Πάντα είχα την απορία γύρω από το ονοματεπώνυμο του 007. Γιατί «James Bond»; Φυσικά και είναι ωραίο το όνομα, σύντομο, «ψαρωτικό», σου κολλάει στο μυαλό σαν τσίχλα, το ακούς μια φορά και δεν το ξεχνάς ποτέ.

Αλλά γιατί Bond; Γιατί όχι Jones ή Neville ή Smith ή οποιοδήποτε άλλο «τυπικό» βρετανικό όνομα; Πώς του ήρθε του Fleming το συγκεκριμένο όνομα, γιατί το υιοθέτησε και βάφτισε τον ήρωά του με αυτό; Στην πραγματικότητα, νονός του 007, δεν ήταν τελικά ο διάσημος συγγραφέας, αλλά ο καθόλου διάσημος μα πολύ αποτελεσματικός κατάσκοπος και αδελφός του Ian, ο Peter.

Bond: The Greek Connection

Ήταν το 1941, όταν ο Peter Fleming γνώρισε τον Αντισυνταγματάρχη Rodney Clarence Mortimer Bond. Για την ακρίβεια, ο Bond έσωσε κυριολεκτικά τη ζωή του Peter Fleming, όταν ο τελευταίος βρισκόταν στη Βόρεια Ελλάδα. Ο αντισυνταγματάρχης εργαζόταν για τη MI-6 στην Αθήνα, στην Βρετανική Υπηρεσία Πληροφοριών, είχε πληροφορίες ότι οι Γερμανοί θα βομβάρδιζαν την τοποθεσία όπου βρισκόταν ο Peter Fleming. Τον ειδοποίησε έγκαιρα και ο Peter πρόλαβε να απομακρυνθεί πριν πέσουν οι βόμβες.

Γενικά ο Bond είχε ένα ηρωικό background: γεννημένος το 1897, πολέμησε στον Πρώτο παγκόσμιο Πόλεμο, όπου και τιμήθηκε με το Μετάλλιο Ανδρείας για τη γενναιότητα που επέδειξε στη μάχη της Βόρειας Γαλλίας. Εκεί όπου κατάφερε να κρατήσει τους άντρες του ενωμένους, παρά τις δυσκολίες και τους ανελέητους γερμανικούς βομβαρδισμούς και να κατατροπώσουν τον εχθρό.

Στη συνέχεια, μπήκε στην Υπηρεσία Πληροφοριών και πήρε το ψευδώνυμο «Χατζής», όταν υπηρέτησε στην Ελλάδα και κατόπιν στην Τουρκία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1944 μάλιστα, έσωσε τη ζωή του μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γεωργίου Παπανδρέου, προειδοποιώντας τον για την επικείμενη επίθεση των Ναζί. Ο Bond παντρεύτηκε τη Μαίρη το 1956 και πέθανε το 1962, σε ηλικία 65 ετών.

Ian Fleming, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον Bond.
Ian Fleming, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τον Bond.

«James Bond»: Μια βάφτιση με μπέικον και αυγά

Αυτή είναι η ιστορία του «ήρωα» Rodney Bond. Πώς συναντήθηκε ο δρόμος του με τον ήρωα του Ian Fleming ; Μια μέρα, που ο Peter έτρωγε το πρωινό του στο Όξφορντσαϊρ και διάβαζε την εφημερίδα του, κατέφθασε ο Ian και του είπε: «έχω γράψει ένα φοβερό βιβλίο, αλλά δεν μπορώ να βρω όνομα για τον ήρωά μου». Μόλις είχε ολοκληρώσει το πρώτο του βιβλίο, το «Casino Royal».

Bond

Ο Peter, χωρίς καν να σηκώσει το βλέμμα του από την εφημερίδα του, του είπε: «δοκίμασε το όνομα Bond». Και κάπως έτσι, ανάμεσα σε μια εφημερίδα, λίγο μπέικον και δυο τηγανητά αυγά, γεννήθηκε το όνομα του πιο διάσημου, αναγνωρίσιμου και γοητευτικού ήρωα – κατασκόπου, οι ιστορίες του οποίου ταξίδεψαν σε βιβλία και ταινίες από τότε μέχρι σήμερα – και θα συνεχίσουν να μας μαγεύουν για πολλά – πολλά χρόνια ακόμα.

Ακόμα κι αν ο «σημερινός Bond», δεν έχει πλέον καμία σχέση με τον φινετσάτο, αινιγματικό, καλοντυμένο και ζεν-πρεμιέ ήρωα του Flening, όπως τον ενσάρκωσε ο Sean Connery, ο Roger Moore, ακόμα και ο Timothy Dalton και ο Pierce Brosnan και θυμίζει περισσότερο έναν υπερήρωα με μεγάλα μούσκουλα και απίθανα γκάτζετς, όπως τον υποδύθηκε στις τελευταίες πέντε ταινίες ο Daniel Craig.