Η συνταγή για ένα «sleepy girl mocktail» είναι απλή και η προσδοκία για το αποτέλεσμα δελεαστική: Αναδεύετε μια κουταλιά μαγνήσιο μέσα σε ένα ποτήρι σαμπάνιας με σέλτζερ και χυμό κερασιού, πίνετε μια μεγάλη γουλιά και ο καλύτερος ύπνος της ζωής σας σας περιμένει!

Αλήθεια;

Οι ερευνητές που μελετούν τα συμπληρώματα διατροφής και τον ύπνο παραμένουν δύσπιστοι.

Το συγκεκριμένο mocktail ωστόσο έχει γίνει viral στο TikTok, όπου οι influencers ευεξίας το διαφημίζουν ως απαραίτητο στοιχείο για να είναι ο ύπνος στο τσεπάκι σας.

Ενώ ο χυμός κερασιού έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς ως βοήθημα ύπνου, έχουν γίνει μόνο λίγες μελέτες για την αποτελεσματικότητά του, και οι περισσότερες περιελάμβαναν μόνο έναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων.

Τα κεράσια είναι αρκετά πλούσια σε μελατονίνη, η οποία, θεωρητικά, μπορεί να σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν ύπνο, εξηγεί η Μαρί Πιέρ Σεντ Ονζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια διατροφικής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia.

Περιέχουν όμως μόνο ένα μικρό κλάσμα της ποσότητας μελατονίνης σε συσχετισμό με τα χάπια και τις τσίχλες που πωλούνται για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κοιμηθούν: Μια μελέτη διαπίστωσε ότι 100 γραμμάρια χυμού κερασιού περιείχαν περίπου 0,01% ενός χιλιοστόγραμμα μελατονίνης.

Ύπνος: Ένα mocktail υπόσχεται να σε κοιμίζει γρήγορα και χωρίς άγχος

Αυτά τα mocktail περιέχουν επίσης σκόνη μαγνησίου, η οποία επίσης δεν έχει αποδειχτεί οριστικά ότι βελτιώνει τον ύπνο.

Πώς μπορεί ο ύπνος να γίνει εύκολος με ένα mocktail;

Σε μια ανασκόπηση του 2022 εννέα εργασιών σχετικά με το συμπλήρωμα μαγνησίου, αρκετοί μελετητές και ερευνητές συμπέραναν ότι ναι μεν η λήψη μαγνησίου σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα ύπνου, αλλά αρκετές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές απέδειξαν ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα ουσιαστικά.

Τα συμπληρώματα μαγνησίου συγκεκριμένα μπορεί να βοηθήσουν άτομα με σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια κατάσταση που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο. Σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό, η σκόνη είναι πιθανόν να είναι χρήσιμη, λέει ο δρ Πιέτρ Κοέν, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά τα συμπληρώματα.

Ορισμένα σκευάσματα μαγνησίου μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, σημειώνει ο δρ Κοέν, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους εάν εμφανίσουν κάποια γαστρεντερική διαταραχή.

Αλλά τα συστατικά του mocktail του «νυσταγμένου κοριτσιού» δεν αναμένεται να προκαλέσουν βλάβη -ή να έχουν ουσιώδες αποτέλεσμα. Εάν νιώθετε ότι το ποτό έχει θετική επίδραση σε εσάς, αυτό μάλλον έχει να κάνει με placebo, τονίζει ο δρ Κοέν. «Είναι εντελώς μαγική σκέψη», όπως λέει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσετε…

Ύπνος: Ένα mocktail υπόσχεται να σε κοιμίζει γρήγορα και χωρίς άγχος

«Αν αρχίσετε να παίρνετε ο,τιδήποτε και πιστεύετε ότι σας επιτρέπει να κοιμηθείτε -αυτή η πεποίθηση είναι πραγματικά ισχυρή»,εξηγεί ο δρ Κοέν.

Το mocktail μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό σε όσους προσπαθούν να περιορίσουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Εάν οι άνθρωποι επιλέγουν το mocktail αντί για ένα κανονικό αλκοολούχο ποτό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ξεκουραστούν καλύτερα, σημειώνει η είπε η δρ Σεντ Ονζ, καθώς το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο σας.

Οι ειδικοί στον ύπνο συχνά ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μια περίοδο αδράνειας που μπορεί να προσφέρει ένα ρυθμιστικό -ιδανικά, χωρίς αναμμένες οθόνες- μεταξύ των εργασιακών και οικογενειακών ευθυνών και του ξαπλώματος στο κρεβάτι.

Η προετοιμασία και η κατανάλωση του mocktail μπορεί να προσφέρει ακριβώς αυτό, εξηγεί ο Άριτς Πράθερ, ψυχολόγος και ειδικός στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

«Ίσως υπάρχει κάτι στο τελετουργικό, όταν κάνεις κάτι για τον εαυτό σου και να νιώθεις ότι σκόπιμα προσπαθείς να βελτιώσεις τον ύπνο σου», λέει.

Ή μήπως όχι; Ο δρ Πράθερ πάντως είπε ότι δοκίμασε ο ίδιος το mocktail. «Δεν παρατήρησα τίποτα», είπε, και «τώρα μου έμεινε αυτή τη γιγάντια κανάτα με χυμό κερασιού στο ψυγείο μου»…

* Πηγή: Nytimes

** Photo credits: Shutterstock