Τρεις ύποπτοι κατάσκοποι που εργαζόντουσαν για τη Ρωσία στο Ηνωμένο Βασίλειο συνελήφθησαν και κατηγορούνται σε μια μεγάλη έρευνα εθνικής ασφάλειας, αποκαλύπτει το BBC.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι Βούλγαροι υπήκοοι, κρατήθηκαν τον Φεβρουάριο και έκτοτε τελούν υπό κράτηση.

Λέγεται ότι εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Κατηγορούνται για κατοχή εγγράφων ταυτότητας τα οποία φέρονται να τα είχαν γνωρίζοντας ότι ήταν πλαστά.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν διαβατήρια, δελτία ταυτότητας και άλλα έγγραφα για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από ντετέκτιβ της αντιτρομοκρατικής Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία έχει την ευθύνη για κατασκοπεία.

Αυτά είναι:

  • Όρλίν Ρούσεβ , 45 ετών, από το Γκρέιτ Γιάρμουθ ,Νορφολκ
  • Μπιζέρ Νταμπάροφ, 41 ετών , από το Χάροου, βορειοδυτικό Λονδίνο
  • Κατρίν Ιβάνοβα, 31 ετών, από την ίδια διεύθυνση Χάροου

Και οι τρεις ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και χρόνια και εργάζονται σε διάφορες δουλειές.

Ο κ. Ρούσεβ έχει ιστορικό επιχειρηματικών συναλλαγών στη Ρωσία.

Μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2009 και εργάστηκε τρία χρόνια σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Το διαδικτυακό προφίλ του στο LinkedIn αναφέρει ότι αργότερα ήταν ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης που ασχολείται με την ευφυΐα σημάτων, η οποία περιλαμβάνει την υποκλοπή επικοινωνιών ή ηλεκτρονικών σημάτων.

Ο κ. Ρούσεβ , του οποίου η πιο πρόσφατη διεύθυνση είναι ένας παραθαλάσσιος ξενώνας στο Γκρέιτ Γιάρμουθ, δηλώνει επίσης ότι κάποτε διετέλεσε σύμβουλος του βουλγαρικού υπουργείου Ενέργειας.

Στο Χάροου, πρώην γείτονες περιέγραψαν τον Νταμπάροφ και την Ιβάνοβα ως ζευγάρι.

Ο Νταμπάροφ εργαζόταν ως οδηγός σε ασθενοφόρα και η Ιβάνοβα περιγράφει τον εαυτό της στο διαδικτυακό προφίλ της στο LinkedIn ως βοηθός εργαστηρίου για μια ιδιωτική επιχείρηση υγείας.

Το ζευγάρι, που μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από περίπου μια δεκαετία, διηύθυνε μια κοινοτική οργάνωση που παρείχε υπηρεσίες στους Βούλγαρους, συμπεριλαμβανομένης της εξοικείωσής τους με τον «πολιτισμό και τους κανόνες της βρετανικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με βουλγαρικά κρατικά έγγραφα στο διαδίκτυο, εργάστηκαν επίσης για εκλογικές επιτροπές στο Λονδίνο, οι οποίες διευκολύνουν την ψήφο στις βουλγαρικές εκλογές από πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.

Μιλώντας στο BBC, γείτονες σε δύο σπίτια που το ζευγάρι είχε ζήσει στο παρελθόν προηγουμένως είπαν ότι τους έφεραν στρογγυλές πίτες και κέικ ως δώρα.

Στο πιο πρόσφατο σπίτι τους στο Χάροου, οι γείτονες είπαν ότι οι ντετέκτιβ πέρασαν σημαντικό χρονικό διάστημα ερευνώντας το, με ορατή αστυνομική παρουσία για πάνω από μία εβδομάδα.

Οι τρεις κατηγορούμενοι πρόκειται να δικαστούν στο Όλντ Μπέιλι στο Λονδίνο τον Ιανουάριο. Δεν έχουν ακόμη απολογηθεί για τις κατηγορίες.

Η αντιτρομοκρατική αστυνομία έχει μιλήσει δημόσια για τον αυξανόμενο χρόνο που δαπανάται σε ύποπτες κρατικές απειλές και κατασκοπεία, ειδικά σε σχέση με τη Ρωσία.

Η ανησυχία τους ακολουθεί τα διαβόητα περιστατικά των τελευταίων ετών που αφορούν ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2018, Ρώσοι πράκτορες προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια , χρησιμοποιώντας τον θανατηφόρο νευροτοξικό παράγοντα Novichok. Το ζευγάρι, καθώς και ο ντετέκτιβ Νικ Μπάιλι, νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει.

Αργότερα εκείνο το έτος, η Ντάουν Στούργκες – η οποία δεν είχε σχέση με τους Σκριπάλ – πέθανε αφού εκτέθηκε στον νευροτοξικό παράγοντα.

Το 2006, ο πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Αλεξάντερ Λιτβινένκο σκοτώθηκε στο Λονδίνο αφού δηλητηριάστηκε από δολοφόνους που εργάζονταν για το ρωσικό κράτος.