Λίγες δίαιτες έχουν μια ιστορία προέλευσης που περιλαμβάνει έναν εξερευνητή που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και τους εγκάρδιους αιωνόβιους που συνάντησε στα ταξίδια του, αλλά αυτό συμβαίνει με τη δίαιτα της Blue Zones.

Το 2004 δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Experimental Gerontology η εργασία των ερευνητών δημογράφων Τζάνι Πες και Μισέλ Πουλέν με την οποία ανέδειξαν τη Σαρδηνία, και ειδικότερα την επαρχία Νουόρο, ως την περιοχή στον πλανήτη με τους περισσότερους υπεραιωνόβιους. Ο λόγος η πολύ καλή διατροφή τους.

Ο Αμερικανός ερευνητής και συγγραφέας Νταν Μπουέτνερ προσέθεσε ακόμη τέσσερις περιοχές στον πλανήτη, την Οκινάουα (Ιαπωνία), τη Χερσόνησο Νικόγια (Κόστα Ρίκα), τη Λόμα Λίντα (Καλιφόρνια, ΗΠΑ) και την Ικαρία.

διατροφή

Photo Credit: Shutterstock

Θέλοντας να δώσουν ένα ελπιδοφόρο όνομα σε αυτής της ζώνες μακροζωΐας που μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά με βασικότερο ότι οι κάτοικοί τους ζουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο (παγκόσμιο και εθνικό) τις αποκάλεσαν «Blue Zones» – «μπλε ζώνες».

Οι άνθρωποι που κατοικούν στις Blue Zones μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μακροζωία τους όπως αγάπη για ζωή, μέτρια, τακτική σωματική δραστηριότητα, μείωση του στρες, μέτρια πρόσληψη θερμίδων, χορτοφαγική διατροφή, μέτρια πρόσληψη αλκοόλ, συγκεκριμένα κόκκινο κρασί, άσκηση του πνεύματος, ενασχόληση με την οικογένεια και δέσμευση στην κοινωνική ζωή.

Ένα αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν η δίαιτα της Blue Zones, η οποία προσφέρει διατροφικές οδηγίες με βάση τα τρόφιμα που καταναλώνονται συχνότερα ή δεν καταναλώνονται στις Blue Zones.

Η δίαιτα Blue Zones διαφέρει από τις παραδοσιακές δίαιτες ή τις δίαιτες της μόδας στο ότι δεν περιλαμβάνει καταμέτρηση θερμίδων, μακροοικονομική καταμέτρηση ή αγορά κατασκευασμένων τροφίμων, συμπληρωμάτων ή σκονών.

Αντ ‘αυτού, προσφέρει απλή καθοδήγηση τρόπου ζωής που επικεντρώνεται στους παραδοσιακούς τρόπους ζωής, «Όταν κοιτάζετε τους ανθρώπους στις Blue Zones, οι οποίοι ζουν έως και 10 χρόνια περισσότερο χωρίς χρόνιες ασθένειες, το ταξίδι τους είναι χαρούμενο», δήλωσε ο Μπούετνερ στο GQ.

Τι είναι η δίαιτα Blue Zones;

Στη μελέτη κατοίκων που ζουν στις Blue Zones ο Μπούετνερ διαπίστωσε ότι αν και οι διατροφικές ιδιαιτερότητες διέφεραν από περιοχή σε περιοχή, μοιράζονταν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Η πλειοψηφία των τροφίμων που καταναλώθηκαν ήταν plant-based whole foods.

Αυτή η πληροφορία υποστηρίχθηκε από μια μετα-ανάλυση, που διεξήχθη από τον Μπούετνερ και εποπτεύεται από τον Γουόλτερ Βίλετ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, 154 διατροφικών ερευνών ή μελετών που συλλέχθηκαν σε διάστημα 80 ετών και στις πέντε περιοχές. Αποκάλυψε ότι το 90 έως 95% της διατροφής ήταν plant-based whole foods.

Plant-based διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και η Μεσογειακή διατροφή, καθώς είναι μια μορφή διατροφής πλούσια σε φυτικά προϊόντα, παρόλο που περιλαμβάνει και τροφές ζωικής προέλευσης.

Η διατροφή αυτή βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής παραγωγής όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, κ.ά., γεγονός που ωφελεί ιδιαίτερα τον ανθρώπινο οργανισμό. Τα τρόφιμα αυτά σε εφοδιάζουν με άφθονες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι στις Blue Zones τρώνε κυρίως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, όσπρια, φασόλια και ξηρούς καρπούς και δεν τρώνε πολύ κρέας, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα ή τρόφιμα και ποτά που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του φαγητού καλλιεργείται τοπικά και μαγειρεύεται στο σπίτι.

Τι μπορώ να φάω στη δίαιτα Blue Zones;

Όσοι κάνουν την διατροφή των Blue Zone εστιάζουν στις επιλογές τροφίμων σε ολόκληρα τρόφιμα ή σε εκείνα που αποτελούνται από ένα μόνο συστατικό. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να είναι ωμά, μαγειρεμένα, αλεσμένα ή ζυμωμένα, αλλά δεν είναι βαριά επεξεργασμένα – σκεφτείτε τα να τρώτε ένα μήλα αντί για ένα μπισκότο Oreos.

Ενώ η διατροφή της Blue Zones περιλαμβάνει πολλά λαχανικά και φρούτα, ο Μπούετνερ προσφέρει μερικές πληροφορίες: είναι περίπου 65% υδατάνθρακες. «Ξέρω ότι όταν οι άνθρωποι διαβάζουν «υδατάνθρακες», κόκκινα φωτάκια αναβοσβήνουν στον εγκέφαλό τους», λέει. «Αλλά πρέπει να θυμάστε ότι τόσο τα φασόλια όσο και τα φασόλια πίντο είναι υδατάνθρακες.

Παρακάτω, ο Μπούετνερ εξηγεί τα τρόφιμα που καταναλώνονται πιο συχνά στις Blue Zones.

Λαχανικά

Οι άνθρωποι που ζουν στις Blue Zones τρώνε μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών κήπου εποχής. Σύμφωνα με τον Μπούετνερ , η δίαιτα της Blue Zones περιέχει πολλά χόρτα. «Στην Ικαρία, για παράδειγμα, έχουν περίπου 80 ποικιλίες χόρτων που μαζεύουν από την άκρη του δρόμου. Πολλά από αυτά τα χόρτα έχουν έως και δέκα φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί», λέει.

Η δίαιτα της Blue Zones περιέχει πολύ άμυλο, όπως μοβ γλυκοπατάτες, γλυκοπατάτες και κανονικές πατάτες. «Το 70/100 της θερμιδικής πρόσληψης των γυναικών της Οκινάουα – μέχρι περίπου το 1970 – προερχόταν από μωβ γλυκοπατάτες», λέει ο Μπούετνερ . «Είναι μια υπερτροφή.

Η χρωστική ουσία στις μωβ γλυκοπατάτες περιέχει τα ίδια αντιοξειδωτικά με τα βατόμουρα σε ακόμη υψηλότερες συγκεντρώσεις και περιέχουν φυλλικό οξύ, σύνθετους υδατάνθρακες, ακόμη και πρωτεΐνες.

Σιτηρά

Ο Μπούετνερ λέει ότι στις Blue Zones, οι άνθρωποι τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως, καλαμπόκι, σιτάρι και λευκό ρύζι. Ναι, λευκό. Λέει ότι το λευκό ρύζι είναι διαδεδομένο στις Blue Zones της Κόστα Ρίκα και της Οκινάουα και σε περιοχές όπου οι άνθρωποι ζουν πολύ περισσότερο από εμάς, όπως η Νοτιοανατολική Ασία, το Χονγκ Κονγκ, η Ταϊβάν και η Ιαπωνία.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι αν φάτε μόνο ένα μπολ με λευκό ρύζι, θα στείλει το σάκχαρο στο αίμα σας και την ινσουλίνη σας στα ύψη, αλλά όταν προσθέτετε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες σε αυτό, το γλυκαιμικό φορτίο ολόκληρου του γεύματος είναι μικρό», λέει.

Φασόλια και όσπρια

Η διατροφή της Blue Zones είναι επίσης μεγάλη στα φασόλια, τα οποία αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ινών και θρεπτικών ουσιών. Χορταίνουν επίσης. Ο Μπούετνερ λέει ότι οι μακροβιότεροι άνθρωποι στον κόσμο τρώνε περίπου ένα φλιτζάνι φασόλια την ημέρα, κατά μέσο όρο. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από φακές έως φασόλια γκαρμπάντζο και από σόγια έως μαύρα φασόλια.

Ξηροί καρποί

Στις Blue Zones, οι άνθρωποι βασίζονται στους ξηρούς καρπούς για σνακ. «Οι άνθρωποι που τρώνε μια χούφτα ξηρούς καρπούς καθημερινά ζουν περισσότερο από όσους δεν τρώνε ξηρούς καρπούς», λέει ο Μπούετνερ. Οι ξηροί καρποί είναι γεμάτοι με πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ακόρεστα λίπη υγιή για την καρδιά. Μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης σας.

Τόφου

Ενώ το τόφου δεν βρίσκεται σε όλες τις Blue Zones, ο Μπούετνερ το θεωρεί κεντρικό μέρος της διατροφής της Blue Zones. «Στην Οκινάουα, τρώνε περίπου οκτώ φορές περισσότερο τόφου από ό, τι εμείς [στις Ηνωμένες Πολιτείες]», λέει. Το τόφου είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υγιούς για την καρδιά.

Κουρκουμάς

Ο Μπούετνερ θεωρεί τον κουρκουμά τροφή μακροζωίας και λέει ότι το μπαχαρικό χρησιμοποιείται συνεχώς στις Blue Zones – σε τσάγια, για παράδειγμα, ή για να αρωματίσει το ρύζι. «Υπάρχει ένας πλούτος επιστημονικής έρευνας που υποστηρίζει τα οφέλη του κουρκουμά για την υγεία», λέει. «Είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιφλεγμονώδες και έχει επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνει διάφορους τύπους καρκίνου in vitro».

Ελαιόλαδο

Ο Μπούετνερ λέει ότι οι περισσότερες Blue Zones μαγειρεύουν με ελαιόλαδο, εκτός από την Οκινάουα, όπου χρησιμοποιείται κυρίως λάδι κανόλα. Η έρευνα συνδέει αυτή την κατανάλωση ελαιολάδου με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Τσάι

Ενώ το νερό είναι το κύριο ποτό της Blue Zones, το τσάι είναι επίσης απαραίτητο στη διατροφή. «Το χαμομήλι είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες τσάι και θα το δείτε στη Σαρδηνία και την Ικαρία», λέει ο Μπούετνερ. «Στην Ικαρία, θα δείτε τσάι δεντρολίβανου, ρίγανης και πικραλίδας, τα οποία είναι αντιφλεγμονώδη και περιέχουν μεσαίες έως υψηλές ποσότητες αντιοξειδωτικών. Είναι επίσης διουρητικά, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής σας πίεσης υπό έλεγχο».

Καφές

Ο καφές είναι επίσης απαραίτητος στις Blue Zones Ο Μπούετνερ το έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «ένα από τα λίγα συγχωροχάρτια που μπορείτε να απολαύσετε με ατιμωρησία». Σημειώνει ότι έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα ποσοστά νόσου του Πάρκινσον και διαβήτη τύπου 2. Στις Blue Zones, καταναλώνεται σχεδόν πάντα μαύρο – χωρίς πρόσθετο γάλα, ζάχαρη ή σιρόπι μπαχαρικών κολοκύθας.

Φρούτα

Τα τοπικά φρούτα καταναλώνονται και στις πέντε Blue Zones και σύμφωνα με την έρευνα του Μπούετνερ, οι άνθρωποι που κατανάλωναν περίπου ένα φρούτο καθημερινά (π.χ. ένα μήλο) είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια από εκείνους που δεν το έκαναν. Κατά τη γνώμη του, δεν έχει σημασία τι φρούτα καταναλώνετε. «Κάποιοι θα υποστήριζαν ότι τα μούρα είναι πιο υγιεινά από τις μπανάνες, αλλά το καλύτερο φρούτο για να φάτε είναι το φρούτο που θα φάτε πραγματικά», λέει ο Μπούετνερ . Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι τα φρούτα καταναλώνονται συχνότερα ως επιδόρπιο στις Blue Zones.

Ψωμί

Αν και τεχνικά δεν θεωρείται τρόφιμο, το ψωμί είναι απαραίτητο στη διατροφή των Blue Zones που παρασκευάζεται είτε από δημητριακά ολικής αλέσεως – όπως σιτάρι, σίκαλη ή κριθάρι – είτε από προζύμι, το οποίο ο Μπούετνερ λέει ότι μπορεί να κάνει το υπόλοιπο γεύμα σας πιο υγιεινό. «Εάν έχετε πραγματικό ψωμί με προζύμι όπως ψήνονται στη Σαρδηνία, στην πραγματικότητα μειώνει το γλυκαιμικό φορτίο του γεύματος», λέει. «Το τρώνε σχεδόν με κάθε γεύμα». Στην Blue Zones της Κόστα Ρίκα, οι 100% τορτίγιες καλαμποκιού αντικαθιστούν το ψωμί ως βασικό διατροφικό προϊόν.

Ποια τρόφιμα πρέπει να τρώω με μέτρο στη δίαιτα Blue Zones;

Κρέας

Ενώ η δίαιτα της Blue Zones μπορεί να περιλαμβάνει κρέας, ο Μπούετνερ λέει ότι θα πρέπει να είναι περισσότερο ένα φαγητό ειδικής περίστασης παρά ένα καθημερινό πιάτο. «Στις Blue Zones, το κρέας καταναλώνεται περίπου πέντε φορές το μήνα, παραδοσιακά μιλώντας, συνήθως σε μια μερίδα όχι μεγαλύτερη από το μέγεθος μιας τράπουλας», λέει.

Ψάρι

Η διατροφή της Blue Zones περιλαμβάνει μόνο περιστασιακές μερίδες ψαριών. «Ίσως δύο φορές την εβδομάδα», λέει ο Μπούετνερ . «Είναι πολύ λιγότερο από ό, τι νομίζετε.».

Γαλακτοκομικά προϊόντα 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν έχουν μεγάλη εμφάνιση στις Blue Zones και τα αγελαδινά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα σπάνια, λέει ο Μπούετνερ . «Βλέπετε φέτα, η οποία παρασκευάζεται από κατσικίσιο γάλα, ή τυρί πεκορίνο, από πρόβειο γάλα», λέει.

Αυγα

Η διατροφή στις Blue Zones δεν περιέχει πολλά αυγά, με τον Μπούετνερ να επιτρέπει δύο έως τρία την εβδομάδα. Στις Blue Zones, τα αυγά καταναλώνονται συνήθως ως συνοδευτικό. Στη Λομα Λίντα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά υποκατάστατα αυγών όπως ακουαφάβα.

Επιδόρπιο

Για το σκοπό αυτό, η διατροφή στις Blue Zone δεν περιλαμβάνει πολλά επιδόρπια πέρα από το περιστασιακό κομμάτι φρούτου. «Τα επιδόρπια αυτά καθαυτά είναι συνήθως εορταστικά τρόφιμα που καταναλώνονται σε φεστιβάλ, γάμους ή γενέθλια», λέει ο Μπούετνερ .

Κόκκινο κρασί

Το κόκκινο κρασί, από την άλλη πλευρά, καταναλώνεται καθημερινά στις περισσότερες Blue Zones. «Γνωρίζω όλες τις πρόσφατες έρευνες σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία του κόκκινου κρασιού, αλλά οι άνθρωποι στις Blue Zones που φτάνουν τα 90 και τα 100 πίνουν κρασί σε μικρές ποσότητες κάθε μέρα», λέει.

Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγω όταν ακολουθώ μια δίαιτα Blue Zones;

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι στις Blue Zones τρώνε πολύ λίγα βαριά επεξεργασμένα τρόφιμα. Παραδείγματα περιλαμβάνουν τσιπς, αρτοσκευάσματα, fast food και ζαχαρούχα ποτά.

Προσθήκη ζάχαρη

Οι άνθρωποι στις Blue Zones αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη. «Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 22 έως 24 κουταλάκια του γλυκού πρόσθετη ζάχαρη κάθε μέρα», λέει ο Μπούετνερ . Στις Blue Zones, είναι περίπου επτά». Η ζάχαρη βρίσκεται στη διατροφή τους και προέρχεται από φρούτα ή προστίθεται σε μικρές ποσότητες στο τσάι ή τον καφέ.

Ποια είναι τα οφέλη μιας δίαιτας Blue Zones;

Τα οφέλη για την υγεία από τη διατροφή Blue Zone είναι παρόμοια με εκείνα μιας άλλης δημοφιλούς διατροφής, φυτικής διατροφής, γνωστής ως μεσογειακή διατροφή, συμπεριλαμβανομένων:

Αυξημένη μακροζωία

Το μεγαλύτερο όφελος στη διατροφή Blue Zone είναι η αυξημένη μακροζωία – εξάλλου, σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη διατροφή των μακροβιότερων ανθρώπων του κόσμου. Επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό: Τρόφιμα και φυτικές δίαιτες, όπως αυτές που βρίσκονται στη διατροφή της Blue Zones, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Ο Μπούετνερ λέει ότι τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον πληθυσμό των Αντβεντιστών Λόμα Λίντα δείχνουν ότι ορισμένες δίαιτες εντός των Blue Zones παρέχουν μεγαλύτερα οφέλη μακροζωίας από άλλες.

Για αυτή τη μεγάλη μελέτη, το δημογραφικό των Αντβεντιστών χωρίστηκε σε τέσσερις κατηγορίες: κρεατοφάγοι, χορτοφάγοι lacto-ovo (ωογαλακτοχορτοφαγία), οι οποίοι παραλείπουν το κρέας και τα ψάρια, αλλά τρώνε τυρί και αυγά, pescatarians (χορτοφάγος), οι οποίοι τρώνε μέχρι μια μερίδα ψαριών την ημέρα και vegans, που δεν τρώνε κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά ή αυγά.

Η μελέτη, λέει ο Μπούετνερ, διαπίστωσε ότι η ομάδα που τρώει κρέας είχε το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας, ακολουθούμενη από αυτούς ποου κάνουν ωογαλακτοχορτοφαγία. «Οι pescatarians και οι vegans ήταν σχεδόν το ίδιο», λέει. Αυτά τα δεδομένα δείχνουν ότι για να αποκομίσετε τα μεγαλύτερα οφέλη μακροζωίας από μια δίαιτα Blue Zone, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τακτικά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Μειωμένος κίνδυνος για χρόνιες παθήσεις

Τα οφέλη μακροζωίας της διατροφής Blue Zone μπορούν να αποδοθούν σε μεγάλο βαθμό στον μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Ολόκληρα τρόφιμα και φυτικές δίαιτες, όπως η δίαιτα Blue Zone, έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν τα ποσοστά καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και διαβήτη τύπου 2. «Στη Σαρδηνία, μέχρι περίπου το έτος 2000, μόνο το 2% των ανθρώπων έπασχαν από διαβήτη τύπου 2», λέει ο Μπούετνερ .

Μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας και αυξημένη απώλεια βάρους

Σύμφωνα με τον Μπούετνερ, ιστορικά, δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου παχυσαρκία στις Blue Zones και η δίαιτα της Blue Zones προσφέρει οφέλη απώλειας βάρους και συντήρησης – ειδικά αν κλίνετε προς τη vegan έκδοση. «[Ορισμένες έρευνες δείχνουν] ότι ένας vegan ζυγίζει περίπου 30 κιλά λιγότερο από όσους τρώνε κρέας», λέει ο Μπούετνερ.

Μειωμένη φλεγμονή

Με λίγες εξαιρέσεις, τα περισσότερα τρόφιμα που βρίσκονται στη διατροφή της Blue Zones είναι αντιφλεγμονώδη, λέει ο Μπούετνερ , γεγονός που συμβάλλει στην ικανότητά τους να μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Μειωμένα έξοδα

Ο Μπούετνερ λέει ότι η διατροφή των Blue Zones αποτελείται από σχετικά φθηνά τρόφιμα. «Η δίαιτα θα σας εξοικονομήσει χρήματα», λέει.

Ποιες συνήθειες του τρόπου ζωής αποτελούν μέρος της διατροφής της δίαιτας Blue Zones;

Φυσικά, η διατροφή από μόνη της δεν αντιπροσωπεύει τη μεγάλη διάρκεια ζωής εκείνων που κατοικούν στις Blue Zones. Άλλες επιλογές τρόπου ζωής επιτρέπουν την καλή υγεία τους, όπως:

Τακτική, οργανική κίνηση

Στις Blue Zones, οι άνθρωποι δεν αντλούν απαραίτητα σίδερο στο γυμναστήριο. Αντ ‘αυτού, η άσκησή τους προέρχεται από καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, η κηπουρική και το μαγείρεμα. «Κινούνται φυσικά, για περίπου 20 λεπτά, κάθε 20 λεπτά περίπου», λέει. «Αυτός είναι ο δρόμος προς τη μακροζωία – τακτική, χαμηλής έντασης σωματική δραστηριότητα που απολαμβάνετε, που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες».

Αίσθηση σκοπού

Για τους υπερήλικες, ο Μπούετνερ λέει ότι η ζωή υποστηρίζεται από σκοπό. «Στην Οκινάουα, αυτή η αίσθηση του Ikigai («την ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος») διαπερνά τον πολιτισμό. «Με τους Αντβεντιστές, είναι ο Θεός ή η θρησκεία », λέει. «Ό,τι κι αν είναι, όλα είναι διαποτισμένα με σκοπό». Η έρευνα δείχνει ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας αίσθησης σκοπού μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Κοινωνικοποίηση

Σύμφωνα με τον Μπούετνερ , οι κάτοικοι των Blue Zones κοινωνικοποιούνται. «Τρώνε γεύματα με την οικογένειά τους», λέει. «Παίρνουν χρόνο με τους γείτονές τους». Στην Οκινάουα, λέει, υπάρχει μια έννοια που ονομάζεται moai, η οποία αναφέρεται σε έναν αφοσιωμένο κύκλο φίλων.

«Υποστηρίζω ότι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επιμεληθείς αυτόν τον άμεσο κοινωνικό κύκλο», λέει. «Τα οφέλη μακροζωίας είναι τεράστια». Σημειώνει επίσης ότι όσοι ανήκουν σε μια κοινότητα Blue Zones τείνουν να μοιράζονται υγιεινές αξίες γύρω από τη διατροφή και άλλες επιλογές τρόπου ζωής, γεγονός που καθιστά όλους τους εμπλεκόμενους υγιέστερους», λέει ο Μπούετνερ .

Υπνος

Σύμφωνα με τον Μπούετνερ , οι άνθρωποι στις Blue Zones τείνουν να πηγαίνουν για ύπνο σχετικά σύντομα μετά το ηλιοβασίλεμα και να ξυπνούν γύρω στην ανατολή του ηλίου, πράγμα που σημαίνει ότι κοιμούνται περίπου οκτώ ή εννέα ώρες τη νύχτα.

Θετικές στάσεις γύρω από τη γήρανση

Στις Blue Zones, ο Μπούετνερ λέει ότι οι άνθρωποι δεν τείνουν να φοβούνται να γεράσουν ή να προσπαθούν να το αποφύγουν με κάθε κόστος. Αυτή η στάση είναι προς όφελός τους. «Οι άνθρωποι που έχουν θετική στάση απέναντι στους ηλικιωμένους έχουν περίπου 40% χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τους ανθρώπους που φοβούνται τη γήρανση», λέει.

Πώς μπορώ να υιοθετήσω μια δίαιτα Blue Zones;

Για όσους ζουν στις Blue Zones, αυτή η δίαιτα ήταν παραδοσιακά εύκολο να ακολουθηθεί, επειδή τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται ήταν τα φθηνότερα και πιο προσιτά. Τα πράγματα είναι διαφορετικά στις ΗΠΑ, λέει ο Μπούετνερ , όπου τα φθηνότερα και πιο προσιτά τρόφιμα τείνουν να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα.

Για να είναι αποτελεσματική, η διατροφή της Blue Zones δεν πρέπει να υιοθετηθεί ως δίαιτα, αλλά μάλλον ως τρόπος ζωής. «Δεν μπορείς απλά να το δοκιμάσεις για τρεις μήνες και να περιμένεις να κάνει τη διαφορά», λέει. «Ο μόνος τρόπος που λειτουργεί είναι να καταλάβουμε πώς να το κάνουμε μακροπρόθεσμα», λέει.

Μια τελευταία συμβουλή για την εφαρμογή της δίαιτας της Blue Zones είναι να εξασκηθείτε στο «να τρώτε πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν άπορος». Αυτή είναι, ουσιαστικά, η έκδοση των Blue Zones της διαλείπουσας νηστείας.

Πηγή: GQ