δίδυμα παιδιά.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ben Francis MBE (@benfrancis)

Σηκώνεται πάντα στις 6 το πρωί, φτιάχνει αυγά ή μπέικον για πρωινό, πριν πάει για δουλειά. Απαντάει στα mail, κάνει μίτινγκ, αλλά πάντα θα βρει χρόνο για να κάνει γυμναστική. Και δεν θα παραλείψει να βρει χρόνο για ταξίδια μαζί με την οικογένεια του, απολαμβάνει όσα βγάζει.

Ένας αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας, ένα success story της σύγχρονης εποχής. Και να φανταστείς, όλα ξεκίνησαν από εκείνα τα μαθήματα της γιαγιάς για το ράψιμο…