Η Fatmata Binta έχει ζήσει σε πολλά μέρη ανά τον κόσμο στην ζωή της. Η γαστρονομία είναι ο τρόπος της να επιστρέφει στον τόπο της, στο «σπίτι» της, στην Σιέρα Λεόνε στην αφρικανική ήπειρο.

Άρχισε να μαγειρεύει σε ηλικία μόλις 5 ετών στο πλάι της μητέρας της και των άλλων γυναικών της κοινότητας. «Μεγάλωσα με το να βλέπω τους ανθρώπους να έρχονται κοντά μέσω της μαγειρικής» αναφέρει σε αφιέρωμα του CNN. Ήταν η έμπνευσή της ώστε να γίνει σήμερα πετυχημένη σεφ που έχει περάσει από πολλά ακριβά και γνωστά εστιατόρια σε όλον τον κόσμο.

Η σεφ αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την τέχνη της μαγειρικής για να μεταδώσει στον κόσμο τα μυστικά της κουλτούρας της. Η ίδια είναι fulani, ανήκει δηλαδή σε μία από τις πιο διασκορπισμένες στον κόσμο νομαδικές φυλές της Αφρικής.

Η βραβευμένη σεφ φτιάχνει εκτός από εξεζητημένα πιάτα, μικρά κομμάτια «ιστορίας», εμπνευσμένα από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της. Έκανε αρκετά ταξίδια όπου έμεινε μαζί με φυλές της Αφρικής ώστε να μάθει τα μαγειρικά μυστικά τους και να τα ενσωματώσει στην μοντέρνα γαστρονομία. Σήμερα, η 37χρονη σεφ έχει ως έδρα της την Γκάνα, αφού έχει ζήσει σε Ευρώπη και Αμερική για να τελειοποιήσει την τέχνη της μαγειρικής.

fulani

H Fatmata Binta μπήκε στην κουζίνα και έφτιαξε παραδοσιακές συνταγές των fulani. (φώτο: cnn.com)

Από τα ταξίδια της αυτά πήρε εκτός από μοναδικές συνταγές και πολλά δυσεύρετα εκτός Αφρικής υλικά, με τα οποία θα φτιάξει πιάτα που δεν έχουν ξανά γευτεί όσοι τα δοκιμάσουν.

Οι παραδοσιακές τεχνικές που έμαθε μεταδίδονται από γενιά σε γενιά στις κοινότητες των fulani εδώ και πολλούς αιώνες.

«Με πονάει να βλέπω να εξαφανίζονται οι παραδοσιακές αυτές πρακτικές. Θέλω να βοηθήσω να μείνουν ζωντανές και να μεταδοθούν και στις επόμενες γενιές» αναφέρει η Bitma.

fulani

Τέλος, η Fatmata Binta ίδρυσε τον οργανισμό Fulani Kitchen Foundation για να ενδυναμώσει τις γυναίκες από την συγκεκριμένη φυλή σε διάφορα κράτη της Αφρικής. Στόχος της είναι να ιδρυθεί μέσω του οργανισμού ένα κοινοτικό κέντρο ώστε να μπορούν οι γυναίκες αυτές να αποτελέσουν «κρίκους» ενός δικτύου αλληλοϋποστήριξης.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Zana Masombuka: H «υπερ-ηρωίδα» του στυλ που βάζει την Αφρική στον χάρτη της μόδας

Παράγγειλε όσο τα προλαβαίνεις – 5+1 σουβλατζίδικα στο κέντρο της Αθήνας με τυλιχτό από 2,50€ έως 2,80€

Yaki-imo: Το αχνιστό σνακ της Ιαπωνίας που λατρεύουν παλιοί και νέοι – Η απλότητα είναι το μυστικό του